Annons

Desperat läge för vindkraften

Det fria fallet för priserna på elcertifikat fortsätter och har nått sin lägsta nivå hittills. Krisen för vindkraften blir allt mer akut och läget beskrivs nu som desperat för många vindkraftsaktörer och kraven på politikerna att agera växer.

Bild:TT

"För många vindkraftsproducenter innebär den senaste utvecklingen ett blodbad. Jag skulle inte bli förvånad om vi får se flera vindkraftsbolag gå i konkurs den närmsta framtiden", säger Christian Holtz, energiexpert på börsnoterade konsultjätten Sweco.

Di berättade i förra veckan om att ett prisras för elcertifikat, som ger producenter av förnybar el ett extra stöd, utlöst en akut ekonomisk kris för många aktörer i den svenska vindkraftsbranschen. Sedan dess har alltså läget försämrats ytterligare. Priserna på elcertifikat har fortsatt att falla handlöst och nådde denna veckan en ny bottennivå, närmare bestämt 39 kr/certifikat på onsdagseftermiddagen, motsvarande endast 3,9 öre/kWh.

"Det är inte bara det lägsta priset sedan den gemensamma elcertifikatmarknaden med Norge introducerades 2012, utan den lägsta noteringen sedan den svenska elcertifikatmarknadens begynnelse 2003", säger Christian Holtz.

Trots en återhämtning på fredagen då priset åter klättrade över 50 kronor är nivån historiskt låg. Sedan i höstas har elcertifikaten fallit med nästan 70 procent och flera bedömare Di talat med tecknar en ödesmättad bild av utvecklingen.

"Detta är den mest dramatiska nedgången i elcertifikatmarknadens historia. De senaste månadernas fall är exceptionellt", säger Christian Holtz.

För elkunderna, som finansierar elcertifikaten via en extra avgift på elräkningen, innebär det lägre kostnader. Men för många ägare är priskollapsen en ekonomisk mardröm. Och det är enorma belopp står på spel. Totalt har runt 90 miljarder kronor hittills investerats i utbyggnaden av vindkraft i Sverige, varav 5-10 miljarder kronor redan gått förlorade genom nedskrivningar. Och nu hotar ytterligare förluster för investerare och långivare.

Storbanken Nordea slog i förra veckans Di larm om ett akutläge för många vindkraftsägare och varnade för ett "grönt blodbad" och en hotande konkursvåg om inte politikerna omedelbart agerar.

Även Swedbank, som också är en av de allra största långivarna till vindkraft i Sverige, delar den bilden.

"Vi har ungefär samma syn som Nordea. Läget är utan tvekan allvarligt", säger Jan Sandström, energibranschanalytiker på Swedbank.

Hur mycket banken lånat ut till vindkraft eller dess syn på risken för kreditförluster på grund av krisen, avböjer han att kommentera.

I likhet med bland annat branschföreningen Svensk Vindenergi anser han att det vore önskvärt att regeringen träder in med åtgärder i elcertifikatsystemet.

"Politikerna har ju ett ansvar för systemet och om många bolag går i konkurs eller gör stora förluster riskerar förtroendet från investerarna att försvinna. Det kan om inte annat äventyra målet från energiöverenskommelsen att förlänga elcertifikatsystemet och ställa om Sverige till 100 procent förnybar el", säger Jan Sandström.

Energiminister Ibrahim Baylan har hittills avfärdat kraven på akuta åtgärder i elcertfikatsystemet, men hänvisat till en kommande proposition i vår om ytterligare utbyggnad av den förnybara elen.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?