1515
Annons

Demokraterna redo försöka höja minimilönerna i stimulanspaketet

Senatens majoritetsledare Chuck Schumer uppgav på tisdagen att Demokraterna kommer att försöka få igenom en höjning av minimilönerna i det stimulanspaket som nu ska röstas igenom, trots invändningar från en del inom partiet och många hinder.

Det rapporterar Wall Street Journal.

Senatens majoritetsledare Chuck Schumer.
Senatens majoritetsledare Chuck Schumer.Foto:Alex Brandon

Minimilönen är tänkt att höjas från 7,25 till 15 dollar i timmen. Det kan däremot finns procedurhinder i senaten för att baka in det i paketet, och åtminstone en av Demokraterna, Joe Manchin, har uttryckt skepsis mot detta. 

Schumer var däremot fortsatt optimistisk om att kunna rösta igenom det. 

”Vi försöker att arbeta så hårt vi kan med parlamentet för att få igenom minimilönen, det är allt jag kan säga”, sade han.

Demokraterna har inte råd att förlora någon av sina egna röster om de ska kunna få igenom paketet, då röstsiffrorna nu är 50-50 i senaten. 

President Joe Biden träffade på tisdagen en rad företagsledare för att diskutera och få stöd för sitt stimulanspaket på 1.900 miljarder dollar. Bland företagen fanns cheferna för JP Morgan och Walmart. 

”Jag tror att vi befinner oss i ett läge att tänka stort och agera stort”, sade Biden inför mötet.  

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Bornold om sin fondutmanare: ”Det ramlar in kunder”

Börsprofilen Joakim Bornold startade fondplattformen Levler mitt i börsnedgången. På onsdagen, samtidigt som konkurrenterna Avanza och Nordnet faller hårt på börsen efter svaga septembersiffror, nämner han nöjt att hans egen plattform växte under september – och avslöjar vilken profilerad fondförvaltare som främst förvaltar hans egna pengar.

Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera