Annons

Den stora stridsfrågan: Nordirlands gräns

EU-kommissionen presenterade på onsdagen ett utkast till övergångsavtal med Storbritannien – vilket premiärminister Theresa May direkt avvisade. En förnyad strid om Nordirlands gräns mot Irland sänker pundet både mot euron och mot dollarn.

Theresa May.
Theresa May.Bild:Kazuhiro Nogi/POOL PHOTO

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier presenterade på onsdagen ett 120-sidigt utkast till övergångsavtal. Det ska träda i kraft när britterna lämnar EU den 29 mars 2019.

Parterna är oeniga redan om hur länge det ska gälla. EU sätter december 2020 som slutdatum, medan den brittiska regeringen har sagt ”så länge som nödvändigt” för att inte hamna i tidspress och underläge i förhandlingarna.

Den stora stridsfrågan är dock Nordirlands gräns mot Irland efter brexit. Irlands premiärminister Leo Varadkar har fått med sig de andra 26 kvarvarande EU-länderna i kravet på att gränsen ska hållas så öppen som möjligt för att inte äventyra freden i Nordirland.

EU föreslår att hela Irland bildar ett gemensamt område och att Storbritannien och EU gemensamt kontrollerar varuimporten dit.

Theresa May anser att planen underminerar Storbritanniens inre marknad och hotar att splittra landet eftersom en gräns skulle skapas i Irländska sjön.

”Ingen brittisk premiärminister kan någonsin gå med på det”, sa hon på onsdagen till parlamentet i London enligt affärstidningen Financial Times.

På fredagen ska hon presentera sin plan för brexit, inför nästa veckas förhandlingar.

Utrikesminister Boris Johnson jämför Nordirlands gräns med biltullarna i London, där han var borgmästare till strax före brexitomröstningen i juni 2016.

”Bromsar du när du kör in i Camden? EU använder frågan för att försöka behålla Storbritannien i tullunionen så att vi inte kan lämna EU på riktigt”, sa Boris Johnson till tv-kanalen Sky på onsdagsmorgonen.

Omstritt är även förslaget att EU-domstolen ska lösa tvister om övergångsavtalet.

”Det sätter Storbritannien under europeiska domare under årtionden framöver. Vi skulle gå från att vara en lydstat till att vara en fångstat, dömd till hårt arbete för vår kärlek till demokrati”, säger Jacob Rees-Mogg, en av de ledande brexitörerna i parlamentet, enligt Londontidningen The Times.

EU-analytikern Fredrik Erixon ser onsdagens utkast som ett tecken på EU-kommissionens frustration över brittisk handlingsförlamning.

”Förhoppningsvis blir detta en spark i baken på brittiska regeringen, som helt enkelt behöver bestämma sig vilken typ av avtal och handelsrelation med EU den ser framför sig", säger Fredrik Erixon, som är grundare och chef på EU-tankesmedjan Ecipe i Bryssel.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?