1515
Annons

Demokraterna vill begränsa Trumps befogenheter mot Iran

Representanthuset i USA kommer att rösta om ett förslag om att begränsa president Donald Trumps befogenheter att vidta nya militära åtgärder mot Iran, meddelar den demokratiska talmannen Nancy Pelosi. 

Den demokratiska talmannen Nancy Pelosi.
Den demokratiska talmannen Nancy Pelosi.Foto:J. Scott Applewhite

Enligt resolutionen måste regeringen upphöra med ”militära fientligheter” mot Iran inom 30 dagar om inte kongressen fattar ett nytt beslut, tillägger Pelosi.

Den kommer att läggas fram för omröstning någon gång i veckan. Det är sannolikt att den godkänns av representanthuset, där Demokraterna har majoritet. Men resolutionen lär stöta på patrull i senaten som kontrolleras av Republikanerna, där de flesta helhjärtat står bakom sin president.

Trump har hotat att slå till mot en rad mål i Iran om landet hämnas USA:s drönarattack i fredags då den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades. Attacken, som genomfördes utanför Iraks huvudstad Bagdad, har också retat upp många i Irak.

Landets parlament röstade i söndags igenom en resolution om att kasta ut USA:s militär från irakiskt territorium, vilket fått Trump att hota med sanktioner mot Irak.

Enligt källor till The New York Times valde Trump inledningsvis bort alternativet att döda Soleimani när hans rådgivare gav honom en lista med förslag på hur USA kunde svara på iranskledda våldsamheter i Irak. Presidenten beslutade den 28 december att nöja sig med attacker mot iranskstödda milisgrupper i regionen i vilka minst 25 milismän dödades.

Men efter att ha sett hur milismän som hämnd gick till attack mot USA:s ambassad i Bagdad beslutade Trump några dagar senare att beordra attacken mot Soleimani, skriver tidningen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?