ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 26 MAJ Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
ANNONS

Demonstranter gripna i S:t Petersburg

Runt om i Ryssland har anhängare till oppositionsprofilen Aleksej Navalnyj demonstrerat med krav på att president Vladimir Putin ska dra sig tillbaka.

Polisen verkar den här gången ha hållit en låg profil i Moskva men i S:t Petersburg har över 60 personer gripits.

Aleksej Navalnyj hade manat till landsomfattande protester i på lördagen, i samband med president Vladimir Putins 65-årsdag.

"Låt Putin höra oss och låt honom gå i välförtjänt pension", sade Navalnyj i ett uttalande från fängelset, enligt The Guardian.

"Han har haft makten i 18 år, vilket är tillräckligt."

I Moskva trotsade över 1 000 personer både regn och demonstrationsförbud, enligt nyhetsbyrån AFP:s reporter. Polisen angav siffran 700, inklusive journalister. Antalet var betydligt lägre än vid de massprotester som Navalnyj mobiliserade i mars och juni.

Demonstranterna, de flesta unga, ropade slagord som "Grattis" och "Ryssland utan Putin". Hundratals poliser, en del i kravallutrustning och med hundar, bevakade demonstrationerna och såg till att deltagarna inte kunde ta sig in på Röda torget.

Den 20-åriga studenten Svetlana Kiseleva, sade att hon inte står bakom Navalnyj, men deltog i demonstrationen för att kräva politisk mångfald.

"Det är viktigt att ha ett val, att ha en opposition. Jag tror i vilket fall att han skulle vara bättre än Putin. Jag gillar inte Putin", säger hon till AFP.

Medan protesten i Moskva verkar ha avlöpt utan gripanden ska över 120 personer ha förts bort runt om i landet, enligt OVD-info, en grupp som dokumenterar gripanden vid demonstrationer.

Senare rapporterade AFP att drygt 65 personer gripits av polis i Putins hemstad S:t Petersburg, där protestmötet inleddes senare.

Navalnyj greps i Moskva för drygt en vecka sedan, för "uppmaningar till delaktighet i otillåtna offentliga evenemang" under presidentens födelsedag. I måndags dömdes han till 20 dagars fängelse, i enlighet med den lag om allmänna sammankomster som infördes efter protester mot regeringen 2011—2012.

41-åringen är en av de hårdaste Kremlkritikerna i Ryssland. I februari fick han en villkorlig dom för förskingring — vilket Navalnyj menar var ett sätt att stoppa honom från att utmana Putin i nästa års presidentval.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies