Annons

Delstater bommar igen i Australien

Ställ in alla resor. Det är uppmaningen från premiärminister Scott Morrison till alla australier.

Och landets delstater meddelar olika åtgärder för att hindra spridningen av coronaviruset.

Scott Morrison.
Scott Morrison.Foto:Peter Parks

Scott Morrison sade på söndagen att vissa arbetsrelaterade resor och transporter av nödvändigt gods kan fortsätta, men att alla andra resor, inklusive semesterresor över påskhelgen, bör ställas in.

”Starkare åtgärder kommer och de kommer att bli mer specifika för olika områden. Det betyder att det som kanske är nödvändigt i Sydney inte alls behöver vara nödvändigt i andra delar av landet”, sade en irriterad Morrison på en presskonferens enligt ABC.

”För många australier tar inte frågan på tillräckligt stort allvar. De åtgärder som vi ska överväga i kväll innebär att delstaternas premiärministrar kan behöva ta mycket mer drakoniska åtgärder”, sade Morrison och syftade på ett möte mellan regeringen och de lokalt ansvariga i landet.

Några av dessa åtgärder sipprade ut redan före mötet.

Delstaterna South Australia och Western Australia kommer från och med tisdag i stort att stänga sina gränser och alla som reser in i delstarterna måste sätta sig i 14 dagars karantän.

”Vi är i krig”, sade Western Australias premiärminister Marc McGowan på en presskonferens.

”Så snälla, res inte.”

Sedan tidigare har Tasmanien och Northern Territory infört liknande strikta inreseregler.

Delstaterna New South Wales och Victorias premiärministrar gav skriftliga uttalanden om att delstaterna båda inom 48 timmar kommer att införa totala stängningar av alla icke-nödvändiga samhällsfunktioner.

”Det är uppenbart att om vi inte tar till de här åtgärderna kommer fler invånare i Victoria att smittas av coronaviruset, våra sjukhus kommer att överbelastas och fler kommer att dö”, skriver Victorias premiärminister Daniel Andrews i ett uttalande.

Andrews meddelade också att skolorna i Victoria kommer att ta påsklov redan från och med tisdag. Enligt Sydney Morning Herald är det troligt att även skolorna i New South Wales stängs då. Bara mataffärer, apotek, bensinmackar kommer att hållas öppna.

Regeringen i Canberra presenterade på söndagen även ett nytt stödpaket på 66,4 miljarder dollar, motsvarande drygt 400 miljarder kronor, för att hjälpa främst småföretagare och de som blivit arbetslösa i virusets spår.

Förra veckan kom ett annat stödpaket på motsvarande 109 miljarder koronor, och mer stöd är att vänta.

”Vi kommer att fokusera på dem i första ledet, de som tar emot de första smällarna av de ekonomiska effekterna. Det kommer fler paket och mer stöd”, sade Morrison.

Australien är ett att få länder där flera av de mest populära sporternas högstaligor fortsatt spela, om än inför tomma läktare. Morrison kunde på söndagen inte säga om de i likhet med andra sportevenemang i världen ska avbrytas.

Landet har redan stängt sina gränser för besökare från utlandet och de australier som kommer hem måste sätta sig i två veckors karantän.

Under söndagen steg antalet smittade i landet till över 1.200.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera