1515
Annons

Demokraterna har säkrat stöd för att inleda ett riksrättsåtal

Riksrättsanklagelserna mot USA:s president Donald Trump om anstiftan till uppror har formellt presenterats av Demokraterna i representanthuset.

Tillräckligt många ledamöter ställer sig nu bakom anklagelsepunkterna för att det ska bli ett riksrättsåtal.

Talmannen i USA:s representanthus demokraten Nancy Pelosi.
Talmannen i USA:s representanthus demokraten Nancy Pelosi.Foto:Jacquelyn Martin

Kongressen blev åter spelplats för den närmast osannolika utvecklingen i Kapitolium den senaste veckan.

En omröstning om att inleda rättsprocessen lär ske på onsdag enligt talman Nancy Pelosi. Om inte Trump avsätts av den egna regeringen innan dess.

Demokraterna, ledda av Pelosi, styr händelseförloppet. Målet är att pressa vicepresident Mike Pence att åberopa det 25:e tillägget och avsätta Trump genom att förklara honom oförmögen att sköta sitt ämbete.

Tillägget har aldrig tidigare använts för att tvinga bort en president.

Kravet på Pence lades fram i representanthuset på måndagen. Det röstades ned i en muntlig omröstning där de mest högljudda vinner, vilket republikanerna såg till att vara.

Nytt försök görs på tisdagen, men då genom formell röstning om den tänkta proceduren följs. Sedan har talman Pelosi och Demokraternas gruppledare i representanthuset, Jim Clyburn, sagt att Pence har ett dygn på sig att agera. 

Annars följer en ny omröstning på onsdag. Då läggs åtalspunkten ”anstiftan till uppror” fram efter Trumpanhängarnas stormning av Kapitolium. Därmed kan Trump ställas inför riksrätt en andra gång.

Demokraterna har säkrat det stöd i representanthuset som krävs för att inleda ett riksrättsåtal. Minst 218 ledamöter ställer sig bakom anklagelsepunkterna mot Trump, skriver Politico med hänvisning till en rådgivare i kongressen som deltar i riksrättsarbetet.

Partipiskan Clyburn antyder att ett riksrättsåtal mot Trump skickas över till senaten – som fungerar jury i riksrätten – först 100 dagar efter det att Joe Biden tillträtt. Annars kan processen paralysera Bidens möjlighet att leda landet. Samtliga nya ministrar måste till exempel godkännas av senaten.

Biden i sin tur föreslår att senaten delar upp sitt arbete i halva dagar: en halvdag för riksrätt och en för att godkänna ministrar.

Vicepresident Pence har varit påfallande tyst de senaste dagarna, han uppges inte ha pratat med president Trump efter våldsamheterna i onsdags. 

Pence och hans familj var i kongressen då tusentals Trumpanhängare, många av dem beväpnade, stormade byggnaden under fastställandet av demokraten Joe Bidens valseger, medan den underdimensionerade polisstyrkan i sista stund förde vicepresidenten och andra toppolitiker i säkerhet.

Kort dessförinnan hade Trump hållit ett politiskt massmöte i närheten där han upprepade ogrundade påståenden om valfusk och sade att han aldrig kommer erkänna sig besegrad. Han uppmanade även sina anhängare att gå till Kapitolium.

Många tog honom på orden. Vid stormningen miste fem personer livet, däribland en polis som brutalt slogs ihjäl.

Aldrig tidigare har en amerikansk president ställts inför riksrätt två gånger under en mandatperiod.

I december 2019 väcktes ett riksrättsåtal baserat på uppgifter om att Trump pressat Ukrainas president att gräva fram smutsiga detaljer om den dåvarande presidentaspiranten Joe Bidens son. Trump frikändes då i senaten, som de senaste åren kontrollerats av hans partikamrater i Republikanerna.

Joe Biden tillträder den 20 januari.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?