Demonstranterna har lämnat USA:s ambassad i Bagdad

Samtliga demonstranter som attackerat USA:s ambassad i Bagdad har lämnat området.

Tillbakadragandet kom efter sammandrabbningar där stenkastning besvarats med tårgas.

Foto:Qassim Abdul-Zahra

Polisen i den irakiska huvudstaden sade på onsdagseftermiddagen att samtliga demonstranter lämnat området. Beskedet kom efter nyårshelgens ställningskrig mellan proiranska demonstranter och säkerhetsstyrkor som skyddar den amerikanska ambassaden.

USA meddelade att all konsulär verksamhet i Bagdad stoppas till följd av oroligheterna.

”Alla konsulära ärenden för allmänheten stoppas tills vidare på grund av milisgruppernas attacker mot den amerikanska ambassadens område. Alla bokade möten ställs in. Amerikanska medborgare uppmanas att inte närma sig ambassaden”, skrev den amerikanska representationen i Bagdad.

Protesten inleddes tisdagen, när tusentals ilskna demonstranter attackerade ambassaden i en protest mot USA:s flygangrepp mot den Iranstödda shiamilisen Hizbollah-brigaderna i Irak i söndags.

Proteströrelsen, som leddes av en Iranstödd milis, höll sig kvar utanför ambassadens murar under natten och krävde att amerikanska styrkor lämnar landet. På onsdagsmorgonen drog sig demonstranter närmare ambassaden, tände eld på amerikanska flaggor och kastade sten mot byggnaden. De möttes av tårgas.

Milsgruppen Hashed al-Shaabi, vars anhängare deltog i ambassadprotesten, ombad då demonstranterna att skingra sig. Uppmaningen vann gehör på onsdagseftermiddagen.

Efter händelserna på tisdagen flög USA snabbt in marinkårssoldater till ambassaden och fler soldater förbereds för att sättas in i området de närmaste dagarna. 750 soldater har lämnat Fort Bragg i USA, meddelar försvarshögkvarteret Pentagon. Soldaterna har skickats till Kuwait och kommer sedan troligtvis att fortsätta till Irak, enligt AFP:s källor.

USA:s försvarsminister Mark Esper säger att insatsen är adekvat och sker i förebyggande syfte ”som svar på den förhöjda hotnivån mot amerikansk personal och verksamheter”.

Utöver de styrkor som redan skickats står ytterligare 4 000 soldater redo att åka, uppger källor för Reuters och AFP.

USA:s president Donald Trump beskyller Iran för attacken och har varnat för vedergällning om någon amerikan dödas. Han säger sig däremot inte tro att det blir krig.

”Vill jag ha det? Nej, jag vill ha fred. Jag gillar fred. Och Iran borde vilja ha fred mer än någon annan”, säger presidenten.

Minst 25 milismedlemmar uppges ha dödats i de amerikanska flyganfallen i söndags och ytterligare 55 skadats. De totalt fem måltavlorna låg i både Irak och Syrien där milisen, som bland annat deltagit i strider mot terrorrörelsen IS, är verksam.

Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei, fördömer kraftigt attacken i Irak och kastar skulden på USA för de oroligheter som nu utspelar sig i grannlandet. ”Den iranska regeringen och nationen och jag fördömer kraftigt USA:s illvilja”, skriver han på Twitter.

Missnöjet med USA:s agerande har även fått Iran att kalla till sig en representant från den schweiziska ambassaden, som företräder amerikanska intressen i Iran. Syftet är enligt det iranska utrikesdepartementet att framföra kritik mot USA:s ”krigsretorik”.

Även Iraks regering har upprörts då man anser att de amerikanska anfallen genomförts utanför den USA-ledda koalitionens mandat och dessutom kränkt landets suveränitet.

USA får stöd av Frankrike, vars försvarsminister Florence Parly fördömer ambassadprotesterna och uttrycker sitt fulla stöd för landet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?