ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Delning får bitcoin att rusa och rasa

  • Foto: TT

Trots att Bitcoin delades upp i två, fortsätter den ursprungliga varianten att rusa i värde. Efter nya kursrekord på måndagen kostar en Bitcoin över 26.000 kronor.
Samtidigt rasar den nya varianten Bitcoin Cash.

Såväl helgen och måndagen blev starka dagar för Bitcoin, som klättrat från omkring 2.800 dollar styck på fredagen till 3.361 på måndagen. Det motsvarar 27.380 svenska kronor, efter en värdeökning på över 20 procent på tre dagar.

”Allt är möjligt när det gäller Bitcoin”, konstaterar Jonathan Jogenfors, doktorand vid institutionen för systemteknik vid Linköpings universitet.

Han forskar om bland annat blockkedjor, alltså tekniken bakom digitala valutor, och påpekar att förra veckans uppdelning kan ses som ett styrketecken för Bitcoin.

”Det här har varit på gång länge. Men det är intressant eftersom vi aldrig tidigare haft en hård och stor delning av valutan.”

Delningen är en följd av att olika grupperingar av bitcoin-entusiaster haft olika syn på en teknisk uppdatering, som bland annat rör hur snabbt transaktioner hanteras.

Genom att skapa en alternativ variant av valutan fick båda sidor sin vilja igenom, och för en vecka sedan tilldelades ägare av Bitcoin därför en ny valuta på sina depåer: Bitcoin Cash.
Nykomlingen ser ut att bli en parantes i kryptovalutans historia.

”Folk säljer den så fort det bara går”, konstaterar Jonathan Jogenfors.

Att innehavare säljer av den nya valutan snabbt, för att köpa på sig mer av originalversionen, ses som en förklaring till de senaste dagarnas uppgång.
Rusningen innebär att kryptovalutor som tillgångsslag också noterat nya rekordvärderingar, med ett samlat värde på omkring 1.000 miljarder svenska kronor.

Men om Bitcoin Cash var en distraktion eller en missnöjesyttring, så väntar viktigare nyheter runt hörnet. I dagarna ska nämligen en omfattande teknisk uppdatering som kallas SegWit sjösättas.

Att valutan övervinner tekniska hinder och interna motsättningar bland sina anhängare, innebär inte att det saknas utmaningar. Många bedömare anser att Bitcoin är kraftigt övervärderad, och åtgärder från myndigheter kan slå mot användandet.

Kinas centralbank rapporteras exempelvis utforma ett regelverk riktat mot handelsplatser i landet, med målsättningen att hindra bland annat belånad spekulation.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/18172vUqrovF/

Tyck till