Annons

Dennelind lämnar Telia: ”Bestämde mig i helgen”

Johan Dennelind lämnar sin post som vd och koncernchef för Telia Company under 2020. 

”Mycket av tiden våra första år gick åt till att reda ut och reda upp den historik och de affärer som vi gjort fel i”, säger han till Di. 

Styrelseordförande Marie Ehrling beklagar beslutet – och tidpunkten för det.

Johan Dennelind.
Johan Dennelind.Foto:Jesper Frisk

Telias vd Johan Dennelind lämnar sin post enligt bestämmelserna i anställningsavtalet, vilket innebär att han slutar som vd inom ett år. Han har innehaft rollen som vd och koncernchef sedan första september 2013. 

Senast i maj förnekade han att han var på väg bort från Telia, i samband med sitt nya uppdrag som styrelseordförande för konsultjätten Tyréns. 

Till Di kommenterar han beslutet att sluta nu:

”Efter att vi levererat vårt resultat i juli har jag haft semester och då har jag känt att beslutet mognat fram. Jag har haft en diskussion med ordförande som ledde fram till att jag i helgen bestämde mig för att säga upp mig.”

Var det någonting speciellt som föranledde beslutet? 

”Nej, jag skulle inte säga att det är en faktor. Det är flera faktorer som man väger in när man tar den här typen av beslut om sig själv och sin framtid som påverkar mig och många andra som jobbar med mig. Det är klart att det är ett tufft beslut men jag känner att det är rätt i tid.”  

Läs mer: Telias vd efter rapporten: ”Vi kan bättre” 

Johan Dennelind uppger att beslutet att lämna sin roll inte är dramatiskt, vilket han menar reflekteras i att han och styrelsen kommit överens om att han ska stanna tills vd-rollen ersatts. 

”Nu finns det tid för styrelsen att lösa successionen i lugn och ro”, säger han. 

Han kommenterar också sina sex år i bolaget.

”Det har varit fantastiska år. Omtumlande och spännande på många sätt”, säger han och utvecklar: 

”Vi kom in i ett läge där vi hade ett antal problem att ta tag i. Gamla affärer som hade gjorts som var tvivelaktiga. Mycket av tiden våra första år gick åt till att reda ut och reda upp den historik och de affärer som vi gjort fel i. Det tog mycket kraft och energi och det är klart att det var en värdeförstörande tid i Telia, vilket aktiekursen då visade.”

Något som Johan Dennelind nu anser att Telia har vänt. 

”Den senaste tiden har vi fått upp farten. Vi har börjat göra det som vi är här för att göra, det vill säga skapa värde för våra ägare.”

Och vad framtiden kommer att ge är ännu oklart. 

”Vi får se vad som kommer. Nu ska jag fokusera på att göra mitt jobb på Telia och så kör vi vidare under hösten.” 

Telias styrelseordförande, Marie Ehrling, bekräftar för Di att Johan Dennelinds beslut att lämna posten har inkommit under helgen. 

”Han lämnade in en skriftlig uppsägning i dag och i går kväll fick jag ett muntligt besked från honom. Från det muntliga beskedet valde jag då att kalla in styrelsen så att vi kunde ha ett möte nu under söndagen.”

Hon uppger vidare att beslutet att lämna vd-rollen tagits av Johan Dennelind själv. 

”Det här är Johans beslut och vi beklagar det och hade gärna sett att han stannat. Men nu får vi respektera hans beslut och också bett honom att stanna tills vidare för att slutföra en hel del processer som pågår inom bolaget.”

Har beslutet kommit plötsligt? 

”Alla styrelser och speciellt en ordförande har ett ansvar att ständigt ha en mental beredskap att en vd kan sluta av många skäl. Vad gäller Johan så beklagar vi att han nu tagit det här beslutet och tidpunkten för det. Men nu är det som det är och han har bestämt sig och meddelat oss och då måste vi agera på det och förhålla oss till”, säger hon till Di.

Läs mer: Kommentar Att han lämnar i det här läget är mycket märkligt 

 

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?