1515
Annons

”Det är vänner som får sina hus söndersprängda”

Johan Claesson, ägare av CA-koncernen som bland annat är största ägare i Catella, har nära personliga kopplingar till Ukraina. Nu börjar han skicka lastbilsleveranser med förnödenheter direkt till två hårt drabbade regioner. 

En satellitbild från rymdteknikbolaget Maxar visar villor och andra byggnader i brand i nordöstra Tjernihiv den 16 mars. Till höger Johan Claesson, ägare av CA-koncernen.
En satellitbild från rymdteknikbolaget Maxar visar villor och andra byggnader i brand i nordöstra Tjernihiv den 16 mars. Till höger Johan Claesson, ägare av CA-koncernen.

I CA-koncernen, där Johan Claesson är ordförande och tredje generationens ägare, ingår bland annat Grain Alliance med jordbruksverksamheter i Ukraina. För Di berättar han om sina personliga kopplingar till den humanitära katastrof som just nu pågår i Ukraina. 

”Det är mina vänner som jobbar där borta. Det är personliga vänner som har fått sina hus söndersprängda och som nu gör sitt bästa för att överleva och är på flykt. Jag mår personligen dåligt rent psykiskt av det som händer. Men det går så klart aldrig att jämföra med vad alla människor i Ukraina nu upplever”, säger han.

Jordbruksverksamheterna, som delvis är koncentrerade kring det hårt drabbade Tjernihiv, har cirka 1.200 fast anställda. Johan Claesson berättar att han besökt verksamheterna regelbundet under de 13 år som CA-koncernen varit ägare. 

”Jag har varit där regelbundet på styrelsemöten och mycket annat. Jag är så klart inte personlig vän med alla de anställda, men känner minst 50 människor där väl. Vad jag vet är de flesta av mina vänner fortfarande i livet, men en kille lever inte längre.”

Företagsledningen i Grain Alliance är nu evakuerade från Tjernihiv och Johan Claesson har daglig kontakt med gruppen. Han påminner dock om att det alltid är de fattigaste som drabbas hårdast i den här typen av kriser, de som inte har möjlighet att fly. 

”Det är fyra miljoner människor som nu flytt Ukraina, men det är 40 miljoner som fortfarande är kvar. Det är viktigt att vi också hjälper dem.”

Just med hänsyn till de Ukrainare som fortfarande är kvar i landet har CA-koncernen börjat skicka egna lastbilsleveranser med förnödenheter till de två utsatta områdena Tjernihiv och Berezan, som ligger öster om Kiev. 

”Tjernihiv är väldigt utsatt då en av de stora vägarna från Ryssland ned mot Kiev passerar där. Där gjorde ukrainarna mycket starkt motstånd och mycket har därför bombats sönder. Men också Berezan öster om Kiev är hårt drabbat.”

Målet är att skicka en lastbil i veckan, men att få fram leveranserna är både komplicerat och riskfyllt. 

”Transporterna kan misstas som militära fordon och bli bombade. Rent logistiskt är det problematiskt eftersom de svenska lastbilarna inte vill köra ända fram till ukrainska gränsen, vilket gör det svårt med omlastning”. 

Exakt vad initiativet kostar har Johan Claesson ingen aning om.

”Vi utgår från behovet på plats. Så kostnaden beror på vad de vill ha. Men det är klart att det kommer att bli ganska många miljoner. Vi fortsätter så länge vi kan komma fram och göra nytta.” 

Johan Claesson säger att han och hans företag också skänkt pengar till hjälporganisationer, bland annat Röda Korset. 

”Men vi tror att vi kan göra mest nytta själva. Våra gubbar på plats kan ändå inte göra så mycket annat. Vi har folk på plats och unika vägar in i några av de hårdast drabbade områdena.”

Nu försöker CA-koncernen tillsammans med Rotary i Kalmar, där CA-koncernen har sitt huvudkontor att formalisera leveranserna för att skapa mer kostnadseffektiv hjälp.

”Det finns många som vill vara med och bidra. Vi försöker nu formalisera arbetet så att våra kontaktvägar kan hjälpa andra att leverera varor och material.”

 


Roger Akelius närmar sig en halv miljard: ”Skulle bli jättelycklig”

I slutet av februari meddelade fastighetsmiljardären Roger Akelius att han genom sin välgörenhetsstiftelse ”Akelius Foundation” skulle matcha alla bidrag till UNHCR och Unicef avsedda för ukrainska flyktingar. Redan elva dagar in i mars har det tidigare bidragsrekordet slagits – och nu siktar han på drömgränsen. 

”Vi har stor möjlighet att passera en miljard kronor”, säger Roger Akelius.

Roger Akelius.
Roger Akelius.Foto:Cicci Jonson, Bilduppdraget

Elva dagar in i mars har UNHCR och Unicef fått in över 300 miljoner kronor. Det betyder att det totala beloppet, inklusive Roger Akelius dubbling, nu ligger på över 600 Mkr – vilket gör att det tidigare bidragsrekordet är slaget.

”Jag är helt förvånad. När jag först tittade på det här för ungefär en och en halv vecka sedan beräknade jag att kostnaden skulle bli mellan 100–200 Mkr. Jag brukar kunna gissa rätt på sånt här, men det här gick inte riktigt som jag trodde. Och det är ju underbart när något går bättre än man tänkt sig”, säger Roger Akelius. 

Med nästan två tredjedelar kvar av månaden hoppas Roger Akelius kunna nå drömgränsen. 

”Jag hoppas att jag får ta fram den feta plånboken – och jag tror att sannolikheten för att vi passerar drömgränsen, en miljard kronor, är stor.”

För att lyckas passera en miljard kronor behöver UNHCR och Unicef nu tillsammans få in cirka 200 Mkr till innan månadens slut. Men det behöver inte stanna där, säger Roger Akelius.

”Jag går hur långt som helst. Skulle det bli två miljarder så blir jag jättelycklig. Ska vi säga till dem som står i kö vid gränsen att ‘vi kommer inte hjälpa er, pengarna ska hellre användas till annat?' nej, jag skulle skämmas totalt.”

Någon uppmaning till näringslivet har han inte, han säger att det är upp till var och en att bestämma hur man vill göra. 

”Jag har ingen aspekt på vad andra donerar, för många är en kväll på restaurang eller en fotbollsmatch det viktiga – men det bestämmer var och en helt själv, jag uppmanar ingen att göra något speciellt, utan man gör som man vill”, säger han.

Åsa Widell, generalsekreterare Sverige för UNHCR, säger att takten på donationerna inte har avtagit, och att företag som redan skänkt pengar fortsätter att göra fler donationer. 

”Vi är överväldigade av det enorma gensvar vi möter från privatpersoner och från företag. Det är verkligen en stor ljuspunkt i det mörka att se hur starkt engagemanget är för människor på flykt i och från Ukraina.”

Även Pernilla Barnalt, generalsekreterare på Unicef, säger att Akelius Foundations har gjort stor skillnad hittills.

”Det är fantastiskt. Hans initiativ har gjort att många har donerat flera gånger, och större summor än vad de tänkte skänka från början.”

Hittills har UNHCR samlat in runt 230 Mkr och Unicef 110 Mkr som omfattas av Roger Akelius dubblering. Den totala summan, inklusive dubbleringen, ligger alltså på 680 Mkr.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?