Annons

Delstater i USA rekommenderas att stänga ned

Antalet corona-smittade minskar nu återigen i USA, vilket ses som en effekt av att flera delstater återinfört restriktioner. 

Nu uppmanas andra delstater att göra detsamma, vilket skrämmer både investerare och konsumenter.

Foto:Nam Y. Huh

Efter veckor med dyster corona-statistik från USA har det sett något ljusare ut de senaste dagarna. Antalet personer som smittas är visserligen fortfarande på extremt höga nivåer, speciellt i södra och västra USA. Florida och Kalifornien har nu passerat New York när det gäller totalt antal bekräftade fall. Men den dagliga smittostatistiken tycks inte längre öka, varken nationellt eller i de hårdast drabbade delstaterna. 

Men det har knappast varit gratis. Flera delstater har tvingats återinföra delar av restriktionerna som lättades under våren. I exempelvis Texas, Florida och Arizona har barerna stängts för en andra gång. I Kalifornien har olika former av inomhusaktiviteter förbjudits, inklusive frisörsalonger, biografer och restauranger. Guvernörer har också infört krav på att bära mask offentligt.

Av landets 50 delstater rekommenderas nu nästan hälften, 21 stycken, att återinföra den här typen av restriktioner för att få bukt med pandemin. Rekommendationerna framkom i en färsk statlig rapport där smittoläget utvärderas. De utpekade delstaterna har alla mer än 100 nya fall per 100.000 invånare den senaste veckan och klassas därmed som ”röda” zoner.

Det skrämmer såväl konsumenter som investerare. 

”Konsumenter har blivit mindre optimistiska om prognosen för ekonomin och arbetsmarknaden på kort sikt och förblir försiktiga när det gäller deras egna finansiella utsikter.”

Det skriver Lynn Franco, chef för ekonomiska indikatorer på the Conference Board, i ett uttalande efter att analyshuset släppt sin månatliga konsumentindikator på tisdagen. Den visade att konsumentförtroendet i USA backade mer än väntat i juli jämfört med månaden innan. 

”Den typen av osäkerhet om framtiden bådar inte gott för återhämtningen eller för konsumtionen.”

Nyheten bidrog till att USA-börserna backade på tisdagen. Investerare har den senaste tiden tvingats konstatera att förhoppningarna om en snabb ekonomisk återhämtning i USA grusats allt mer. Såväl statistiken för antalet nya arbetslösa, antalet flygresor och hur människor använder sina kreditkort tyder på en avmattning. 

Stämningen i landet har heller inte blivit bättre av det trauma som drabbat den nationella basebolligan, som drog igång förra veckan, med stor tv-publik. Trots tomma läktare och noggranna restriktioner har Miami Marlins redan tvingats pausa sitt deltagande i ligan efter att hela 17 lagmedlemmar testats positivt för corona sedan seriestarten. Även andra matcher har ställts in. 

Nu diskuterar man om ligan kan fortsätta som planerat, och om riskerna för de nordamerikanska basket- och hockeyligorna, som också ska dra igång i närtid. Det handlar om beslut med stor betydelse för de stora sportkanalerna, exempelvis ESPN, som ägs av Walt Disney. Bolaget har backat cirka 20 procent på New York-börsen i år.

Allt detta är dåliga nyheter för Donald Trump. Sin vana trogen hävdade dock presidenten i början av veckan att ”stora delar av landet är corona-fritt” och uppmanade guvernörer att öppna upp sina delstater.

USA har i skrivande stund i genomsnitt 57.700 nya fall per dag, enligt Johns Hopkins Corona Center. Det är en tydlig minskning jämfört med rekordet på 69.500 fall som registrerades för någon vecka sedan. Motsvarande siffra i mitten av juni var 21.000. 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?