ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Hand in hand

Den nya Gnosjöandan lever i Kenya

  • Att samlas kring ett gemensamt projekt med goda ändamål är en av trådarna som håller ihop personalen på Gunnars tråd. I två år sponsrar företaget kvinnliga entreprenörer i byn Eburu i Kenya. Vd Kjell-Ove Gunnarsson (mitten) var nyligen där på besök. Foto: Lars Andersson
  • Lena Gunnarsson på besök hos en av entreprenörerna i Eburu. Foto: Privat
  • Besök hos en av entreprenörerna i Eburu. Foto: Privat

Den småländska Gnosjöandan har moderniserats och lever, inte minst bland de kvinnor som får hjälp att starta företag i Kenya. Tidigare i höstas besökte Gnosjö-entreprenören Kjell-Ove Gunnarsson den by som företaget sponsrar via Hand in hand.

Järntrådstillverkaren Gunnars tråd är ett av många svenska företag som sponsrar en kenyansk by via hjälporganisationen Hand in hand. Under två år går totalt 350.000 kronor av företagets vinst till området Eburu, där målet är att över 200 nya företag ska startas tack vare utbildning och stöd till framför allt kvinnor.

”Vi tycker det är roligt att driva business i Sverige, så att få möjlighet att hjälpa människor i Kenya att göra samma sak är kul”, säger vd Kjell-Ove Gunnarsson.

Gunnars tråd startades redan 1960 av hans far Gunnar Gustavsson, och hör hemma i Hillerstorp i Gnosjö kommun. Företaget tillverkar järntråd upp till 16 millimeters tjocklek, som bland annat används i Elfas förvaringssystem, i garageinredningar och till skyddsnät.

1983 tog hans söner över, och numera driver Kjell-Ove Gunnarsson familjeföretaget ihop med brorsbarnen. I dag omsätter Gunnars tråd 244 Mkr och har 40 anställda.

Även Kjell-Ove Gunnarssons barn arbetar inom företaget, vilket gör det till ett riktigt familjeföretag. 

”Gnosjöandan har ändrat sig mycket under åren, men den finns kvar. När jag växte upp handlade det om att det poppade upp många producerande företag. Det gör det inte längre. I dag handlar Gnosjöandan mer om att företagen hjälper varandra. Om jag inte kan hjälpa vet jag tre andra som kanske kan, och folk ställer alltid upp”, säger Kjell-Ove Gunnarsson.

Att hjälpa i en ännu vidare bemärkelse är också orsaken till företagets engagemang i Kenya. Kjell-Ove Gunnarsson hade redan tidigare läst om Hand in hands arbete med självhjälpsgrupper och mikrolån till kvinnor i Indien, och efter ett möte med industrinestorn Percy Barnevik, som är djupt engagerad i organisationen, föreslog han delägarna att Gunnars tråd skulle sponsra en egen by.

”Jag ville att vi skulle gå ut med detta till alla anställda i fabriken så att alla känner sig delaktiga. Alla har ju hjälpts åt att dra in pengarna. Och de tycker att det är väldigt positivt att vi hjälper till.” 

Kjell-Ove Gunnarsson var själv på plats i Eburu tillsammans med sin hustru Lena Gunnarsson tidigare i höstas, för att se framstegen med egna ögon. Projektet hade då varit igång i åtta månader. En semesterresa kombinerades med ett par dagar i Hand in hands regi, och nu på fredag ska han visa bilder från resan för personalen och berätta mer om resan, för att öka delaktigheten.

I Eburu bor 10.000 människor, men i gles bebyggelse. Kjell-Ove Gunnarsson fick träffa två av de sex självhjälpsgrupper som hittills har skapats.

”Det var väldigt intressant. De träffas var fjortonde dag i dessa grupper och berättade att de är väldigt tacksamma, dels för att de har fått bättre gemenskap genom grupperna men också för att de stöttar varandra i affärer”, berättar Kjell-Ove Gunnarsson.

Över 70 företag har redan startats, och paret Gunnarsson fick träffa flera av de kvinnliga entreprenörerna och se hur de bor och hur de driver sina verksamheter på plats.

”Många gjorde stort intryck, bland annat en kvinna som åker in till Nairobi och köper second hand-kläder som hon sedan säljer på marknaden. Det var häftigt att se, hon var väldigt engagerad i affärerna.”

En av de saker som fascinerade Kjell-Ove Gunnarsson var hur tämligen enkla tips kan göra stor skillnad, som att inte använda alla ägg till mat utan låta några värpas till nya hönor, som sedan kan generera ägg till försäljning.

”Det är ju så intressant - någon har kommit dit och coachat dem, lärt dem göra budget och spara lite pengar.”

Företag som sponsrar byar via Hand in hand erbjuds att besöka byn en gång per år, om de vill. 

”Nästa gång kanske det är någon annan här på firman som vill åka dit, men vi har inte planerat något än”, säger Kjell-Ove Gunnarsson.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies