1515
Annons

Den digitala turnén fortsätter – här koras nya Gasellvinnare

Från scener med flygande konfetti till firande bakom skärmar. Det tredje stoppet på Di:s digitala turné lockade segrande Gasellföretagare – och många nyfikna tittare – runt om i Sverige.

Moderatorerna Andreas Johansson och Anna Ekelund, programledare på Di TV, ledde det tredje Gaselleventet.
Moderatorerna Andreas Johansson och Anna Ekelund, programledare på Di TV, ledde det tredje Gaselleventet.Foto:Joey Abrait, Joey Abrait

På torsdagen var det dags för årets tillväxtmästare i Södermanlands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Gotlands och Kalmar län att hyllas. Moderatorerna Andreas Johansson och Anna Ekelund, programledare på Di TV, konstaterade att Kronoberg är Sveriges tredje Gaselltätaste län.

På plats i studion intervjuades Peter Hellgren, vd för konsultföretaget Consid som i och med årets Gasellutmärkelse har lyckats med konststycket att bli Gasellföretag nio år i rad.

”För oss som tjänstebaserat bolag är medarbetarna vår viktigaste tillgång. Då är det viktigt att skapa en god kultur. Att bygga en mötesplats istället för en arbetsplats är framgångsreceptet”, sa Peter Hellgren.

Via videolänk intervjuades också Joachim Frykberg, vd för Jula. 

”När jag började jobba här 2002 hade vi sju varuhus, omsatte 400 miljoner kronor och var 20 personer på ett huvudkontor. Nu omsätter vi nio miljarder kronor och har verksamhet i flera länder samt 100 varuhus. Den resan och det drivet tillsammans med familjen och Karl-Johan Blank, som är den hundraprocentiga ägaren, har varit rolig.”

Han passade också på att ge sina råd till entreprenörer och företagare. Ett av dem var att inte stirra sig blind på vad alla andra gör. 

”Att våga gå sin egen väg, oavsett hur mycket alla andra står och skriker, är oerhört viktigt. Jag menar det på riktigt, det är inte bara en floskel.”

I en förinspelad intervju menade Centerpartiets partiledare Annie Lööf att regeringen ”borde ha tagit tag i en pandemilag”. 

”Det är helt orimligt att till exempel Liseberg inte får ha sin julmarknad som vanligt, men att Skansen får ha det – bara för att Skansen räknas som en djurpark och Liseberg som en nöjespark. Det får orimliga konsekvenser. Vi har köpcenter som kan ha öppet där väldigt många samlas men inte konferensanläggningar där ett antal personer kan träffas på ett smittsäkert sätt”, sa hon.

Den enskilt viktigaste frågan för näringslivet, påpekade Annie Lööf, är att pressa tillbaka smittspridningen. 

”Jag känner en stor oro i magen nu när smittspridningen tar fart igen. Det är det absolut viktigaste så att vi sedan kan prata om tillväxt.”

 

 


Innehåll från ZignSecAnnons

Global handel med lokala regler: så uppfyller du samtliga KYC-krav via en anslutning

Vi lever i en global ekonomi, men reglerna och tekniken kring digital identifiering och kundkännedom skiljer sig markant mellan olika länder. Något som ställer till rejäla problem för företag som vill gå in på fler än en marknad.

– Vi löser problemet genom att erbjuda företag global täckning för automatiserad digital identitetsverifiering av kunder och användare, samt efterlevnad av KYC-regler (Know Your Customer), säger Jason Coombes, COO på ZignSec.

Så kan du enkelt uppfylla alla KYC-krav på olika marknader via en plattform

Tack vare internet är det i dag relativt lätt för företag att kopiera, skala upp och expandera sin affärsmodell till olika länder. Det som inte är lika enkelt är att förhålla sig till olika länders lösningar när det gäller att verifiera kundernas identitet på nätet.

– I Sverige använder vi BankID och det fungerar jättesmidigt här, men det räcker att du expanderar verksamheten till Danmark så måste du även kunna hantera deras e-legitimation, säger Jason Coombes.

– Kommer du sen till Tyskland har de ytterligare ett helt annat system, för att inte tala om USA eller Afrika. I många delar av världen sker digital identitetsverifiering fortfarande med fysiska ID-dokument vilket kräver betydligt fler tekniska lösningar för företag som vill eller måste införskaffa likvärdig kundkännedom. Identitetsverifiering med en nationell e-legitimation som exempelvis MitID räcker i många fall inte heller för fullvärdig kundkännedom utan att förstärkas med exempelvis PEP och sanktionskontroller.

Olika länder, olika regelverk

I vissa branscher krävs fortfarande manuell hantering av kundkännedom eftersom de regulatoriska kraven är så komplexa. Men på de flesta områden, till exempel identitetsverifiering, går den här kontrollen idag att göra automatiskt.

– Det mänskliga ögat är inte lika bra på att verifiera id-handlingar som tekniska lösningar är. I dag finns teknik för att både digitalisera och automatisera id-kontrollen, och vårt system erkänner fler än 10 000 ID-dokumentmallar från fler än 170 länder, förklarar Jason Coombs.

Jason Coombes är COO på ZignSec.
Jason Coombes är COO på ZignSec.

Det innebära att oavsett vilket system landet erbjuder och oavsett vilken ID-handling som används av kunden kan ZignSecs system automatiskt, snabbt och noggrant identitetsverifiera personen på andra sidan. Genom att erbjuda den här bredden av lösningar blir ZignSec en ”one-stop-shop” för företag som behöver hjälp med identifieringslösningar samt hela spektrat av tjänster inom Know Your Customer (KYC).

– Vi jobbar med en aggregeringsmodell, inte bara i de nordiska länderna eller EU utan i hela världen.

Enklare, flexiblare och billigare

Och fördelarna med det här arbetssättet är många. För det första blir det enklare, för det andra blir det säkrare.

– Eftersom vi har flera olika lösningar för varje marknad blir våra kunder mindre utsatta om ett system går ner, för då kopplar vi bara på en annan lösning.

För det tredje blir det billigare.

– Eftersom vi tillhandahåller större volymer via våra leverantörer leder det till att vi oftast kan erbjuda våra kunder konkurrenskraftiga priser. Dessutom blir det enklare för våra kunders ekonomiavdelningar. Istället för att de ska få sjutton olika fakturor från sjutton olika länder får de en enda faktura, från oss.

Dessutom kommer de regulatoriska kraven gällande identitetsverifiering och kundkännedom att öka i den digitala världen.

– De här kraven behöver heller inte bara komma från myndigheter. Till exempel har sajter för gig-jobbare börjat kräva identitetsverifiering för att minska bedrägerier, och flertalet länder överväger att införa autentiseringskrav av användare för sociala medier. Lägg därtill kraven på att strama upp krypto-marknaden så att inte det blir laglöst land så inser man att det kommer att bli ohållbart för internationella företag att inte ha en leverantör som erbjuder teknik för komplett och global KYC-efterlevnad via en enda anslutning.

Så kan du enkelt uppfylla alla KYC-krav på olika marknader via en plattform

Mer från ZignSec

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ZignSec och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?