1515

Demensbolagen rusar och vaccinet är på väg

Ett efterlängtat men starkt ifrågasatt nytt läkemedel och ett välkommet svenskt framsteg inom diagnostiken. Det är bara några av de saker som rör sig just nu på Alzheimer-området, ett område som ofta hamnar i skuggan av onkologin. 

Martin Jönsson, vd för Alzecure Pharma som forskar kring sjukdomen Alzheimer.
Martin Jönsson, vd för Alzecure Pharma som forskar kring sjukdomen Alzheimer.Foto:Evelina Carborn

Beslutet att godkänna det amerikanska bioteknikbolaget Biogens Alzheimerläkemedel Aduhelm var det ”förmodligen sämsta i USA:s sentida historia”, kommenterade Aaron Kesselheim, professor i medicin på Harvard Medical School, till CNBC häromveckan. 

Han var en av de tre ledamöter som väckte uppmärksamhet genom att göra något så ovanligt som att avgå från det amerikanska läkemedelsverket FDA:s expertpanel i protest mot godkännandet. 

Dagarna innan var det klang och jubel, såväl på som utanför börsen, när Aduhelm blev det första läkemedlet mot Alzheimer som godkänts på två decennier. Biogens uppgång på New York-börsen drog med sig de svenska biotechbolagen med inriktning mot området, Bioarctic, Alzinova och Alzecure Pharma.

”Alla är förvånade att Aduhelm fick godkänt, det måste ju finnas kliniskt relevanta resultat och tillräckligt mycket data för att man ska känna sig trygg avseende säkerhet och efterfrågad effekt, men det fanns inte”, konstaterar Martin Jönsson, vd på Alzecure. 

”Men jag tror ändå att godkännandet kommer att vara positivt ur ett forskningsperspektiv, att fler blir lockade. World Economic Forum ser också området som en väldigt stor utmaning. Vi blir fler och vi blir äldre och studier visar att människor över 85 år har en nästan 50-procentig risk att utveckla demens och Alzheimer.”

Alzecure Pharma fokuserar i likhet med Biogen på beta-amyloid, ett protein som verkar vara inblandat i neurologiska sjukdomar som Alzheimer. 

Men det finns också stora skillnader mellan bolagen. 

”Vi fokuserar på källan, det vill säga innan hjärnan skadas. Sannolikt startar den processen mellan 10 och 30 år innan vi ser symptom som minnes- eller språkstörningar. Vi har också satsat på en småmolekylsubstans som kan tas oralt till skillnad från såväl Biogen som Bioarctic som utvecklat ett biologiskt läkemedel som måste tas genom infusion på sjukhus.”

Forskningschef Pontus Forsell och vd Martin Jönsson.
Forskningschef Pontus Forsell och vd Martin Jönsson.Foto:Evelina Carborn

Tanken med Alzecure Pharmas läkemedel Alzstatin är att det, som namnet antyder, ska kunna användas som prevention på samma sätt som statiner idag används för att sänka kolesterolet. 

”Vår substans fokuserar på att minska produktionen av det skadliga beta amyloid 42, något som skapas i högre utsträckning än det borde i hjärnan”, förklarar Martin Jönsson. 

I djurstudier har Alzecure Pharma visat att Alzstatin kan minska det skadliga beta-amyloid 42 med upp till 50 procent. 

”Vi har också visat att vår substans samtidigt stärker beta-amyloid 37 och 38 som verkar kunna motverka koagulationen som skapar skadligt plack i hjärnan.”

Det finns också forskare som anser att vi borde överge forskningsspåret beta-amyloid, vad anser du om det?
”Man säger att Alzheimer är multifaktoriellt och jag upplever verkligen att man tittar på andra områden också, som exempelvis inflammation och reningsmekanismerna i hjärnan. Men tittar man på människor som drabbas så är man nog rätt överens om att amyloidplacken har en roll, så sannolikheten att kunna påverka positivt är fortfarande störst inom det här området”, säger Martin Jönsson. 

I syfte att hitta sjukdomar som Alzheimer tidigt behövs också innovationer inom diagnostiken. Ett nyligt genombrott på svensk mark är det snabbtest som forskare vid Lunds och Göteborgs universitet utvecklat. Med dagens metoder, minnesutredning, mäta proteinerna tau och beta-amyloid med ryggvätskeprov eller undersökning med PET-kamera, visar det sig att ungefär 20 till 30 procent av de som fått diagnosen i själva verket lider av något annat. 

I det nya snabbtestet har forskarna utvecklat en prognostisk algoritm som väger samman ett enkelt blodprov och tre snabba kognitiva test som endast tar 10 minuter att göra. Testet innebär att man nu med 90 procents säkerhet kan förutsäga vem som kommer att utveckla Alzheimer inom fyra år. 

Nyligen publicerades även positiva resultat från en fas II-studie med vad som kan bli världens första vaccin mot Alzheimer. Studien visar att vaccinet är säkert och gav ett immunsvar med höga halter av antikroppar i blodet.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?