1515
Annons

Demokraterna mot dubbla segrar i Georgia – Trump får skulden

ATLANTA, GEORGIA. Georgia ser ut att leverera en sen julklapp till Joe Biden. Demokraternas kandidater bedöms överraskande ha tagit hem tisdagens två senatsval i delstaten. Bekräftas resultaten tar partiet över kontrollen av senaten. 

Bedömare ger Donald Trump skulden. 

USA:s tillträdande president Joe Biden.
USA:s tillträdande president Joe Biden.Foto:Patrick Semansky
Jon Ossoff.
Jon Ossoff.Foto:Branden Camp
Raphael Warnock och Joe Biden.
Raphael Warnock och Joe Biden.Foto:Carolyn Kaster

Demokraternas medvind i Georgia fortsätter. Efter Joe Bidens knappa vinst i den traditionellt starka republikanska delstaten i november ser nu även tisdagens båda senatsval ut att gå till partiets kandidater. 

Under natten till onsdagen lokal tid bedömde flera mediehus, inklusive AP och Fox News, att pastor Raphael Warnock vunnit kampen mot den sittande republikanska senatorn Kelly Loeffler. När 98 procent av rösterna räknats ledde den 51-åriga pastorn med 53.400 rösters marginal. Loeffler hade dock ännu inte erkänt sig besegrad. 

I det andra valet, mellan den 33-åriga dokumentärfilmaren Jon Ossoff och den sittande republikanska senatorn David Perdue, var det betydligt jämnare. På onsdagsförmiddagen lokal tid ledde den unga demokraten med cirka 16.400 rösters marginal och såg ut att gå mot segern då de utestående rösterna mestadels skulle komma från områden där Ossoff gått starkt. Den sittande senatorn lovade dock i ett uttalande att ”uttömma alla juridiska kanaler” för att få fram ett korrekt resultat. 

Men flera bedömare räknar med att Demokraterna tar hem båda valen. Det skulle innebära att partiet övertar kontrollen av senaten och därmed hela kongressen under Joe Bidens första två år som president.

”Jag är förvånad, men inte chockad”, säger Charles Bullock, professor i statsvetenskap vid University of Georgia, till Di. Han räknar med att Jon Ossoffs ledning bara kommer att växa ju fler röster som räknas.

”Historiskt har demokrater haft det tufft i den här typen av val, men det är tydligt att de har varit bättre än republikanerna på att mobilisera sina väljare.”

Han tillägger att Donald Trumps påståenden om att valsystemet är riggat tycks ha snappats upp av hans supportrar som stannat hemma i större utsträckning.

USA-börserna reagerade initialt negativt på valresultaten. Det breda aktieindexet S&P 500 sjönk 0,5 procent i den inledande handeln på onsdagen, men vände sedan upp.

Vissa investerare har oroat sig för att full kontroll över Vita huset och kongressen skulle möjliggöra för Demokraterna att höja bolagsskatterna. Andra har lyft fram att ett sådant scenario skulle innebära ökad sannolikhet för finanspolitiska stimulanser. Både Raphael Warnock och Jon Ossoff har exempelvis lovat att man ska höja covid-checkarna till hushållen i det senaste stimulanspaketet från 600 till 2.000 dollar.

”Vi ser inte demokratisk kontroll över senaten som en negativ vattendelare på kort sikt eftersom det fortfarande skulle finnas positiva faktorer på den här marknaden”, skriver Tom Essaye, en tidigare trader som driver finansnyhetsbrevet ”The Sevens Report”.

”Vi ser möjligheter att köpa vid en eventuell nedgång, men vi bör förbereda oss på mer volatilitet framöver om det här valresultatet står sig.” 

Tisdagens valdeltagande ser ut att ha varit det näst högsta någonsin i Georgia, efter presidentvalet i november. Många bedömare ger Stacey Abrams äran för det. Demokraten har under tio år drivit ett mobiliseringsprojekt i delstaten som syftat till att öka valdeltagandet främst bland minoriteter och yngre – två demografiska grupper som tenderar att rösta på Demokraterna. 

Di träffade flera väljare utanför en vallokal i Dalton, i nordvästra Georgia, på valdagen. Området är känt som ett starkt republikanskt fäste. Jared Carter, som studerar på Dalton State College, tillhör dem som går emot strömmen. 

”Jag röstade på Joe Biden i november och kände att det var min plikt att även rösta på partiets senatskandidater nu för att ge honom bättre förutsättningar att faktiskt genomföra sin agenda”, säger han. 

Professor Charles Bullock menar att valresultatet är ett bevis för att Joe Bidens valvinst inte var en slump. 

”Republikanerna kunde skylla valförlusten i november på Donald Trump, men efter det här är det tydligt att delstaten blivit lila”, säger han, och syftar på en synonym till vågmästarstat. 

”Det här kommer skicka varningssignaler till de republikaner i delstaten som står på valsedeln om två år, som guvernören.” 

Di fick en pratstund med Raphael Warnock under ett kampanjevent i Atlanta i oktober. Den 51-åriga afroamerikanen, som växte upp i fattiga förhållanden och sedan 15 år varit pastor i Martin Luther King Jr:s tidigare församling i Atlanta, lyfte fram två områden som han vill fokusera på som senator: sjukvården och att stärka arbetarnas rättigheter.

”Alldeles för många jobbar hårt i vår delstat utan att få tillbaka en tillräckligt stor andel av det värde de skapar för samhället”, sa han till Di. 

”Man kan inte kalla människor samhällskritiska utan att betala dem en lön som matchar deras insats.”

Nu blir alltså pastorn Georgias första afroamerikanska senator. 

USA-börserna reagerade initialt negativt på valresultaten. Det breda aktieindexet S&P 500 sjönk 0,5 procent i den inledande handeln på onsdagen, men vände sedan upp.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?