1515

Demonstranter i London känner lättnad

Samtidigt som ledamöterna i det brittiska parlamentet sköt upp den avgörande omröstningen om brexit uttryckte hundratusentals människor sitt stöd för EU på Londons gator.

Foto:Matt Dunham

Budskapen på plakaten varierar, men andemeningen är tydlig: Brexit är fel. Huvudgatan Park Lane är fylld till bredden med remainers (motståndare till brexit) som under lördagen kraftsamlade mot det avtal som det brittiska underhuset skulle ta ställning till.

Läs mer: Johnsons nederlag – brexitomröstningen ställs in 

I stället röstades ett tilläggsförslag igenom, vilket betyder att omröstningen ställs in. Esther Wiley från Southhampton har deltagit i dagens demonstration och tror att den kan ha påverkat de politiker som är negativa till brexit.

”Med så många ute på gatan kanske de känner att de har mer stöd.”

”En förlängning är bättre än det avtal som låg på bordet, för vi vill ju egentligen inte ha någon brexit över huvud taget.”

Demonstrationen gick ganska lugnt till ändå, man skulle kanske kunna förvänta sig mer ilska?

”Vi är arga, men trots det är det ändå alltid en vänlig stämning för vi vill ju samma sak. Det känns skönt att vara ute för det är ju egentligen det enda vi kan göra.”

Bakom demonstrationen står People's vote, som arrangerar protester sedan folkomröstningen 2016. Organisationens krav: Oavsett vilket utträdesavtal som EU och Storbritannien kommer fram till ska folket få tycka till.

Många som deltagit i lördagens demonstration känner stor lättnad. Adam, som inte vill uppge sitt efternamn, säger till TT att han deltagit i People's votes demonstrationer flera gånger. Han hoppas att tilläggsförslaget i slutändan ska leda till en ny folkomröstning.

”EU har varit bra för Storbritannien, det handlar inte om det. Brexit handlar om att rika människor gått till regeringen och regeringen har lyssnat. De vill inte styras av en massa EU-lagar och -regleringar.”

Alan Perry följer talen vid Parliament Square från en trappa. Han är glad över att omröstningen om Boris Johnsons avtal skjutits upp, även han vill ha en ny folkomröstning. Den här gången med tydligare alternativ. Han menar att man inte riktigt visste vad man röstade om 2016.

”De som röstade för att lämna, röstade främst emot globaliseringen. Mot migration, mot det faktum att de blivit fattigare och fattigare efter den finansiella krisen och mot vad de kallar den 'kosmopolitiska eliten'.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?