ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Desperat läge för vindkraften

  • Foto: TT

Det fria fallet för priserna på elcertifikat fortsätter och har nått sin lägsta nivå hittills. Krisen för vindkraften blir allt mer akut och läget beskrivs nu som desperat för många vindkraftsaktörer och kraven på politikerna att agera växer.

"För många vindkraftsproducenter innebär den senaste utvecklingen ett blodbad. Jag skulle inte bli förvånad om vi får se flera vindkraftsbolag gå i konkurs den närmsta framtiden", säger Christian Holtz, energiexpert på börsnoterade konsultjätten Sweco.

Di berättade i förra veckan om att ett prisras för elcertifikat, som ger producenter av förnybar el ett extra stöd, utlöst en akut ekonomisk kris för många aktörer i den svenska vindkraftsbranschen. Sedan dess har alltså läget försämrats ytterligare. Priserna på elcertifikat har fortsatt att falla handlöst och nådde denna veckan en ny bottennivå, närmare bestämt 39 kr/certifikat på onsdagseftermiddagen, motsvarande endast 3,9 öre/kWh.

"Det är inte bara det lägsta priset sedan den gemensamma elcertifikatmarknaden med Norge introducerades 2012, utan den lägsta noteringen sedan den svenska elcertifikatmarknadens begynnelse 2003", säger Christian Holtz.

Trots en återhämtning på fredagen då priset åter klättrade över 50 kronor är nivån historiskt låg. Sedan i höstas har elcertifikaten fallit med nästan 70 procent och flera bedömare Di talat med tecknar en ödesmättad bild av utvecklingen.

"Detta är den mest dramatiska nedgången i elcertifikatmarknadens historia. De senaste månadernas fall är exceptionellt", säger Christian Holtz.

För elkunderna, som finansierar elcertifikaten via en extra avgift på elräkningen, innebär det lägre kostnader. Men för många ägare är priskollapsen en ekonomisk mardröm. Och det är enorma belopp står på spel. Totalt har runt 90 miljarder kronor hittills investerats i utbyggnaden av vindkraft i Sverige, varav 5-10 miljarder kronor redan gått förlorade genom nedskrivningar. Och nu hotar ytterligare förluster för investerare och långivare.

Storbanken Nordea slog i förra veckans Di larm om ett akutläge för många vindkraftsägare och varnade för ett "grönt blodbad" och en hotande konkursvåg om inte politikerna omedelbart agerar.

Även Swedbank, som också är en av de allra största långivarna till vindkraft i Sverige, delar den bilden.

"Vi har ungefär samma syn som Nordea. Läget är utan tvekan allvarligt", säger Jan Sandström, energibranschanalytiker på Swedbank.

Hur mycket banken lånat ut till vindkraft eller dess syn på risken för kreditförluster på grund av krisen, avböjer han att kommentera.

I likhet med bland annat branschföreningen Svensk Vindenergi anser han att det vore önskvärt att regeringen träder in med åtgärder i elcertifikatsystemet.

"Politikerna har ju ett ansvar för systemet och om många bolag går i konkurs eller gör stora förluster riskerar förtroendet från investerarna att försvinna. Det kan om inte annat äventyra målet från energiöverenskommelsen att förlänga elcertifikatsystemet och ställa om Sverige till 100 procent förnybar el", säger Jan Sandström.

Energiminister Ibrahim Baylan har hittills avfärdat kraven på akuta åtgärder i elcertfikatsystemet, men hänvisat till en kommande proposition i vår om ytterligare utbyggnad av den förnybara elen.

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies