1515

Deras golv bakom prestigeprojekt i norra Sverige

LULEÅ. Magnus Forsberg och Jonas Holmquist ville att bolaget skulle kunna slåss om de stora golvprojekten. Att köpa en pumpbil för flytspackling i större skala fanns det inga pengar till. 

Då byggde de en själva.

På några år har Golvteknik i Luleå med delägarna Jonas Holmquist och Magnus Forsberg blivit en av de största aktörerna när det gäller flytspackling i hela norra Sverige.
På några år har Golvteknik i Luleå med delägarna Jonas Holmquist och Magnus Forsberg blivit en av de största aktörerna när det gäller flytspackling i hela norra Sverige.Foto:Jens Kärrman

Hos Golvteknik i Luleå trängs säckar och rullar av golv­mattor med det pulver som används för att göra flyt-spackel. 

”När vi kom hit för bara några år sedan så kändes det ödsligt, nu börjar det bli trångt. Vi har precis sökt bygglov för att bygga en ny större egen lokal”, berättar Jonas Holmquist, en av två delägare. 

Det har onekligen gått snabbt för bolaget. Från ­starten 2013 har Golvteknik i Luleå vuxit från att vara ett enmansföretag med 2 miljoner i omsättning till att ha 24 anställda och en omsättning på cirka 50 Mkr.  

Ser man sig om i Norr­bottens kustland och ringar in olika prestigeprojekt så har med stor ­sannolikhet Golvteknik i Luleå varit där och gjort grundjobbet. När Luleås båda elitlag i ishockey kämpar i toppen på SHL respektive SDHL så är det i en hall där Magnus Forsberg och Jonas Holmquist tillsammans med sina kollegor lagt ut 220 ton industrispackel. Samma sak är det i baskethallen Luleå Energi Arena, där 200 ton flytspackel användes. 

Företaget harockså fixat golven i Luleås nya bostadsområde Kuststad liksom hos spahotellet Kust i Piteå. 

På några år har företaget blivit en av de största aktörerna när det gäller flytspackling i hela norra Sverige. För att nå dit räcker det inte med, ursäkta ordvitsen, flyt.

En viktig del är de höga ambitionerna. Magnus Forsberg hade tidigare drivit ett företag där ägarna var nöjda med att det knallade på.

Med Golvteknik skulle det bli annorlunda. 

”Jag ville prova mina vingar, jag ville köra i större skala och växa”, säger han. 

För att lyckas med det behövdes kapacitet att flytspackla i mer industriell skala. 

”I dagsläget är det en tuff väg in i branschen. De flesta pumpbilarna ägs av fabrikerna som tillverkar materialet. Vi kom till ett skede där det krävdes en egen bil för att kunna komma ut på jobben snabbare”, säger Magnus Forsberg. 

Då bestämde sig entreprenörerna bakom Golvteknik för att bygga en egen anläggning. Att köpa en ny pumpbil var det inte tal om, några sådana pengar fanns inte. 

Sedan tidigare ägde bolaget en mindre pump, även den ett hemmabygge, som de flyttade runt mellan olika projekt. Med den befintliga anläggningen och några nya delar monterade de ihop en ny pump som placerades på en lastbil. 

”Den funkade från första dagen, men vi var ju tvungna att få ihop grejerna först. Vi var mer eller mindre tvungna att avbryta det vi höll på med för att göra det”, säger Magnus Forsberg.

”Den månaden blev det inga pengar”, tillägger Jonas Holmquist. 

Det har blivit desto mer intäkter sedan dess. Med en egen pumpbil kunde företaget ta på sig större projekt.

”Vår styrka är att vi kan leverera en helhet. Vi flytspacklar och sedan lägger vi mattor eller klinkers. ­Byggaren behöver bara hålla kontakt med en leverantör”, säger Jonas Holmquist.

De senaste åren har omsättningen stigit med ungefär 50 procent per år, en tillväxttakt som tagit företaget hela vägen in på Di:s Gasellista. 

Planen är att fortsätta växa i samma takt. Det ska ske med hjälp av en ny större lokal, med plats för ett större lager och mer egen personal.

Marknaden entreprenörerna ser framför sig omfattar området från Umeå i söder till Kiruna i norr. 

”Malmfälten är en marknad som kommer starkt och Umeå är en stad som växer och där det byggs mycket hela tiden. Skellefteå med Northvolt är givetvis också intressant”, säger Magnus Forsberg. 

För att växa mer lär det också behövas fler pumpbilar. 

”Men den här gången bygger vi inte själva, nu köper vi en”, säger Magnus Forsberg och skrattar.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?