Annons

Den vilda jakten på total lycka

För den som vill optimera sitt liv finns det numera en enorm självhjälpsindustri att tillgå, där litteratur, poddar, mediciner, kurser, appar och teknikprylar omsätter multimiljardbelopp och avlöser varandra i en outsinlig ström.

Carl Cederström är docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet. Tillsammans med André Spicer, professor i organisationsteori vid Cass Business School i London, genomförde han under 2016 ett unikt experiment i självoptimering.

Bild:Jonas Eng
Bild:Optimized2016
André Spicer
André SpicerBild:Oliver Hess

Under tolv månader gjorde de allt de kunde för att bli bättre på lika många områden av livet: produktivitet, kropp, hjärna, relationer, andlighet, sex, njutning, kreativitet, pengar, moral, uppmärksamhet och mening.

”Vi hade skrivit boken ”Wellnessyndromet” tillsammans, som var rätt kritisk mot optimeringskulturen som genomsyrar så många områden. Men den boken hade ett teoretiskt anslag och själva var vi icke-optimerade personer, så tanken var att ge en bild av den världen inifrån”, säger Carl Cederström.

Experimentet genomfördes som ett vetenskapligt forskningsprojekt, dock problematiserat av att de båda redan från början var ganska kritiska till självhjälpsindustrin. Men kopplingen till områdena företagsekonomi och organisation finns där, menar Carl Cederström.

”Personer börjar allt mer tänka som företag, till exempel att man är på pluskontot vad gäller relationer, och det ekonomiska tänkandet genomsyrar samhället. Samtidigt sneglar företagen mot självhjälpsindustrin. Hr växte ju fram parallellt med självhjälpsrörelsen med löften om att vem som helst kan förvandla sig själv med hårt arbete och tankekraft.”

Under året har Carl Cederström bland annat plastikopererat sig – 7 ml filler injicerades i käkpartiet för en mer maskulin look – testat en prostatastimulerare för att öka sin sexuella njutning, ställt upp i en tyngdlyftningstävling, proppat i sig.6 000 kalorier per dag för att gå upp 14 kilo och därefter levt på sallad i två veckor för att minska 6 kilo i vikt, och mycket mycket annat.

”När man genomgår den här självspäkningen blir det uppenbart att det både är extremt självcentrerat, men samtidigt självutplånande. Det fungerar ju, men knepet är att göra sig själv till en maskin och förneka mänskliga impulser och begär.”

Experimentet avslutades för ett år sedan och under 2017 har de skrivit boken ”Den vilda jakten på ett bättre jag” som släpps i början av januari på både engelska och svenska. När Carl Cederström nu ser tillbaka på helheten är han kluven till självhjälpsindustrin. Å ena sidan är han positiv till den nya tekniken som gör det lätt att mäta och se resultat på flera områden.

”Det finns många inlärningstekniker som är otroligt bra. Minnesteknikerna till exempel, jag kan fortfarande 1.000 decimaler i pi om jag får en dag på mig.”

Han ser också stor potential i att bryta sociala mönster genom inlärningsteknikerna.

”Ta språkinlärning som exempel. Det är ganska vanligt att barn känner sig dåliga för att den pedagogik som används i skolan inte passar dem. Men det finns andra kreativa sätt att lära sig till exempel språk. Men man kan inte lita så blint på metoderna att man tror att de kan lösa samhällsproblem. Jag har ändå vuxit upp privilegierat. Ett armband eller en app hjälper dig inte ut ur strukturer om du vuxit upp under betydligt tuffare omständigheter. Risken är att man alltför blint tror på det magiska tänkandet.”

Vad drog ni för slutsatser?

”Det blev väldigt tydligt att om man kan lyckas med vad som helst kan man också misslyckas. När allt blir föremål för granskning och möjlighet att förbättra, börjar vi se oss själva med ganska kritiska ögon. Vi är väldigt bra på att hitta fel hos oss själva, men inte lika bra på att granska samhället och kulturen vi lever i.”

Av allt det du testade, vad var enklast att ta till sig och som du fortfarande använder?

”Jag har i grunden tagit tag i min egen ekonomi och det har faktiskt fungerat. Och jag började redan i januari med pomodorometoden och den använder jag fortfarande, senast i morse.”

Pomodorometoden används för att arbeta mer effektivt och uppfanns på 1980-talet av italienaren Francesco Cirillo. Den går ut på att man arbetar intensivt i 25 minutersintervaller med fem minuters paus emellan. Den har fått sitt namn av den äggklocka i form av en tomat (pomodoro på italienska) som Cirillo använde sig av.

”För min del har den varit det mest revolutionerande i all sin enkelhet. Om jag sitter och skriver och är mitt i en mening låter det idiotiskt att ställa sig upp och inte göra något, men faktum är att när fem minuter har gått vet jag exakt var jag ska ta vid.”

Carl Cederström använde metoden för att skriva en akademisk bok på en månad och enligt appen Befocused gick det åt cirka 50–60 pomodoros per kapitel. Det ska dock tilläggas att under samma månad använde han receptbelagd och narkotikaklassad adhd-medicin för att öka koncentrationsförmågan. Och, inte minst: boken blev inte helt bra och refuserades av det första förlaget.

”Medicinerna är ett intressant, men problematiskt område. De långsiktiga konsekvenserna är svåra att överblicka, men de kortsiktiga resultaten ser man direkt. Det är inte en slump att 20 procent av Ivy League-studenter i USA använder mediciner för att koncentrera sig bättre.”

Vad var svårast under det här året?

”Min relation till André.”

Ja, det skar sig ordentligt mellan er. Vad hände?

”Då tonar vi ändå ned konflikten i boken... En del av svårigheterna i vår relation kan skyllas på att jag verkligen anammade den här oförlåtande självhjälpsattityden. Hela projektet byggde på att vi skulle anstränga oss till det yttersta. Jag blev oerhört besviken när han till exempel valde att springa ett maratonlopp, jag tyckte att han borde göra en Ironman. Jag tyckte inte att han gjorde samma uppoffringar som jag.”

I boken beskrivs bland annat hur de två möts på en pub i London i slutet av 2016 för att summera projektet.

Mötet slutar med att Carl Cederström hastigt lämnar puben efter en diskussion.

Hur är det nu?

”Nu är det bra. Jag har insett vilka enorma uppoffringar han har gjort och projektet är över. Vi har precis kommit hem från New York där vi hade några fina dagar ihop.”

Innehåll från MyntAnnons

Redovisningsbyrån tog digitalt kliv – “Sparar tid för oss och kunderna”

Alexandra Baresso, redovisningskonsult på Elite Accounting.
Alexandra Baresso, redovisningskonsult på Elite Accounting.

Istället för att lägga tid på att manuellt knappa in kvitton gick den svenska redovisningsbyrån över till automatiserade rutiner och processer. Med hjälp av en digital allt-i-ett-plattform frigör de nu tid och resurser både för sig själva och för sina kunder.

– I min roll som redovisningskonsult sitter jag ner med varje bolag individuellt och ser över vilka processer vi kan effektivisera. Där ser vi nästan alltid att det finns ett stort behov av att effektivisera just kvittoredovisningen, säger Alexandra Baresso som är redovisningskonsult på Elite Accounting.

Realtidskoll på redovisningen

Till sin hjälp använder byrån fintechbolaget Mynt, som erbjuder en allt-i-ett-plattform för utgiftshantering och bokföring. Med hjälp av smarta företagskort som skickar kvitton direkt in i bokföringen ges full insikt och kontroll över allt som spenderas, i realtid. Direktintegrationer med marknadens ledande bokföringssystem gör det till en smidig lösning, menar Lucas Lindholm, som är VD på Elite Accounting:

– Mynt sparar tid för oss, men även för våra kunder, då inte vi behöver sitta och knappa in kvitton manuellt. Kvitton kan smidigt och enkelt fotas, skickas in och så hamnar de direkt i bokföringen.

”Hjälper oss att göra det vi faktiskt ska göra”

Genom att digitalisera redovisningen kan Elite Accounting minska antalet arbetstimmar som läggs på administration och istället lägga större fokus på att skapa mervärde för kunderna. Det uppskattas från båda håll.

– Mynt hjälper oss att göra det vi faktiskt ska göra – det som våra kunder vill att vi gör, vilket är att lägga tid på det som kommer främja deras verksamhet bäst. Tjänsten har hjälpt oss att spara tid och pengar, men framförallt att positionera oss som en modern redovisningsbyrå, säger Alexandra Baresso.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Mer från Mynt

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mynt och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera