Demonstranterna har lämnat USA:s ambassad i Bagdad

Samtliga demonstranter som attackerat USA:s ambassad i Bagdad har lämnat området.

Tillbakadragandet kom efter sammandrabbningar där stenkastning besvarats med tårgas.

Foto:Qassim Abdul-Zahra

Polisen i den irakiska huvudstaden sade på onsdagseftermiddagen att samtliga demonstranter lämnat området. Beskedet kom efter nyårshelgens ställningskrig mellan proiranska demonstranter och säkerhetsstyrkor som skyddar den amerikanska ambassaden.

USA meddelade att all konsulär verksamhet i Bagdad stoppas till följd av oroligheterna.

”Alla konsulära ärenden för allmänheten stoppas tills vidare på grund av milisgruppernas attacker mot den amerikanska ambassadens område. Alla bokade möten ställs in. Amerikanska medborgare uppmanas att inte närma sig ambassaden”, skrev den amerikanska representationen i Bagdad.

Protesten inleddes tisdagen, när tusentals ilskna demonstranter attackerade ambassaden i en protest mot USA:s flygangrepp mot den Iranstödda shiamilisen Hizbollah-brigaderna i Irak i söndags.

Proteströrelsen, som leddes av en Iranstödd milis, höll sig kvar utanför ambassadens murar under natten och krävde att amerikanska styrkor lämnar landet. På onsdagsmorgonen drog sig demonstranter närmare ambassaden, tände eld på amerikanska flaggor och kastade sten mot byggnaden. De möttes av tårgas.

Milsgruppen Hashed al-Shaabi, vars anhängare deltog i ambassadprotesten, ombad då demonstranterna att skingra sig. Uppmaningen vann gehör på onsdagseftermiddagen.

Efter händelserna på tisdagen flög USA snabbt in marinkårssoldater till ambassaden och fler soldater förbereds för att sättas in i området de närmaste dagarna. 750 soldater har lämnat Fort Bragg i USA, meddelar försvarshögkvarteret Pentagon. Soldaterna har skickats till Kuwait och kommer sedan troligtvis att fortsätta till Irak, enligt AFP:s källor.

USA:s försvarsminister Mark Esper säger att insatsen är adekvat och sker i förebyggande syfte ”som svar på den förhöjda hotnivån mot amerikansk personal och verksamheter”.

Utöver de styrkor som redan skickats står ytterligare 4 000 soldater redo att åka, uppger källor för Reuters och AFP.

USA:s president Donald Trump beskyller Iran för attacken och har varnat för vedergällning om någon amerikan dödas. Han säger sig däremot inte tro att det blir krig.

”Vill jag ha det? Nej, jag vill ha fred. Jag gillar fred. Och Iran borde vilja ha fred mer än någon annan”, säger presidenten.

Minst 25 milismedlemmar uppges ha dödats i de amerikanska flyganfallen i söndags och ytterligare 55 skadats. De totalt fem måltavlorna låg i både Irak och Syrien där milisen, som bland annat deltagit i strider mot terrorrörelsen IS, är verksam.

Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei, fördömer kraftigt attacken i Irak och kastar skulden på USA för de oroligheter som nu utspelar sig i grannlandet. ”Den iranska regeringen och nationen och jag fördömer kraftigt USA:s illvilja”, skriver han på Twitter.

Missnöjet med USA:s agerande har även fått Iran att kalla till sig en representant från den schweiziska ambassaden, som företräder amerikanska intressen i Iran. Syftet är enligt det iranska utrikesdepartementet att framföra kritik mot USA:s ”krigsretorik”.

Även Iraks regering har upprörts då man anser att de amerikanska anfallen genomförts utanför den USA-ledda koalitionens mandat och dessutom kränkt landets suveränitet.

USA får stöd av Frankrike, vars försvarsminister Florence Parly fördömer ambassadprotesterna och uttrycker sitt fulla stöd för landet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MicrosoftAnnons

Microsoft om storsatsningen i Sverige: ”Historisk digital acceleration just nu”

Microsoft ser en stark utvecklingspotential för digitala plattformar i Sverige – och öppnar inom kort tre nya datacenter för hållbara molntjänster här.

– Vi är just nu mitt uppe i den mest omfattande tekniktransformationen i mänsklighetens historia, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.

Microsofts tre nya svenska datacenter kommer vara bland de mest hållbara i världen när de står klara 2021. Redan från start kommer de att drivas med 100 procent förnybar energi. 

– Vi har tillsammans med Vattenfall utvecklat en modell för att säkra tillgången på förnybar el 24/7, där vi timme för timme kan följa energianvändningen. Dessutom ser vi till att avfallet hanteras cirkulärt, inklusive uttjänta servrar och annan hårdvara, säger Hélène Barnekow.

Datacentren blir världsledande när det gäller säkerhet och teknologi för hållbara molntjänster, kommer att ligga i Gävle, Sandviken och Staffanstorp. Där kommer de att möta upp den växande efterfrågan som finns från organisationer på tillgång till hållbara molntjänster med högre hastighet och tillförlitlighet.

Parallellt med detta görs också stora sociala satsningar på de orter där datacentren etableras.

– Vi satsar bland annat på att ge 150 000 svenskar tekniska kompetensutvecklingsmöjligheter under det kommande året, dels för att fler ska kunna arbeta med IT, dels för att göra det möjligt för fler att vara med på den digitala resan. Mycket av vår framtida livskvalitet hänger ju på vad vi kan ta till oss digitalt, exempelvis inom vård, skola och arbetsliv, säger hon.

Microsoft världsledande på mjukvarulösningar

Microsoft har sedan starten 1975 etablerat sig som pionjär och marknadsledare när det gäller mjukvarulösningar för produktivitet och kommunikation. De senaste åren har det skett en snabb och genomgripande digital transformation med en kraftigt ökande efterfrågan på snabba, säkra och hållbara molntjänster.

För Microsoft ligger fokus inte bara på att ta fram teknik och mjukvara, utan i ännu högre grad på att skapa hållbara och säkra digitala plattformar som kan användas både för storskaliga AI-lösningar till gränsöverskridande samarbeten.

– Sverige ligger långt framme när det gäller innovationer, hållbarhet och IT. Det finns dessutom en stark samverkanskultur. Det har varit viktiga faktorer för vår lokalisering av datacentren och kommer säkerligen också att bli framgångsfaktorer för nya spännande affärer och utveckling av nya arbetstillfällen, exempelvis inom spelindustrin men även inom mer traditionell industri, säger Hélène Barnekow.

Blir en pådrivande kraft

Sverigeetableringen är ett led i Microsofts satsning på att utveckla säkra och hållbara molntjänster för både stora företag, organisationer, offentliga aktörer och privatpersoner.

– Vi är mitt uppe i en digital transformation som för alltid kommer att förändra vårt sätt att verka och arbeta.  I den omställningen vill vi vara en pådrivande kraft och bidra till en positiv utveckling för individer, företag och samhällen, avslutar Hélène Barnekow.

Om Microsoft och hållbarhet 

Microsoft har länge haft en ambitiös hållbarhetsagenda och målen har steg för steg skruvats upp. Senast 2030 ska Microsoft vara koldioxidnegativt och 2050 ska företaget ha kompenserat för all koldioxidpåverkan sedan starten 1975.

Läs mer på: Hållbar digital transformation (microsoft.com)​​​​​​​ 

 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?