Dennis drar in i Sverige – varning för översvämning

Tåg fick ställas in och tusentals hushåll blev utan ström när ovädret Dennis drog in över Västsverige på söndagen. Men SMHI oroas mer av regnet än blåsten, och har utfärdat klass två-varningar för översvämning.

Foto:Ben Birchall

Värst konsekvenser fick kanske Dennis i den danska staden Nykøbing Sjælland, där ett träd blåste ner över en fyra år gammal flicka och hennes mamma. Flickan har förts till sjukhus med allvarliga skador, rapporterar TV2 ØST.

I Sverige har det inte gått lika illa med nedblåsta träd, men trafiken på både vägar och järnvägar har fått stängas av. All tågtrafik väntas vara igång som vanligt på måndag kväll.

Under dagen stängde Uddevallabron på grund av vinden, men när det mojnade under kvällen kunde bron öppnas.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar i stora delar av södra Sverige. Men vindarna blev inte lika kraftiga som vid förra ovädret, då SMHI utfärdade en klass 2-varning.

Det har blåst upp längs med västkusten och vi har sett upp till 21 meter per sekund på några håll. Men det börjar avta under eftermiddagen och avtar snabbt under kvällen, sade Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI, på söndagseftermiddagen.

Under söndagskvällen och natten drar blåsten vidare över Dalarna och Gävleborgs län, med hastigheter på uppåt 20 meter per sekund.

Med ovädret följer stora regnmängder. På flera håll i Halland och Västergötland regnade det 30 till 40 millimeter, lokalt på vissa platser närmare 50 millimeter. Det är lika mycket som det normalt sett faller under hela februari.

Det här fick SMHI att uppdatera varningsklassen för vattennivåerna i Viskan och Ätran till klass 2. Definitionen för en sådan varning lyder ”Mycket höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde år och vart femtionde år. Översvämningsproblem på utsatta ställen.”

Marken och sjöarna är redan mättade efter nederbörden som föll tidigare under veckan, i och med det nya regnet så stiger vattennivån ytterligare, säger Jon Jörpeland.

SMHI varnar också för att regnet leder till ishalka i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten, då det faller på kalla vägar. Halkan började slå till redan på söndagskvällen, vilket bland annat fick stadsbussarna i Skellefteå att ställas in.

Vinden medför även att vattenståndet stiger längs kusterna, och klass 1-varningar för högt vattenstånd är utfärdade för Kattegatt, Skagerack samt norra och södra Bottenhavet. Värst blir det i Norra Kvarken och Bottenhavet, där klass 2-varningar utfärdats.

De stora elbolagen hade under söndagen sammanlagt ett antal tusental hushåll utan ström, framför allt i Västra Götaland, Södermanland, Gävleborg och Dalarna.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?