1515

Demokraternas partifest har dragit i gång

Coronapandemin, rasmotsättningar och den ekonomiska krisen. Det var huvudämnena när Demokraternas konvent i USA inleddes. Det och en hyllning till partiets presidentkandidat.

”Joe Biden kommer att hålla sig till sanningen och luta sig mot vetenskapen”, säger förra presidenthustrun Michelle Obama.

Skådespelerskan Eva Longoria inledde det demokratiska partiets konvent, där partiets presidentkandidat formellt ska utses.
Skådespelerskan Eva Longoria inledde det demokratiska partiets konvent, där partiets presidentkandidat formellt ska utses.

Skådespelerskan Eva Longoria inledde det demokratiska partiets konvent, där partiets presidentkandidat formellt ska utses.

”Vart fjärde år samlas vi för att bekräfta vår demokrati. I år samlas vi för att rädda den”, sade Longoria och inledde den videokonferens som årets konvent har tvingats bli i stället för en fest i Milwaukee, Wisconsin.

En mängd kända ansikten och namn passerade revy, liksom ”vanliga amerikaner” som vittnade om hur deras liv påverkats av Donald Trumps politik – samt flera republikaner som varnade för ytterligare fyra år med Trump.

De flesta talarna var på förhand utannonserade, men dagen bjöd även på överraskningar som fotbollsstjärnan Megan Rapinoe och Philonise Floyd, bror till George Floyd vars död under en polisinsats i Minneapolis i maj ledde till vidsträckta protester mot polisbrutalitet och rasism.

”George borde vara vid liv i dag. Det är upp till oss att föra hans minne och arv vidare”, sade Floyd, och nämnde flera andra svarta amerikaner som dött under polisingripanden och uppmanade till en tyst minut.

Jämte flera toppdemokrater, som ville visa att partiet inte är splittrat, var huvudnumren för dagen förre presidenten Barack Obamas hustru Michelle Obama och Vermontsenatorn Bernie Sanders – som vid valet 2016 splittrade partiet.

”Vår demokratid framtid står på spel. Hela vår planets framtid står på spel”, säger Sanders i det på förhand släppta talet och Obama fyller i med att berömma Biden.

”Jag känner Joe. Han är en i grunden djupt anständig person som leds av sin kristna tro”, säger Obama i sitt förinspelade tal via videolänk, som delvis läckts.

”Han vet vad som krävs för att rädda ekonomin, slå tillbaka en pandemi och leda vårt land”, säger hon.

Samtidigt gör Donald Trump vad han kan för att stjäla uppmärksamheten från Demokraterna. Presidenten är under veckan ute på en kort valturné i landet och på måndagen höll han ett tal i staden Oshkosh i Wisconsin, bara en dryg timmes färd norr om Milwaukee.

Där upprepade han sin tidigare retorik om att Biden går vänsterextremas ärenden och kommer att ta bort rätten för alla amerikaner att bära vapen samt förbjuda fossila bränslen.

Demokraternas partikonvent fortsäter på tisdagen med tal av bland andra expresident Bill Clinton.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?