ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Designmöblerna är byggda för att sätta klorna i

  • Kim Sandblom och Anna Larsson på Miwo designar möbler för våra mest populära husdjur. Foto: Jack Mikrut

Entreprenören Anna Larsson byter sportkläder mot klösträd och hundsängar. Med sitt nya varumärke Miwo vill hon inreda våra hem med designade möbler för katter och hundar.

Och allt började med en blomskål för tio år sedan.

”Våra svensktillverkade möbler säljs i vår webbshop. Och så söker vi återförsäljare bland heminredningsbutiker, inte traditionella djuraffärer. Designade möbler för katter och hundar som också matchar djurägarens hem är en heminredningstrend som kommer starkt”, säger Anna Larsson, grundare av företaget Living with animals by Sweden med varumärket Miwo.

Med formgivna klösträd, hundsängar och blyfria keramiska vattenskålar väckte Miwos produkter stort intresse när man för första gången ställde ut på inredningsmässan Formex i Stockholm i januari i år. Formex hade utsett företaget till en ’Design Talent’. Det är så mässan väljer att lyfta fram intressanta oetablerade kreatörer.

”Vi fick så mycket positiva reaktioner. Att enbart bygga ett varumärke på nätet tar lång tid. Det måste kombineras med att vara ute och möta kunder för att snabbare väcka intresse för produkterna. Så nu blir det fler mässor för oss”, säger Kim Sandblom, delägare och ansvarig för företagets webbshop. Hon är dessutom brorsdotter till Anna Larsson.

I den ombyggda ladugården med sina stora glasväggar och rustika inredning i trä, koppar och betong finns företagets kontor, webbshop och fotostudio. I entrén möts vi av Miwos glada produkttestare – hundarna Ludde och Nemo och katten Esther.

”Detta var tidigare en ladugård för kor och är en del av min mans släktgård, men den stod tom när vi startade företaget och vi behövde lokaler”, säger Kim Sandblom.

Anna Larsson grundade sitt företag Living with animals by Sweden och varumärket Miwo, som är en sammansättning av mjau och vov, hösten 2015. Webbshopen öppnade ett år senare. Men ett frö till affärsidén såddes redan för tio år sedan då hennes katter blev förtjusta i en blomskål.

”När blommorna vissnat började katterna använda skålen som sovplats. Jag förbättrade den genom att sy några snygga dynor att lägga i skålen och ritade ett underrede som höll skålen stadigt på plats. Den har vidareutvecklats för Miwo och är nu en bästsäljare”, berättar Anna Larsson.

Designern Anna Larsson grundade sportklädesföretaget 8848 Altitude år 1990 tillsammans med sina två klasskamrater Magnus Berggren och Laila Hobin från textilutbildningen i Borås. Nästan trettio år senare omsätter bolaget över 120 miljoner kronor.

Anna Larsson arbetar fortfarande operativt i 8848 Altitude som direktris, länken mellan modedesignern och tillverkaren, men har minskat sin ägarandel för att få startkapital till sitt eget företag. Och i januari i år lämnade hon styrelsen.

”Miwo är ett drömprojekt som jag måste arbeta heltid med om det ska bli så bra som jag vill. Åren med 8848 har varit fantastiska, men jag vill hinna göra något mer i mitt yrkesliv så under året kommer jag också att fasa ut det operativa”, säger Anna Larsson.

Living with animals by Sweden och Miwo är också ett familjeprojekt. Kim Sandbloms syskon Dan Larsson och Terry Larsson är också delägare i företaget. Dessutom tillverkas möblerna av ett möbelsnickeri i Bredared som ägs av Anna Larssons kusiner.

”Det finns en trygghet i att arbeta med familj”, säger Anna Larsson.

Att vara djurägare har numera gett upphov till en miljardindustri där ägarna lägger allt mer pengar på sina fyrfotade familjemedlemmar. Detta är en kundgrupp som även Ikea ser potential i när man i år lanserar en egen möbelserie för husdjur.

”Det bara bekräftar att vår satsning är rätt i tiden, men vi formger för premiumsegmentet”, säger Kim Sandblom.

Företagsbyggandet är för Anna Larsson något som får ta tid. Hon vill ha en stabil tillväxt på långsikt med försäljning både i Sverige och utomlands.

”Om fem, tio år omsätter vi 20–30 miljoner kronor. Ambitionen är att bygga ett företag vi kan livnära oss på och även anställda personal samtidigt som vi får arbeta med djur och för djur vilket vi älskar”, säger Anna Larsson.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies