Annons

Desperat läge för vindkraften

Det fria fallet för priserna på elcertifikat fortsätter och har nått sin lägsta nivå hittills. Krisen för vindkraften blir allt mer akut och läget beskrivs nu som desperat för många vindkraftsaktörer och kraven på politikerna att agera växer.

Bild:TT

"För många vindkraftsproducenter innebär den senaste utvecklingen ett blodbad. Jag skulle inte bli förvånad om vi får se flera vindkraftsbolag gå i konkurs den närmsta framtiden", säger Christian Holtz, energiexpert på börsnoterade konsultjätten Sweco.

Di berättade i förra veckan om att ett prisras för elcertifikat, som ger producenter av förnybar el ett extra stöd, utlöst en akut ekonomisk kris för många aktörer i den svenska vindkraftsbranschen. Sedan dess har alltså läget försämrats ytterligare. Priserna på elcertifikat har fortsatt att falla handlöst och nådde denna veckan en ny bottennivå, närmare bestämt 39 kr/certifikat på onsdagseftermiddagen, motsvarande endast 3,9 öre/kWh.

"Det är inte bara det lägsta priset sedan den gemensamma elcertifikatmarknaden med Norge introducerades 2012, utan den lägsta noteringen sedan den svenska elcertifikatmarknadens begynnelse 2003", säger Christian Holtz.

Trots en återhämtning på fredagen då priset åter klättrade över 50 kronor är nivån historiskt låg. Sedan i höstas har elcertifikaten fallit med nästan 70 procent och flera bedömare Di talat med tecknar en ödesmättad bild av utvecklingen.

"Detta är den mest dramatiska nedgången i elcertifikatmarknadens historia. De senaste månadernas fall är exceptionellt", säger Christian Holtz.

För elkunderna, som finansierar elcertifikaten via en extra avgift på elräkningen, innebär det lägre kostnader. Men för många ägare är priskollapsen en ekonomisk mardröm. Och det är enorma belopp står på spel. Totalt har runt 90 miljarder kronor hittills investerats i utbyggnaden av vindkraft i Sverige, varav 5-10 miljarder kronor redan gått förlorade genom nedskrivningar. Och nu hotar ytterligare förluster för investerare och långivare.

Storbanken Nordea slog i förra veckans Di larm om ett akutläge för många vindkraftsägare och varnade för ett "grönt blodbad" och en hotande konkursvåg om inte politikerna omedelbart agerar.

Även Swedbank, som också är en av de allra största långivarna till vindkraft i Sverige, delar den bilden.

"Vi har ungefär samma syn som Nordea. Läget är utan tvekan allvarligt", säger Jan Sandström, energibranschanalytiker på Swedbank.

Hur mycket banken lånat ut till vindkraft eller dess syn på risken för kreditförluster på grund av krisen, avböjer han att kommentera.

I likhet med bland annat branschföreningen Svensk Vindenergi anser han att det vore önskvärt att regeringen träder in med åtgärder i elcertifikatsystemet.

"Politikerna har ju ett ansvar för systemet och om många bolag går i konkurs eller gör stora förluster riskerar förtroendet från investerarna att försvinna. Det kan om inte annat äventyra målet från energiöverenskommelsen att förlänga elcertifikatsystemet och ställa om Sverige till 100 procent förnybar el", säger Jan Sandström.

Energiminister Ibrahim Baylan har hittills avfärdat kraven på akuta åtgärder i elcertfikatsystemet, men hänvisat till en kommande proposition i vår om ytterligare utbyggnad av den förnybara elen.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Electrolux ProfessionalAnnons

Med långsiktiga hållbarhetsprojekt stöttar de livsmedelskedjan

Viktoria Roos, Jennie Walther och Electrolux Professionals experimentkök på universitetet i Udine.
Viktoria Roos, Jennie Walther och Electrolux Professionals experimentkök på universitetet i Udine.

Electrolux Professional är en ledande global leverantör inom utrustning för storkök och restauranger. Men de är också ett bolag med en ambition att genom innovation, teknik, forskning och samverkansprojekt ta sitt ansvar i att stötta livsmedelskedjan.

Fram till våren 2020 tillhörde de Electroluxgruppen men sedan i mars är Electrolux Professional ett börsnoterat separat bolag och en officiellt självständig koncern. Som en etablerad och global leverantör inom storkök, dryck och tvätt förstår de och pratar gärna om vikten av att ta sitt ansvar för ett hållbart samhälle.

– När man är stor ska man vara snäll, säger Jennie Walther, nordisk marknadschef, och fortsätter: för oss är Agenda 2030 inte bara ett begrepp, vi jobbar aktivt med olika partners och projekt för att skapa en klok resursanvändning som lämnar minimalt med klimatavtryck. 

Men engagemanget sträcker sig ännu längre än de globala hållbarhetsmålen. Electrolux Professionals ambition är att ta ansvar för och stötta livsmedelskedjan och därmed tillföra ett värde till den, för att i förlängningen vara med och bidra till en mer hållbar bransch och samhälle.

The Research Hub

Ett av de större initiativen är The Research Hub, där de i nära samarbete med universitetet i Udine forskar i livsmedelsteknik. 

– The Research Hub är vårt innovationsnav för samverkansforskning. Det involverar universitet och högskolor runtom i Europa och vi erbjuder stipendier för att forska i samarbete med oss inom en rad olika forskningsområden, från artificiell intelligens till miljöteknik, säger Viktoria Roos, innovationsledare med ansvar för öppen innovation.

På forskningsanläggningen i Udine i Italien finns ett professionellt experimentkök där forskare och studenter arbetar med att utveckla och optimera livsmedelsprodukter och deras produktionsprocesser. Experter i kostvetenskap och matlagningsteknik fungerar här som en länk mellan företagets kockar och produktutveckling för att tillsammans kunna minska matsvinnet.

– Vi tittar på vad som händer med näringsinnehållet vid olika processer, om man kokar, friterar eller steker. Det handlar om att våra produkter ska konsumera så lite energi som möjligt, samtidigt som näringsinnehållet optimeras, säger Viktoria.

För det handlar inte bara om miljömässig hållbarhet. Folkhälsan blir en alltmer angelägen fråga och här vill Electrolux Professional vara en framträdande samhällsaktör.

– Här vill vi verkligen bidra till samhällsnyttan med vårt arbete. Näring ger näring till hjärnan så vi vill stötta barn och ungdomar genom att se till att skolmaten som produceras innehåller maximalt med näring, säger Jennie.

Vill bidra till samhällsnyttan

Bolaget engagerar sig också i flera andra olika samverkansprojekt som syftar till ökad hållbarhet och minskat matsvinn. Bland dessa finns Chalmersprojektet Resvinn, innovationsplattformen Restauranglabbet samt projeketet 100% cirkulärt som uppmuntrar till en mer hållbar och cirkulär restaurangvärld.

– Vi vill bidra till samhällsnyttan genom vårt arbete. Innovation går hand i hand med hållbarhet och långsiktig vinst, avslutar Viktoria.

Fakta

Electrolux Professional är en global leverantör för enhets- och helhetslösningar inom storkök, dryck och professionell tvätt. Innovativa och effektiva lösningar hjälper kunderna att förenkla sina arbetsliv samtidigt som de blir mer lönsamma på ett verkligt hållbart sätt. Verksamheten har ett starkt hållbarhetsfokus och alla lösningar är utformade för låg vatten-, energi- och kem-förbrukning samt har låga livscykelkostnader.

Läs mer på www.electroluxprofessional.com och https://theresearchhub.electroluxprofessional.com/ 

 

Mer från Electrolux Professional

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Electrolux Professional och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?