1515
Annons

De vill förbjuda diesel- och bensinbilar – i hela EU

Det är hög tid att sätta ett slutdatum för fossildrivna bilar i hela Europa, menar EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP). Inte bara för miljöns skull utan för hela EU:s bilmarknad. 

”Biltillverkarna vars hemmamarknad har den tuffaste lagstiftningen kommer att dominera i framtiden”, säger han till Dagens industri.

EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) vill gärna se ett förbud mot försäljning av bilar som går på antingen bensin eller diesel, och det är på EU-nivå det måste ske.
EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) vill gärna se ett förbud mot försäljning av bilar som går på antingen bensin eller diesel, och det är på EU-nivå det måste ske.Foto:Yves Logghe

Runt 20 länder har de senaste åren presenterat konkreta planer på att fasa ut fossildrivna bilar någon gång mellan 2030 och 2050. I september anslöt sig även Kalifornien till denna skara då den amerikanska delstaten beslutade att förbjuda försäljning av alla bensin- och dieseldrivna fordon redan 2035.

Nu vill den gröna koalitionen i EU-parlamentet följa i Kaliforniens fotspår och fatta ett skarpt beslut gällande fossilbilarnas framtid i unionen, och de hoppas få stöd av både liberaler och socialdemokrater.

 ”En växande andel ser vart vindarna blåser och inte bara ur ett klimatpolitisk perspektiv utan också från ett industripolitiskt”, säger Miljöpartiets Jakop Dalunde.

Det nuvarande EU-målet säger att biltillverkarna ska ”tillverka” 15 procent nollutsläppsfordon till 2025, för att sedan öka denna kvot till 35 procent från 2030. I praktiken får biltillverkarna ett utsläppssnitt att förhålla sig till. Enligt 2020-förordningen måste de minska sina utsläpp till ett EU-omfattande genomsnitt på 95 gram koldioxid per kilometer. Så i praktiken behöver man inte tillverka en enda elbil.  Om en tillverkare säljer många elbilar kan man balansera detta med att sälja väldigt många bensinmodeller. En annan tillverkare kanske når målet genom att sälja många hybrider. Och når man inte målen kan man köpa ”krediter” av andra tillverkarna som hamnar under snittet. 

Men målet är att skärpa kraven ytterligare. De är för lågt satta, enligt EU-kommissionen som lovat att se över alla energi- och klimatregler senast i juli 2021. Och då hoppas Dalunde få igenom ett förbud mot försäljning av nya fossildrivna bilar.

Han tror att det är nödvändigt
att EU tydligt pekar ut vilken riktning man vill ta, och ge tydliga riktlinjer så att alla aktörer – från kommuner till medborgare och tillverkare – kan planera verksamheten och lita på att det finns en marknad.

”Problemet är att det blivit ett Moment 22. Alla väntar på alla. Dels är det en fråga om infrastruktur för el. Ska kommunen lägga pengar på att bygga ut om ingen kör elbil, och folk vill inte köpa elbilar om det inte finns laddstolpar. Tillverkare vill inte lägga utvecklingspengar på att byta ut teknik om ingen vill köpa. Det är här politiken måste peka ut vägen så att alla agerar harmoniskt”, säger han.

Jakop Dalunde är övertygad om att fordonsflottan kommer att ställa om även om ett förbud uteblir. Men det kan bli på bekostnad av de europeiska biltillverkarnas konkurrenskraft. 

”Biltillverkarna vars hemmamarknad har den tuffaste lagstiftningen kommer att dominera i framtiden. Tesla kommer att gynnas av att Kalifornien har den här lagstiftningen vilket skapar en stabil hemmamarknad som bas, samma sak i Kina och Japan där tuffare lagstiftning gynnar aktörer. Av de tio största tillverkarna av elbilar är bara två europeiska. Det är ett allvarligt läge ur ett industripolitiskt perspektiv – inte bara ur ett klimatpolitiskt.”

Maria Bratt Börjesson som är professor i transportekonomi på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) är skeptisk till att ett förbud är bästa vägen att gå.

”Det hänger mycket på den tekniska utvecklingen för bland annat batterier, men också på att staten ser till att el-infrastrukturen byggs ut. Där är det ju egentligen nationalstaterna som har störst påverkan. De ser inte ut att vara jättesnabba i dag. Det är kanske viktigare än olika förbud”, säger hon och fortsätter:

”Men bara hotet av att det kommer att komma driver ju marknaden och påverkar hur mycket biltillverkarna investerar i elbilar. I den meningen kan förbud vara bra så man vet vad de tänker. Men om teknikutvecklingen inte går tillräckligt fort och man måste backa, då har man problem med trovärdigheten”.


Sony vill expandera underhållningsverksamheten till metaverse och elbilsindustrin

Elektronikjätten Sony presenterade under gårdagen en bred vision för bolagets underhållningsverksamhet på sitt årliga strategimöte där man nu planerar att expandera både inom metaverse och elbilsindustrin. 

Sony menar att förvärvet av Bungie i januari och investeringen på 1 miljard dollar i Epic Games ska hjälpa bolaget att nå sina ambitioner inom metaverse, skriver Nikkei Asia.

Under strategimötet lyfte bolagets vd, Kenichiro Yoshida, också fram mobilitet som ett område där Sonys produkter har stor potential. Yoshida menar att i takt med att autonom körning utvecklas kommer fordonet bli en plats för underhållning.

Sony och Honda har ett samarbete gällande elfordon. Däremot presenterades få detaljer under mötet kring deras planerade joint venture eller deras elbilar som planeras rulla ut på vägarna år 2025. 

Sony siktar på att underhållningsverksamheten i bolaget ska stå för 55 procent av den totala försäljning under året.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?