ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Demonstrationer mot M:s och KD:s budget

  • Foto: Stina Stjernkvist/TT

V-ledaren Jonas Sjöstedt, flera andra politiker och flera organisationer manifesterade på söndagen sitt missnöje med den budget som har klubbats igenom i riksdagen.

Trots den blöta snön som fallit över Stockholm fylldes Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm. Bland demonstranterna fanns Agnes Lansrot.

"Jag är här för att visa mitt missnöje mot budgeten. Det är en tillbakagång på olika plan vad gäller klimatet och välfärden och den gynnar bara de rika", säger hon.

Moderaternas och Kristdemokraternas budget antogs av riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna. Tillsammans med Jonas Sjöstedt fanns kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och Feministiskt initiativs ena partiledare Gita Nabavi på talarlistan.

Även företrädare för organisationer som Fältbiologerna och Jordens vänner fanns på talarlistan.

"Budgeten visar tydligt att man inte bryr sig om vanliga människor. Den visar tydligt var de står och vilka de bryr sig om", säger Anna Johansson, som deltog i demonstrationen.

Niklas Andersson är en annan demonstrant som säger sig framför allt vara missnöjd med kultur- och klimatfrågor i den beslutade budgeten.

"Jag är här för att visa mitt missnöje med budgeten, en katastrofbudget", säger han.

"Flygskatten kanske inte är den bästa, men något måste göras."

Liknande demonstrationer hålls under dagen i Lund vid Lundagård och i Visby vid Östercentrum, och på onsdag i Göteborg vid Gustav Adolfs torg, i Umeå vid Renmarkstorget och i Örebro vid Stortorget.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies