1515
Annons

De vill få unga att börja med börsen – startade aktiesällskap på skolan

De unga grundarna av Aktiesällskapet på Göteborgs Högre Samskola vill öka intresset för aktier och entreprenörskap bland gymnasisterna. På fredag arrangerar de en konstauktion för välgörande ändamål.

Carl Skoglund, Jesper Holgén och Benjamin Lewin startade ett aktiesällskap på skolan då de ville göra det mer tillgängligt.
Carl Skoglund, Jesper Holgén och Benjamin Lewin startade ett aktiesällskap på skolan då de ville göra det mer tillgängligt.

Jesper Holgén, Benjamin Lewin och Carl Skoglund tog intresset för aktier i egna händer och startade upp ett aktiesällskap på gymnasieskolan Göteborgs Högre Samskola. 

”Det har blivit ett forum för alla som är intresserad av aktier, börsen och entreprenörsskap”, säger Benjamin Lewin. 

Idag är de runt 70 medlemmar i aktiesällskapet på skolan. Här vill de utbyta kunskap, få fler intresserade och visa att börsvärlden inte behöver vara som i populärkulturen. 

På fredag anordnar de även sin första konstauktion där elever från skolan auktionerar ut sina målningar till föräldrar, närstående och företag som Mannheimer Swartling och Ess Group. Intäkterna kommer gå till stiftelsen Sepsisfonden, i minnet av en skolkamrat som gick bort efter att immunförsvaret överreagerat på en infektion i kroppen.

”Vi vill uppmärksamma de talanger vi har på skolan och låta pengarna gå till något bra”, säger Jesper Holgén.

Hur ska man få fler intresserade av börsen?
”Jag har tidigare nästan bara hört killar snackat om aktier, men nu är det allt fler tjejer som hörs. Det är ju superkul”, säger Carl Skoglund.

”Börsen har fått ett rykte som en ”killgrej”. Vi vill göra det mer avslappnad, till ett intresse mer än något avancerat”, säger Jesper Holgén.

Hur då?
”Vi försöker få hit fler kvinnliga föreläsare och företagare”, säger Jesper Holgén.

”Vi försöker peppa tjejerna att hänga med på föreläsningarna. Vi vill visa att aktier och börsen är något som alla kan hålla på med”, säger Benjamin Lewin.

Hur ska man som ung tänka kring aktier?
”Se till att du fattar vad det är du köper. Undersöka vad bolaget gör och vad deras grundtanke är. Då blir det mycket tydligare”, säger Benjamin Lewin.

”Våga ta lite risker när du är yngre och prova dig fram”, säger Jesper Holgén.

Men inga smslån?
”Nej”, svarar alla i kör.

Vilken är er favoritaktie?
”Min är just nu Aegirbio. De utvecklar salivtest för corona, så kallade snabbtest. Den går bra, ett trevligt företag tycker jag”, säger Carl Skoglund.

”Zaplo som gör digitala lösningar för hotellincheckningar. Det är ett spännande bolag”, säger Benjamin Lewin.

”Just nu har mitt fokus varit på kryptovalutor. Ska jag säga någon rolig aktie så är det Scandinavian Chemotech som är ett medicinbolag”, säger Jesper Holgén .

Populärkulturen visar ofta en grisigare sida av börsen, som The Wolf of Wall Street eller Exit. Hur ser ni på de normer som reproduceras där?
”Vi hoppas att vi har ett mer inkluderande tänk”, säger Jesper Holgén.

”Exit är ett väldigt bra exempel på hur hela industrin kan vara avskräckande, man vill inte associeras med detta. Eller ja, vissa kanske vill det. Jag tror folk ser på oss som mer jordnära”, säger Benjamin Lewin.

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Triboron förbättrar rörelseresultatet – en del projekt har lagts på is

Miljöteknikbolaget Triboron redovisar ett rörelseresultat på -2,9 miljoner kronor för det andra kvartalet 2022 (-4,2).

Nettoomsättningen uppgick till 0,2 miljoner kronor (0,2).

”Till följd av den oroliga marknaden samt stigande inflation världen över, fokuserar våra befintliga och potentiella kunder för närvarande mest på att säkra den egna lönsamheten. Därmed har en del projekt lagts på is samtidigt som pågående diskussioner drar ut på tiden ytterligare”, skriver vd Pär Krossling i delårsrapporten.

Han pekar på att även om bolaget offentliggjort få nyheter under det gångna kvartalet har det varit fortsatt aktivt i sin kundbearbetning. 

”Vi har identifierat nya 'prospects' som vi påbörjat diskussioner med samtidigt som vi gjort framsteg med tidigare potentiella kunder. Jag hoppas kunna berätta mera om detta inom en snar framtid”, skriver vd.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -2,4 miljoner kronor (-3,3) under det andra kvartalet. Likvida medel var vid periodens slut 3,1 miljoner kronor (5,5).

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera