ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Delningsekonomi i centrum på Luleåkonferens

  • INDIENS UBER. Samar Singla, grundare av och vd för Jugnoo.

Delningsekonomin innebär stora möjligheter för utvecklingsländer.

Det menar Samar Singla, grundaren av Jugnoo,”Indiens Uber”, som är i Luleå för att delta i Crowdsourcing week.

Delningsekonomi, crowdeconomy eller crowdsourcing. Kärt barn har många namn och på onsdagen inleds en internationell femdagarskonferens i Luleå och Vuollerim, Crowdsourcing week Arctic Circle. Efter två dagars diskussioner i Luleå bussas besökarna till det betydligt mindre samhället Vuollerim i inlandet.

”Att vi är i norra Sverige beror på att Luleå ligger långt framme digitalt exempelvis när det gäller datahallar. Det är en intressant region där det händer mycket på det här området. Sedan är det exotiskt för många att åka så långt norrut”, säger Truus Heremans på Crowdsourcing weeks Londonkontor.

Delningsekonomi har blivit ordet på mångas läppar de senaste åren. Tjänster som Airbnb och Uber har förändrat sina respektive sektorer i grunden – och fler branscher väntas stå på tur.

Under konferensen i Norrbotten står regional utveckling och hållbarhet i fokus. Flertalet av deltagarna kommer från företag i Sverige, Norge och Finland, men även en hel del mer långväga gäster är på plats.

En av talarna är den indiske entreprenören Samar Singla. Han är grundare och vd för Jugnoo, som brukar beskrivas som Indiens Uber.

Via en app kommer kunderna i kontakt med rickshawförare, för persontransporter och bud.

”Tidigare väntade förarna på körningar 70 procent av tiden. Nu finns en digital infrastruktur som ökar effektiviteten i ekonomin”, säger Samar Singla.

Han menar att den här typen av tjänster innebär stora möjligheter för utvecklingsländer, inte bara ekonomiskt.

”Vi kan få bort en mängd onödiga transporter och onödigt pendlande. Trafikstockning och luftföroreningar är ett stort problem i Indiens städer”, säger han.

Organisationen Crowdsourcing week har funnits i fem år och har sedan dess arrangerat ett 20-tal konferenser i Asien och Europa.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies