Annons

Delikat val när Merkel utmanas

Medan Kristdemokraterna har beslutat att åter skicka fram Angela Merkel som kanslerkandidat kan det bli strid inom Socialdemokraterna.
Frågan är om vicekanslern Sigmar Gabriel kommer att utmanas av den populäre EU-mannen Martin Schulz.

Vicekanslern Sigmar Gabriel ligger bra till för att bli socialdemokraternas kandidat för att utmana förbundskanslern Angela Merkel om kanslerposten. Men han kan utmanas av populäre Martin Schultz.
Vicekanslern Sigmar Gabriel ligger bra till för att bli socialdemokraternas kandidat för att utmana förbundskanslern Angela Merkel om kanslerposten. Men han kan utmanas av populäre Martin Schultz.

Sigmar Gabriel har som partiledare egentligen enligt traditionen förtur till att bli partiets kanslerkandidat i höstens val.

Men förra valet skickade partiet i stället fram den tidigare finansministern Peer Steinbrück - som var chanslös mot Angela Merkel.

I år hoppas många socialdemokrater att Martin Schulz ska utmana Sigmar Gabriel. Han har precis avgått som pr-sinnad och pratglad talman för EU-parlamentet och kandiderar till tyska förbundsdagen i höstens val. De flesta räknar med att han har siktet högre inställt.

Martin Schulz har inte kommenterat kanslerfrågan, vilket spätt på spekulationerna. Men enligt tidningen Der Spiegel indikerade Schulz nyligen för förtrogna att han inte längre förväntade sig att bli partiets kanslerkandidat. 61-åringen ska dessutom vara tveksam till att utmana sin vän Sigmar Gabriel.

Hela 42 procent av tyskarna tror dock att Martin Schulz kan slå Angela Merkel, medan bara 35 procent tror att Sigmar Gabriel klarar av kanslern, enligt en opinionsundersökning som TNS Emnid har gjort för mediakoncernen Funke.

Bland Socialdemokraterna är hans övertag ännu större, 54 procent mot 41 procent för Sigmar Gabriel. EU-mannen skulle också ha bättre chanser att locka väljare från De gröna och Vänsterpartiet, enligt samma mätning.

På tisdag, den 10 januari, ska Socialdemokraternas innersta krets diskutera kanslerfrågan vid ett möte nära Düsseldorf i västra Tyskland, uppger Berlintidningen Tagesspiegel.

På träffen deltar enligt uppgift bland andra partiledaren Sigmar Gabriel, Martin Schulz och tungviktaren Hannelore Kraft, som leder största partidistriktet Nordrhein-Westfalen. Den senare har enligt Deutsche Welle gett Sigmar Gabriel sitt stöd.

Med på mötet ska även Hamburgs borgmästare Olaf Scholz vara, som också nämns som möjlig kanslerkandidat. Med 45,6 procent av rösterna i delstatsvalet 2015 kan han skryta med partiets bästa resultat på länge.

Sedan ska "K-frågan" avgöras på ett partimöte den 29 januari, uppger EU-sajten Euractiv.

Socialdemokraterna kan inte ställa upp med Tysklands överlägset mest populära politiker, utrikesministern Frank-Walter Steinmeier, eftersom han väljs till president i februari. Det ryktas enligt Deutsche Welle om att Martin Schulz skulle kunna ta över utrikesministerposten.

Angela Merkel har fått kritik för att hon inte lyckades få fram någon egen kandidat till presidentposten, men slipper i alla fall kämpa mot en stark socialdemokrat i höstens val.

73 procent av tyskarna anser att Frank-Walter Steinmeier borde ha en större roll. Angela Merkel kommer tvåa på 66 procent, medan Sigmar Gabriel och Martin Schulz kommer betydligt längre ned på 46 procent.

Det tyska valet hålls i september.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?