1515
Annons

Desperat läge för vindkraften

Det fria fallet för priserna på elcertifikat fortsätter och har nått sin lägsta nivå hittills. Krisen för vindkraften blir allt mer akut och läget beskrivs nu som desperat för många vindkraftsaktörer och kraven på politikerna att agera växer.

Bild:TT

"För många vindkraftsproducenter innebär den senaste utvecklingen ett blodbad. Jag skulle inte bli förvånad om vi får se flera vindkraftsbolag gå i konkurs den närmsta framtiden", säger Christian Holtz, energiexpert på börsnoterade konsultjätten Sweco.

Di berättade i förra veckan om att ett prisras för elcertifikat, som ger producenter av förnybar el ett extra stöd, utlöst en akut ekonomisk kris för många aktörer i den svenska vindkraftsbranschen. Sedan dess har alltså läget försämrats ytterligare. Priserna på elcertifikat har fortsatt att falla handlöst och nådde denna veckan en ny bottennivå, närmare bestämt 39 kr/certifikat på onsdagseftermiddagen, motsvarande endast 3,9 öre/kWh.

"Det är inte bara det lägsta priset sedan den gemensamma elcertifikatmarknaden med Norge introducerades 2012, utan den lägsta noteringen sedan den svenska elcertifikatmarknadens begynnelse 2003", säger Christian Holtz.

Trots en återhämtning på fredagen då priset åter klättrade över 50 kronor är nivån historiskt låg. Sedan i höstas har elcertifikaten fallit med nästan 70 procent och flera bedömare Di talat med tecknar en ödesmättad bild av utvecklingen.

"Detta är den mest dramatiska nedgången i elcertifikatmarknadens historia. De senaste månadernas fall är exceptionellt", säger Christian Holtz.

För elkunderna, som finansierar elcertifikaten via en extra avgift på elräkningen, innebär det lägre kostnader. Men för många ägare är priskollapsen en ekonomisk mardröm. Och det är enorma belopp står på spel. Totalt har runt 90 miljarder kronor hittills investerats i utbyggnaden av vindkraft i Sverige, varav 5-10 miljarder kronor redan gått förlorade genom nedskrivningar. Och nu hotar ytterligare förluster för investerare och långivare.

Storbanken Nordea slog i förra veckans Di larm om ett akutläge för många vindkraftsägare och varnade för ett "grönt blodbad" och en hotande konkursvåg om inte politikerna omedelbart agerar.

Även Swedbank, som också är en av de allra största långivarna till vindkraft i Sverige, delar den bilden.

"Vi har ungefär samma syn som Nordea. Läget är utan tvekan allvarligt", säger Jan Sandström, energibranschanalytiker på Swedbank.

Hur mycket banken lånat ut till vindkraft eller dess syn på risken för kreditförluster på grund av krisen, avböjer han att kommentera.

I likhet med bland annat branschföreningen Svensk Vindenergi anser han att det vore önskvärt att regeringen träder in med åtgärder i elcertifikatsystemet.

"Politikerna har ju ett ansvar för systemet och om många bolag går i konkurs eller gör stora förluster riskerar förtroendet från investerarna att försvinna. Det kan om inte annat äventyra målet från energiöverenskommelsen att förlänga elcertifikatsystemet och ställa om Sverige till 100 procent förnybar el", säger Jan Sandström.

Energiminister Ibrahim Baylan har hittills avfärdat kraven på akuta åtgärder i elcertfikatsystemet, men hänvisat till en kommande proposition i vår om ytterligare utbyggnad av den förnybara elen.

 

Valet 2022

Kristersson delrapporterar till talmannen

Moderatledaren Ulf Kristersson har fått två veckor på sig att bilda regering. I dag, onsdag, har halva tiden gått och han ska delrapportera till talmannen Andreas Norlén om hur förhandlingarna går.

Moderatledaren Ulf Kristersson.
Moderatledaren Ulf Kristersson.Foto:Jonas Ekströmer / TT

Kristersson fick uppdraget av talmannen att sondera terrängen för en ny regering och senast om en vecka, den 12 oktober, ska han komma med sin slutrapportering.

Tidigast den 14 oktober kan riksdagen rösta om Kristersson som statsminister. Därefter tar det sannolikt ytterligare någon eller ett par dagar innan han, i så fall, kan tillträda, läsa upp sin regeringsförklaring och presentera ministrar.

Regeringsförhandlingarna mellan M, KD, L och SD har officiellt pågått sedan den 14 september då valresultatet blev klart.

Kristersson siktar på en borgerlig regering som samarbetar med SD i riksdagen, men har inte besvarat frågan om huruvida Liberalerna kommer att ingå i regeringen tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Efter sin senaste avstämning med talmannen höll Moderatledaren en pressträff och beskrev förhandlingsläget som bra, men tillade:

”Det är många saker som måste diskuteras igenom innan regeringens politiska plattform är färdig.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera