ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör

Designern dumpade både storkunden och fabriken

RONNEBY- Designern Malin Karstenssons företag Mimou har både dumpat sin största kund och fabriken i Shanghai.

”Textilindustrin är så smutsig. Det är självklart att alla inte kan ha fått bra betalt om du kan köpa ett påslakan-set för 100 kronor.”

Efter många bakslag och missnöjda kunder lyckades Mimou även göra sig av med de förhatliga plastförpackningarna.

Malin Karstenssons väg in i design, det som blev grunden för Mimou, började i familjeföretaget i Ronneby.

Som 17-åring började hon jobba i en butik som sålde defekta Ikea-produkter. Grunden i familjeföretaget var gardiner som levererades till Ikea. 

Malin Karstensson säger att hon föddes på ett fabriksgolv. Hon brukade vika pappersstrutar till förpackningarna hemma framför tv:n.

”Om man växer upp med föräldrar som jobbar mycket måste man hjälpa till för att få vara med sina föräldrar”, säger hon.

Outsourcing var på modet men hennes föräldrar gick åt andra hållet. Om de skulle expandera verksamheten ville de ha kontroll på hela leverantörskedjan i det egna bolaget.

”Om pappa skulle trycka textil så köpte han en textilfabrik”, säger Malin Karstensson.

På den vägen kom Malin Karstensson in i det som skulle bli Mimou. Det var där hon lärde sig hantverket och kunskapen men också hur processer kan förenklas.

”När de tre fungerar får du en glädje i det. Det är då du får en bra produkt”, säger Malin Karstensson.

  • Malin Karstensson i butiken i Ronneby. Foto: Jack MIkrut

Efter att ha drivit ett designföretag tillsammans med sin syster startade hon Mimou tillsammans med sin make Jens Karstensson.

”Vi var en krumelur och en fyrkant så vi tänkte att vi kunde starta något ihop”, säger Malin Karstensson.

Det gick bra från start och sortimentet har vuxit till sig sedan dess. Keramik, tapeter, textilier och korgar samsas om utrymmet i det som en gång var en gammal bilhall.

Mycket av försäljningen går till återförsäljare som e-handelsbolaget Ellos. Försäljningen via Mimous egen e-handel och i butiken i Ronneby står för en mindre del.

Resan har inte alltid varit spikrak. När paret ville bilda familj tog det mycket fokus från företaget. Malin Karstensson beskriver det som att verksamheten fick flyta på vid sidan om. 

Under tiden knakade relationen med Mimous största kund.

Bara dagar efter att de kommit hem från sjukhuset med sonen Billy bestämde sig paret Karstenssons för att det fick vara nog, sa upp kontraktet och korkade upp en flaska champagne för att fira. 

Bolaget överlevde inte bara utan blev starkare enligt Malin Karstensson som beskriver beslutet som en befrielse.

”Vi kände att vår grundvision hade luckrats upp och att vi hade tappat fokus på det vi ville göra medan vi fokuserade på annat. Allt hade blivit så kristallklart när vi träffade Billy så vi vågade ta beslut och göra förändringar i sortiment och bland kunder som vi innan dess inte hade vågat”, säger hon.

Fokus ligger på det Malin Karstensson beskriver som ärliga produkter. Mycket är lågteknologiskt hantverk som produceras lokalt i Thailand där familjen Karstensson har bott delar av året.

Där har staten stöttat specialiserad lokal produktion sedan 1950-talet. Ledtiderna kan bli långa – i ett fall tog det tre år att driva en kudde hela vägen från idé till försäljning. 

Men om man lyckas bygga förtroendet hos leverantörerna och arbetar långsiktigt finns det en stor mångfald. Det är också det som möjliggör för Mimous egen design.

”De gör alla rätt som vi gör fel i västvärlden”, säger Malin Karstensson.

  • Efter ett besök i fabriken i Shanghai bestämde sig Malin Karstensson för att aldrig mer använda plast som förpackningsmaterial. Lösningen: Bambu. Foto: Jack Mikrut

Hon understryker att det inte handlar om välgörenhet men att ha kontroll på processen och se till löner och arbetsvillkor ligger på en bra nivå. På så vis hålls också en högre nivå i produktionen, något Malin Karstensson är mån om.

”Få saker provocerar mig så mycket som dåligt textil”, säger hon.

Varför är det så provocerande?
”Textilindustrin är så smutsig. Det är självklart att alla inte kan ha fått bra betalt om du kan köpa ett påslakanset för 100 kronor.”

Det har inte varit utan bakslag. När Malin Karstensson besökte Shanghai 2007 passade hon på att besöka fabriken där förpackningarna till Mimous sängkläder tillverkades.

Redan när hon klev ur bilen kändes det fel. I ett sexvåningshus satt hundratals arbetare på varje våning och sydde i plast hela dagarna. Lukten spred sig hela vägen ut på parkeringsplatsen.

”Jag bestämde mig för att vi aldrig skulle producera något i plast eller slå in i plast igen”, säger Malin Karstensson.

Snabbt letade hon fram en annan lösning med vaxpapper men förpackningarna gick sönder i transporten. 

Mimou fick beställa nya vaxpapper och slå in själva innan de skickade ut produkterna till ett trettiotal företagskunder – som ändå skickade tillbaka dem eftersom deras egna kunder inte kunde se sänglakanen genom det ogenomskinliga papperet.

Det blev en ekonomisk smäll men också en lärdom.

”Många gånger är det de felen som leder till något bättre. Så jag bryter inte ihop för det”, säger Malin Karstensson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer