1515
Annons

Demonstrationer mot att låta gruvjätten Rio Tinto utvinna litium i Serbien

Tusentals demonstranter blockerade på lördagen större vägar i Serbien mot planerna på låta gruvjätten Rio Tinto utvinna litium i landet.

I huvudstaden Belgrad samlades människor på en större motorväg och en bro och ropade slagord mot regeringen. Även på andra håll i landet hölls demonstrationer.

Stora mängder litium har hittats runt staden Loznica. Gruvjätten har köpt upp mark i området, men har ännu inte fått godkännande att inleda gruvverksamhet. Litium används bland annat i elbilsbatterier, mobiltelefoner och datorer och efterfrågan på metallen är stor.

Men utvinningen är ofta miljöproblematisk. Gruvbrytningen lämnar vanligtvis stora sår i marken, kräver mycket vatten och leder till omfattande koldioxidutsläpp.

Rio Tinto planerar att investera 2,4 miljarder dollar i projektet. Kritiker anklagar regeringen för att man försöker att göra det möjligt med illegal appropriering och för att ignorera miljökonsekvenser.

Förra veckan hölls liknande demonstrationer. En sådan attackerades av maskerade män i Sabac, vilket ledde till ilska på sociala medier och anklagelser om att regeringen använder sig av huliganer för att slå ned protesterna.

Rio Tinto är ett brittisk-australiensiskt bolag som är noterat på Australian Securities Exchange, London Stock Exchange och New York Stock Exchange.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?