ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Deras test avslöjar hjärnskada

  • I EN LITEN ASK. Nervskademarkören som produceras av Uman Diagnostics, med delägarna Torgny Stigbrand och Niklas Norgren, har upptäckts i ett labb som är inhyst på inkubatorn Biotech Umeå. Foto: Camilla Andersson

Bioteknikföretaget Uman Diagnostics kan stå på randen till det stora genombrottet.
Bolagets nervskademarkör används för att upptäcka hjärnskakningar via blodprov och har nyligen lanserats i USA i samarbete med en amerikansk partner.

Pengar från National Fotball League, NFL, i USA har möjliggjort kommersialiseringen.

När den ansedda tidningen Wall Street Journal nyligen skrev om testet presenterades det som en världsnyhet – eller snarare större: ”Enligt experter är ett blodprovstest för hjärnskakningar att likställa med att hitta den heliga Graalen, åtminstone för forskningen inom traumatiska hjärnskador.”

”Det är enormt roligt. I första hand släpps testet för forskningsbruk. Teknologin är i sin tur licensierad till ett franskt bioteknikföretag som ska ta den till kliniskt bruk”, säger Niklas Norgren, vd för och grundare av Uman Diagnostics tillsammans med Torgny Stigbrand, senior professor vid Umeå universitet och ordförande i företaget.

Uman Diagnostics producerar den nervskademarkör – NF-light – som vid ett blodprov visar om hjärnan har fått en skada. Testet lanseras av det amerikanska bolaget Quanterix som har utvecklat den digitala analysplatt- formen för produkten.

”Plattformen de har är världsledande i känslighet för blodprov. Det är väldigt roligt för oss att ett världsledande företag vill jobba med oss och har valt våra antikroppar”, säger Torgny Stigbrand.

När hjärnan får en skada läcker proteiner från de skadade cellerna ut i ryggmärgsvätskan och når till slut blodet. Uman Diagnostics produkt – tillverkade monoklonala antikroppar – fungerar som en signalflagga och visar på proteinläckaget.

”Det är många som forskar på den här typen av antikroppar. Konsten är att göra riktigt bra antikroppar, och det har visat sig att det hittills enbart är våra som har den här känsligheten för blodprov. Intresset för att köpa dem är stort”, säger Torgny Stigbrand.

I början av 1980-talet åkte han som relativt nydisputerad till Kalifornien för att studera hur man tillverkar antikropparna. 20 år senare blev han handledare för Niklas Norgren som disputerade på hur antikropparna kan användas för att diagnosticera nervsjukdomar.

”Vi såg en stor affärspotential men också ett stort samhällsvärde i att förbättra diagnostiken för den här typen av patienter”, säger Niklas Norgren.

Redan 2009, fem år efter att Niklas Norgren hade disputerat och bolaget startats, hade Uman Diagnostics en första produkt klar för att diagnosticera neurologiska sjukdomar som ALS, MS, Parkinson och Alzheimer genom ryggmärgsvätska. 2014 blev produkten godkänd för att användas för diagnosticering av patienter i klinik, och bolaget började gå plus.

Samtidigt inleddes ett samarbete med en forskargrupp vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att utveckla produkten även för traumatiska hjärnskador som hjärnskakningar.

Det fick det amerikanska medicinteknikbolaget Quanterix nys om. Bolaget hade precis fått ett jätteanslag av National Fotball League i USA för att forska på diagnostisering av hjärnskakningar.

”De forskade själva på antikroppar från början men fick det inte att fungera tillräckligt bra och vände sig till oss”, säger Niklas Norgren.

Därefter har det gått extremt snabbt till lansering.

”Quanterix är fruktansvärt angeläget om att komma ut på marknaden först. De kommer att dominera marknaden”, säger Torgny Stigbrand.

Uppskattningsvis 10 miljoner människor per år drabbas av traumatiska hjärnskador, och det är ett stort problem inom alla kontaktsporter som hockey, fotboll och kampsport. Därav NFL:s finansiering.

”I dag finns det endast diffusa metoder för att diagnostisera hjärnskakningar. Samtidigt är det superviktigt att man kan säga om patienten efter en hjärnskakning kan återvända till sin vardag igen, när en spelare kan spela igen till exempel. Upprepade lätta traumatiska hjärnskador kan om du inte vilar utveckla kroniskt allvarliga tillstånd med demenssymptom”, säger Niklas Norgren.

I år ökar Uman Diagnostics sin omsättning till 8 Mkr med ett resultat på 2,5 Mkr. Nästa år lär omsättningen dubblas.

”Om vi får ut blodprover på bred front är potentialen tio gånger större omsättningsmässigt”, säger Niklas Norgren.

Life science-branschen med forskning inriktad på medicinska produkter har minskat generellt i Sverige under många år. Detta på grund av omstruktureringen i läkemedelsbranschen, och nedläggningen av bland annat Astra Zenecas stora traditionella enheter. Däremot visar rapporter att bland annat det segment inom life science som Uman Diagnostics tillhör – med biomarkörer – växer. Forskningen bedrivs bland små och medelstora bolag som samarbetar i nätverk med forskare. Så även Uman Diagnostics.

”Vi samarbetar med forskare och nyckelpersoner som är framstående inom sitt fält på neurosidan. Det skapar ringar på vattnet. Och i jämförelse med att ta fram läkemedel så är kostnaderna inom in vitro-diagnostik betydligt mindre”, säger Niklas Norgren.

Tyck till