Demokraterna har säkrat stöd för att inleda ett riksrättsåtal

Riksrättsanklagelserna mot USA:s president Donald Trump om anstiftan till uppror har formellt presenterats av Demokraterna i representanthuset.

Tillräckligt många ledamöter ställer sig nu bakom anklagelsepunkterna för att det ska bli ett riksrättsåtal.

Talmannen i USA:s representanthus demokraten Nancy Pelosi.
Talmannen i USA:s representanthus demokraten Nancy Pelosi.Foto:Jacquelyn Martin

Kongressen blev åter spelplats för den närmast osannolika utvecklingen i Kapitolium den senaste veckan.

En omröstning om att inleda rättsprocessen lär ske på onsdag enligt talman Nancy Pelosi. Om inte Trump avsätts av den egna regeringen innan dess.

Demokraterna, ledda av Pelosi, styr händelseförloppet. Målet är att pressa vicepresident Mike Pence att åberopa det 25:e tillägget och avsätta Trump genom att förklara honom oförmögen att sköta sitt ämbete.

Tillägget har aldrig tidigare använts för att tvinga bort en president.

Kravet på Pence lades fram i representanthuset på måndagen. Det röstades ned i en muntlig omröstning där de mest högljudda vinner, vilket republikanerna såg till att vara.

Nytt försök görs på tisdagen, men då genom formell röstning om den tänkta proceduren följs. Sedan har talman Pelosi och Demokraternas gruppledare i representanthuset, Jim Clyburn, sagt att Pence har ett dygn på sig att agera. 

Annars följer en ny omröstning på onsdag. Då läggs åtalspunkten ”anstiftan till uppror” fram efter Trumpanhängarnas stormning av Kapitolium. Därmed kan Trump ställas inför riksrätt en andra gång.

Demokraterna har säkrat det stöd i representanthuset som krävs för att inleda ett riksrättsåtal. Minst 218 ledamöter ställer sig bakom anklagelsepunkterna mot Trump, skriver Politico med hänvisning till en rådgivare i kongressen som deltar i riksrättsarbetet.

Partipiskan Clyburn antyder att ett riksrättsåtal mot Trump skickas över till senaten – som fungerar jury i riksrätten – först 100 dagar efter det att Joe Biden tillträtt. Annars kan processen paralysera Bidens möjlighet att leda landet. Samtliga nya ministrar måste till exempel godkännas av senaten.

Biden i sin tur föreslår att senaten delar upp sitt arbete i halva dagar: en halvdag för riksrätt och en för att godkänna ministrar.

Vicepresident Pence har varit påfallande tyst de senaste dagarna, han uppges inte ha pratat med president Trump efter våldsamheterna i onsdags. 

Pence och hans familj var i kongressen då tusentals Trumpanhängare, många av dem beväpnade, stormade byggnaden under fastställandet av demokraten Joe Bidens valseger, medan den underdimensionerade polisstyrkan i sista stund förde vicepresidenten och andra toppolitiker i säkerhet.

Kort dessförinnan hade Trump hållit ett politiskt massmöte i närheten där han upprepade ogrundade påståenden om valfusk och sade att han aldrig kommer erkänna sig besegrad. Han uppmanade även sina anhängare att gå till Kapitolium.

Många tog honom på orden. Vid stormningen miste fem personer livet, däribland en polis som brutalt slogs ihjäl.

Aldrig tidigare har en amerikansk president ställts inför riksrätt två gånger under en mandatperiod.

I december 2019 väcktes ett riksrättsåtal baserat på uppgifter om att Trump pressat Ukrainas president att gräva fram smutsiga detaljer om den dåvarande presidentaspiranten Joe Bidens son. Trump frikändes då i senaten, som de senaste åren kontrollerats av hans partikamrater i Republikanerna.

Joe Biden tillträder den 20 januari.


Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Nu kan du även köpa din bil online

Att handla varor online har blivit en naturlig del av vår vardag, inte minst nu under pandemin. 

Men kan man köpa sin bil på nätet? 

Javisst! Så här enkelt är det.

Här kan du välja ut din drömbil!  

Det finns många fördelar för den som väljer att köpa sin nya bil online. Du kan till exempel själv välja tid och plats för ditt köp utan att behöva tänka på några öppettider, du kan i lugn och ro utrusta din egen drömbil och du kan göra det tillsammans med vem eller vilka du vill. 

Provkörning innan köp

För många är det viktigt att få provköra en modell innan köp. Det bokas enkelt hos någon av Mercedes-Benz agenter fysiskt eller online och efteråt kan man gå hem och smälta sina intryck innan man slutför sin konfiguration och klickar sig vidare på nätet. 

Bilen som beställts online lämnas sen ut hos din valda agent och du får en personlig genomgång av den innan det är dags att köra iväg med din nya Mercedes-Benz.

Så funkar det att beställa en Mercedes-Benz online

1. Välj din drömbil

Bläddra i Online Store och hitta den bil som passar dig bäst – välj mellan tusentals bilar som finns redo för leverans.

2. Tillval och finansiering

Lägg till vinterhjul och få dem inkluderade i din månadskostnad. För ytterligare tillval kontaktar du kundservice så hjälper de till. Hitta därefter det finansieringsalternativ som passar dig bäst, du väljer själv om du vill låna eller leasa i 12, 24 eller 36 månader och du kan även välja att betala kontant. 

Via tjänsten Produktkompassen hittar du en finansiering som passar dina behov och via Onlinekalkylatorn kan du beräkna din månadskostnad om du föredrar att låna pengar.

3. Kunduppgifter och leveransställe

Logga in eller skapa ett konto för att fortsätta med din beställning online. Fyll i personlig information och välj den Mercedes-Benz agent där du vill hämta ut din bil. (Gästlogin finns också tillgängligt)

4. Identifiering och kreditansökan

Identifiera dig med BankID och ansök om kredit direkt. Vid ett godkänt kreditbeslut skickas avtalshandlingarna till dig för elektronisk signering.

5. Signatur och upphämtning

Avtalshandlingar skickas till din angivna e-post och måste signeras inom 48 timmar för att beställningen ska vara giltig. Därefter får du en orderbekräftelse och din valda Mercedes-Benz agent kommer sedan kontakta dig för att boka tid och datum för upphämtning av din nya Mercedes. 

6. Kör hem i din nya Mercedes-Benz

Din Mercedes-Benz agent hjälper dig att lära känna din nya bil. Därefter återstår det bara för dig att sätta dig bakom ratten och uppleva din nya Mercedes.

Boka en provkörning här  

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?