Demokraterna mot dubbla segrar i Georgia – Trump får skulden

ATLANTA, GEORGIA. Georgia ser ut att leverera en sen julklapp till Joe Biden. Demokraternas kandidater bedöms överraskande ha tagit hem tisdagens två senatsval i delstaten. Bekräftas resultaten tar partiet över kontrollen av senaten. 

Bedömare ger Donald Trump skulden. 

USA:s tillträdande president Joe Biden.
USA:s tillträdande president Joe Biden.Foto:Patrick Semansky
Jon Ossoff.
Jon Ossoff.Foto:Branden Camp
Raphael Warnock och Joe Biden.
Raphael Warnock och Joe Biden.Foto:Carolyn Kaster

Demokraternas medvind i Georgia fortsätter. Efter Joe Bidens knappa vinst i den traditionellt starka republikanska delstaten i november ser nu även tisdagens båda senatsval ut att gå till partiets kandidater. 

Under natten till onsdagen lokal tid bedömde flera mediehus, inklusive AP och Fox News, att pastor Raphael Warnock vunnit kampen mot den sittande republikanska senatorn Kelly Loeffler. När 98 procent av rösterna räknats ledde den 51-åriga pastorn med 53.400 rösters marginal. Loeffler hade dock ännu inte erkänt sig besegrad. 

I det andra valet, mellan den 33-åriga dokumentärfilmaren Jon Ossoff och den sittande republikanska senatorn David Perdue, var det betydligt jämnare. På onsdagsförmiddagen lokal tid ledde den unga demokraten med cirka 16.400 rösters marginal och såg ut att gå mot segern då de utestående rösterna mestadels skulle komma från områden där Ossoff gått starkt. Den sittande senatorn lovade dock i ett uttalande att ”uttömma alla juridiska kanaler” för att få fram ett korrekt resultat. 

Men flera bedömare räknar med att Demokraterna tar hem båda valen. Det skulle innebära att partiet övertar kontrollen av senaten och därmed hela kongressen under Joe Bidens första två år som president.

”Jag är förvånad, men inte chockad”, säger Charles Bullock, professor i statsvetenskap vid University of Georgia, till Di. Han räknar med att Jon Ossoffs ledning bara kommer att växa ju fler röster som räknas.

”Historiskt har demokrater haft det tufft i den här typen av val, men det är tydligt att de har varit bättre än republikanerna på att mobilisera sina väljare.”

Han tillägger att Donald Trumps påståenden om att valsystemet är riggat tycks ha snappats upp av hans supportrar som stannat hemma i större utsträckning.

USA-börserna reagerade initialt negativt på valresultaten. Det breda aktieindexet S&P 500 sjönk 0,5 procent i den inledande handeln på onsdagen, men vände sedan upp.

Vissa investerare har oroat sig för att full kontroll över Vita huset och kongressen skulle möjliggöra för Demokraterna att höja bolagsskatterna. Andra har lyft fram att ett sådant scenario skulle innebära ökad sannolikhet för finanspolitiska stimulanser. Både Raphael Warnock och Jon Ossoff har exempelvis lovat att man ska höja covid-checkarna till hushållen i det senaste stimulanspaketet från 600 till 2.000 dollar.

”Vi ser inte demokratisk kontroll över senaten som en negativ vattendelare på kort sikt eftersom det fortfarande skulle finnas positiva faktorer på den här marknaden”, skriver Tom Essaye, en tidigare trader som driver finansnyhetsbrevet ”The Sevens Report”.

”Vi ser möjligheter att köpa vid en eventuell nedgång, men vi bör förbereda oss på mer volatilitet framöver om det här valresultatet står sig.” 

Tisdagens valdeltagande ser ut att ha varit det näst högsta någonsin i Georgia, efter presidentvalet i november. Många bedömare ger Stacey Abrams äran för det. Demokraten har under tio år drivit ett mobiliseringsprojekt i delstaten som syftat till att öka valdeltagandet främst bland minoriteter och yngre – två demografiska grupper som tenderar att rösta på Demokraterna. 

Di träffade flera väljare utanför en vallokal i Dalton, i nordvästra Georgia, på valdagen. Området är känt som ett starkt republikanskt fäste. Jared Carter, som studerar på Dalton State College, tillhör dem som går emot strömmen. 

”Jag röstade på Joe Biden i november och kände att det var min plikt att även rösta på partiets senatskandidater nu för att ge honom bättre förutsättningar att faktiskt genomföra sin agenda”, säger han. 

Professor Charles Bullock menar att valresultatet är ett bevis för att Joe Bidens valvinst inte var en slump. 

”Republikanerna kunde skylla valförlusten i november på Donald Trump, men efter det här är det tydligt att delstaten blivit lila”, säger han, och syftar på en synonym till vågmästarstat. 

”Det här kommer skicka varningssignaler till de republikaner i delstaten som står på valsedeln om två år, som guvernören.” 

Di fick en pratstund med Raphael Warnock under ett kampanjevent i Atlanta i oktober. Den 51-åriga afroamerikanen, som växte upp i fattiga förhållanden och sedan 15 år varit pastor i Martin Luther King Jr:s tidigare församling i Atlanta, lyfte fram två områden som han vill fokusera på som senator: sjukvården och att stärka arbetarnas rättigheter.

”Alldeles för många jobbar hårt i vår delstat utan att få tillbaka en tillräckligt stor andel av det värde de skapar för samhället”, sa han till Di. 

”Man kan inte kalla människor samhällskritiska utan att betala dem en lön som matchar deras insats.”

Nu blir alltså pastorn Georgias första afroamerikanska senator. 

USA-börserna reagerade initialt negativt på valresultaten. Det breda aktieindexet S&P 500 sjönk 0,5 procent i den inledande handeln på onsdagen, men vände sedan upp.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?