Annons

Delade en film på nätet – döms till fyra miljoner i böter

Göta hovrätt höjer skadeståndet för de fyra män som utan tillstånd gjort filmer tillgängliga bland annat på piratsajten Dreamfilm.

De fyra döms att tillsammans betala över fyra miljoner kronor i ersättning för en enda av de filmer de delat på nätet.

"Det är ett högt belopp för en film. Men vi får en hovrättspraxis på en hög nivå. Det är en framgång för alla upphovsrättinnehavare, säger Henrik Pontén, jurist på Rättighetsalliansen som företräder olika rättighetsinnehavare.

Samtidigt som hovrätten höjer skadeståndet undanröjer de tingsrättens fängelsedomar och dömer de fyra till villkorlig dom. För två utdöms dessutom 80 respektive 180 dagsböter.

De fyra hade gjort filmerna tillgängliga genom länkning till servrar utomlands. Filmbolaget SF har krävt skadestånd bara för en film av alla de filmer som delats på sajten, en film i serien om Maria Wern.

"Vi plockar en film och fokuserar på den. Det är det effektivaste sättet att hantera skadeståndsfrågan", säger Henrik Pontén.

Parallellt behandlas ett annat fall i ett annat liknande mål av Hovrätten för Västra Sverige. Det handlar om sajten Swefilmer där huvudmannen i tingsrätten dömdes till tre års fängelse och 14 miljoner kronor i böter.

"I Sverige har vi ändå i ett internationellt perspektiv mycket låga straffsatser. Stora intäkter och låga straff gör det mycket attraktivt att bedriva den här typen av verksamhet i Sverige", säger Henrik Pontén.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?