Annons

Dennelind lämnar Telia: ”Bestämde mig i helgen”

Johan Dennelind lämnar sin post som vd och koncernchef för Telia Company under 2020. 

”Mycket av tiden våra första år gick åt till att reda ut och reda upp den historik och de affärer som vi gjort fel i”, säger han till Di. 

Styrelseordförande Marie Ehrling beklagar beslutet – och tidpunkten för det.

Johan Dennelind.
Johan Dennelind.Foto:Jesper Frisk

Telias vd Johan Dennelind lämnar sin post enligt bestämmelserna i anställningsavtalet, vilket innebär att han slutar som vd inom ett år. Han har innehaft rollen som vd och koncernchef sedan första september 2013. 

Senast i maj förnekade han att han var på väg bort från Telia, i samband med sitt nya uppdrag som styrelseordförande för konsultjätten Tyréns. 

Till Di kommenterar han beslutet att sluta nu:

”Efter att vi levererat vårt resultat i juli har jag haft semester och då har jag känt att beslutet mognat fram. Jag har haft en diskussion med ordförande som ledde fram till att jag i helgen bestämde mig för att säga upp mig.”

Var det någonting speciellt som föranledde beslutet? 

”Nej, jag skulle inte säga att det är en faktor. Det är flera faktorer som man väger in när man tar den här typen av beslut om sig själv och sin framtid som påverkar mig och många andra som jobbar med mig. Det är klart att det är ett tufft beslut men jag känner att det är rätt i tid.”  

Läs mer: Telias vd efter rapporten: ”Vi kan bättre” 

Johan Dennelind uppger att beslutet att lämna sin roll inte är dramatiskt, vilket han menar reflekteras i att han och styrelsen kommit överens om att han ska stanna tills vd-rollen ersatts. 

”Nu finns det tid för styrelsen att lösa successionen i lugn och ro”, säger han. 

Han kommenterar också sina sex år i bolaget.

”Det har varit fantastiska år. Omtumlande och spännande på många sätt”, säger han och utvecklar: 

”Vi kom in i ett läge där vi hade ett antal problem att ta tag i. Gamla affärer som hade gjorts som var tvivelaktiga. Mycket av tiden våra första år gick åt till att reda ut och reda upp den historik och de affärer som vi gjort fel i. Det tog mycket kraft och energi och det är klart att det var en värdeförstörande tid i Telia, vilket aktiekursen då visade.”

Något som Johan Dennelind nu anser att Telia har vänt. 

”Den senaste tiden har vi fått upp farten. Vi har börjat göra det som vi är här för att göra, det vill säga skapa värde för våra ägare.”

Och vad framtiden kommer att ge är ännu oklart. 

”Vi får se vad som kommer. Nu ska jag fokusera på att göra mitt jobb på Telia och så kör vi vidare under hösten.” 

Telias styrelseordförande, Marie Ehrling, bekräftar för Di att Johan Dennelinds beslut att lämna posten har inkommit under helgen. 

”Han lämnade in en skriftlig uppsägning i dag och i går kväll fick jag ett muntligt besked från honom. Från det muntliga beskedet valde jag då att kalla in styrelsen så att vi kunde ha ett möte nu under söndagen.”

Hon uppger vidare att beslutet att lämna vd-rollen tagits av Johan Dennelind själv. 

”Det här är Johans beslut och vi beklagar det och hade gärna sett att han stannat. Men nu får vi respektera hans beslut och också bett honom att stanna tills vidare för att slutföra en hel del processer som pågår inom bolaget.”

Har beslutet kommit plötsligt? 

”Alla styrelser och speciellt en ordförande har ett ansvar att ständigt ha en mental beredskap att en vd kan sluta av många skäl. Vad gäller Johan så beklagar vi att han nu tagit det här beslutet och tidpunkten för det. Men nu är det som det är och han har bestämt sig och meddelat oss och då måste vi agera på det och förhålla oss till”, säger hon till Di.

Läs mer: Kommentar Att han lämnar i det här läget är mycket märkligt 

 

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera