Deras sajt växer snabbt när folk väljer bort ägande

Att hyra eller låna i stället för att äga har blivit en av de hetaste trenderna, där företag som Airbnb vuxit fram inom det som kallas delningsekonomin. Grundarna av Stockholmsbolaget Hygglo bygger en liknande tjänst för prylar.

MED NY SYN PÅ PRYLAR. Henrik Fräsén, Ola Degerfors och Axel Hellström är grundare av lånetjänsten Hygglo genom vilken man kan låna och låna ut saker i stället för att köpa.
MED NY SYN PÅ PRYLAR. Henrik Fräsén, Ola Degerfors och Axel Hellström är grundare av lånetjänsten Hygglo genom vilken man kan låna och låna ut saker i stället för att köpa.Foto:Amanda Lindgren


Att använda en befintlig pryl flera gånger är mer effektivt än att återvinna materialet i den, sett ur ett hållbarhetsperspektiv

Det har Hygglos vd Ola Degerfors och hans två medgrundare av bolaget tagit fasta på när de skapat en plattform där privatpersoner kan hyra prylar av varandra.

Enligt Hygglos undersökningar används till exempel en släpvagn i genomsnitt bara tio timmar per år. Med en dryg miljon registrerade släpvagnar i landet skulle det egentligen inte behöva tillverkas fler, om bara ägare och användare kunde matchas bättre.

”Omvärlden blir mer och mer mottaglig för vad vi håller på med, även om vi inte fullt ut kan se det i transaktionerna ännu. Men samtalet och debatten är i gång”, säger Ola Degerfors.

Antalet transaktioner på Hygglos plattform är omkring fyra gånger fler i år än förra året. Under juli månad hyrdes prylar för cirka 2 miljoner kronor. Det kan jämföras med omkring 4 miljoner kronor under hela förra året.

Bolaget tar ut en förmedlingsavgift och i fjol landade omsättningen på drygt 600 000 kronor, men volymerna behöver bli större för att nå investerarnas mål. Resultatet för 2018 blev en förlust på 6,8 miljoner kronor.

”Det är inte lika stor utmaning att få folk att vilja hyra ut. Både svenska och europeiska mätningar visar att ungefär 15 procent av alla tillfrågade är positiva till att låna ut eller hyra ut. Eftersom de kan hyra ut flera gånger räcker det för att förse alla med till exempel skruvdragare när de behöver det. Det är en mycket större utmaning att få folk att hyra och låna.”

Att köpa i stället för att hyra eller låna är fortfarande ett reflexmässigt beteende. Det har Ola Degerfors sett på nära håll, när en av bolagets investerare behövde en grovdammsugare – men inte kom sig för att kolla om det fanns någon tillgänglig på Hygglos sajt.

”Problemet är inte kännedomen utan hur vi ska få folk att tänka på vad det finns för alternativ till att köpa saker och därmed ändra sitt konsumtionsbeteende.”

Om samhället vill stimulera återanvändning av saker vore en möjlighet att införa ett rot-liknande avdrag för den som hyr saker, enligt Ola Degerfors. På samma sätt som med elcykelpremien skulle det kunna stimulera efterfrågan.

Dessutom menar han att det krävs en översyn av regelverket när privatpersoner hyr ut saker till varandra. I värsta fall kan det i dag leda till skattemässiga konsekvenser om uthyrningen skulle bli omfattande och klassas som näringsverksamhet.

”Andra utmaningar är konsumentskyddet och vad som gäller när privatpersoner har med varandra att göra. Eller fall där du behöver tillstånd, eftersom lagstiftningen inte är anpassad för att privatpersoner hyr ut. Det kom en del utredningar under 2017, men sedan har det inte hänt särskilt mycket.”

Trots utmaningarna växer alltså Hygglo, om än från låga nivåer. Omkring 4.000 uthyrningar gjordes via sajten under juli månad, huvudsakligen i de tre storstadsregionerna.

”Men transaktionerna sker i hela landet, även om vi är starkare i Stockholm, Göteborg och Malmö”, säger Ola Degerfors.

Ingen enskild pryl dominerar, utan det är snarare säsongen som påverkar vad som är mest populärt att hyra. Under sommaren har tält och ryggsäckar dominerat, medan det på våren och hösten handlar mer om trädgårdssaker. Under vintern ökar andelen takboxar som hyrs ut.

Ambitionen är att öka omsättningen med 400 procent i år och att bolaget ska nå positivt kassaflöde någon gång nästa år.

Tills vidare finansieras verksamheten av riskkapital från mediekoncernen Schibsted och Norrskens Founders Fund samt en handfull affärsänglar. Investerare i Norrskens Founders Fund är förutom Klarna-grundaren Niklas Adalberth även entreprenörer bakom de svenska framgångssagorna King, Mojang och klockföretaget Daniel Wellington.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från LINK MedicalAnnons

Så når medtechbolag de nya kraven i MDR och IVDR

Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.
Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.

I maj 2017 kom EU med två nya lagar kring medicinteknik – Medical Device Regulations (MDR) och In Vitro Diagnostic Regulations (IVDR). Företag har fram till maj 2021 respektive maj 2022 att anpassa sin verksamhet för att följa de nya regelverken. 

Målet med MDR och IVDR är att öka transparensen både gentemot kunder och myndigheter. Detta ska uppnås genom att skapa ett ömsesidigt informationsflöde, att fokusera på uppföljningar av produkter som släppts på marknaden och att skapa en europeisk databas över medicinteknisk utrustning. 

Stora fördelar med att ta hjälp av ett CRO

För företag som ska anpassa sig till de ny reglerna kan det behövas allt från mindre teknisk dokumentation till att implementera kvalitetsledningssystem (QMS). Att säkerställa att man följer de nya regelverken är en viktig, men omfattande, uppgift för tillverkare och distributörer som kräver tid, resurser och förståelse. Kontraktforskningsorganisationer (CRO:s) kan vara en stor tillgång under processen, då de har specialister som har lång erfarenhet av regelverken. LINK Medical – ett respekterat och ansett CRO – är en idealisk strategipartner som hjälper företag med att få deras medicintekniska utrustning att följa de senaste regelverken. 

- Vi kommer med ett skickligt team av experter till varje projekt och erbjuder lösningar inom många områden. Det kan vi göra eftersom vårt team är specialiserade på regelverk och förordningar i norra Europa och vi har erfarenhet av att underlätta MDR-skiftet för flera globala medicinteknikbolag. Som en fullserviceleverantör ger vi skräddarsydd vägledning under hela processen för våra kunder, säger Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical. 

Så hjälper LINK Medical sina kunder 

Genom att göra en grundlig gapanalys för att hitta eventuella brister i sina kunders tekniska dokumentation stöttar LINK Medical dem i övergången till MDR och IVDR. I tillägg så håller LINK Medicals team workshops för företag om vad de nya regelverken innebär och hur de ska följas. Maria Kastenfalk berättar om fler sätt hur LINK Medical stöttar sina kunder med övergången:  

- För att möta de höga säkerhets- och prestandakraven i MDR är kliniska data viktiga. Vi är specialiserade på att tillhandahålla kliniska utvecklingsplaner för att säkerställa att kliniska data stödjer det som produkten hävdar. Informationssäkerhet är också en viktig del av de nya regelverken. Vårt teknikfokus gör att vi kan implementera processer för säker datahantering som både skyddar mot informationsbortfall och obehörig åtkomst. 

Uppdatera dokumentationen – utan att belasta de anställda med mera jobb

Att uppdatera sin dokumentation kräver mycket arbete och tid, oavsett hur stort ditt företag är. Mindre bolag kan sakna resurser eller kompetent personal för att möta de nya regelverken. Större bolag kan visserligen ha personal för det dagliga arbetet som rör förordningar och regelverk, men att uppdatera dokumentationen mot de nya reglerna kan vara övermäktigt att hinna med inom den satta tidsramen. Ett partnerskap med ett CRO gör att företag kan effektivisera jobbet med att möta denna komplexa regelverksprocess – utan att öka belastningen på personalen. LINK Medical erbjuder dessa tjänster, med skräddarsydda lösningar för varje enskilt företag. 

- Vad som gör att LINK Medical unikt som CRO är vår kunskap om de nya regelverken och vårt team av experter som kommer från olika discipliner inom industrin. Vårt flexibla arbetssätt betyder att tillverkare, distributörer och importörer av medicinteknik kan dra nytta av LINK Medicals unika kombination av expertis inom specialistområden, avslutar Maria Kastenfalk. 

Om LINK Medical

Behöver ditt företag hjälp med att möta de nya regelverken MDR och IVDR innan EU:s deadline? Kontakta Maria Kastenfalk eller besök vår webbplats.

Håll dig uppdaterad om oss på Linkedin och Twitter.

Mer från LINK Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LINK Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?