Annons

De tröttnade på branschens regelbok: "Går inte att köra på i samma hjulspår”

UMEÅ. Som chef i hemtjänsten var Frida Nilsson frustrerad över hur verksamheten var organiserad. För hierarkisk och detaljstyrd.

När hon och partnern Aron Kristoffersson startade Aleva ville de göra tvärtom. 

”Vi litar på våra medarbetare”, säger Frida Nilsson. 

Alevas grundare Frida Nilsson och Aron Kristofferson, som kvalitetsansvarig respektive vd.
Alevas grundare Frida Nilsson och Aron Kristofferson, som kvalitetsansvarig respektive vd.Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut

På Alevas högkvarter i Marieberg i Umeå är det lugnt den här förmiddagen. På parkeringen utanför är det nästan tomt. 

”Precis som det ska vara. Det betyder att vi är ute och hjälper våra kunder”, säger Aron Kristoffersson.

På bord och hyllor står behållare med handsprit och desinfektionsmedel. Coronapandemin har påverkat företagare i Sverige på olika vis. För ett omsorgsbolag som Aleva har ekonomin inte dykt, de flesta som har rätt till hemtjänst behöver den hjälpen även i pandemitider. Däremot ställer det höga krav på utförarna. 

”Alla våra kunder är i riskgrupp, och dem ska vi skydda. Vi har lagt ned jättemycket tid och energi på bland annat utbildningssatsningar för personalen”, berättar Frida Nilsson. 

”Att få fram skyddsutrustning har inte varit det lättaste”, tillägger Aron Kristoffersson. 

Bolaget som Frida Nilsson och Aron Kristoffersson startade för sju år sedan är årets Gasellvinnare i Västerbottens län. Mellan 2016 och 2019 har omsättningen stigit från 11,7 till 34,9 miljoner kronor, en utveckling som var svår att föreställa sig när paret tog de första stegen som företagare. 

”Vi jobbade ute hela dagarna, sedan satt vi på kvällar och nätter med bokföringen. Vissa grejer köpte vi privat för att Aron inte visste hur han skulle bokföra det”, berättar Frida Nilsson. 

Hon är utbildad socionom och under studietiden på Umeå universitet jobbade hon extra i hemtjänsten. Efter examen och flytt till Stockholm fortsatte hon i samma sektor, först som biståndshandläggare och sedan som chef för en större hemtjänstenhet.

”Jag tog med mig min frustration över jobbet hem”, berättar Frida Nilsson. 

Sambon Aron Kristoffersson är personalvetare och hade många idéer om hur saker skulle kunna göras annorlunda. 

”Vi tog långa promenader och bollade tankar. Vi började prata om hur man skulle kunna lösa äldreomsorgen, hur det skulle gå att organisera sig. Till slut insåg vi mer och mer att vi byggde en organisation. Det var egentligen där det började”, säger Frida Nilsson. 

Hemtjänsten är för hierarkisk och regelstyrd, menar hon, vilket ofta leder till passiva medarbetare. 

”Det finns en manual för allting. Till sist får vi ett gäng robotar som inte vågar agera”, säger Frida Nilsson.

Paret längtade hem och flyttade till Umeå. Det nystartade företaget fick namnet Aleva, en ordlek som utgår från ”att leva”. 

”Ambitionen är att folk måste få leva, vi måste se till kundens behov på ett annat vis och ta tillvara på alla eldsjälar som jobbar i äldreomsorgen”, säger Frida Nilsson. 

I början fanns det inte utrymme för parets ambitiösa planer för hur hemtjänsten skulle organiseras. Det var bara att sätta företagsloggan på den privata bilen och börja jobba. De första månaderna var de ensamma i företaget och gjorde allt själva. 

I takt med att kunderna blev fler började de anställa. Därmed kunde de börja förverkliga visionerna från långpromenaderna några år tidigare. 

Aleva tror på en modell där det finns en struktur som stöd i botten, men där personalen ska känna sig fri att göra egna bedömningar. 

”Du ska kunna utgå mer från vad som känns rätt i förhållande till individen än vad som står i ett papper”, säger Aron Kristoffersson. 

Personalen hos Aleva har stor frihet, men också stort ansvar. Tanken är att små team på arbetsplatsen tillsammans ska kunna lösa de frågetecken som uppstår. På det viset blir det möjligt att anpassa tjänsterna till varje äldres behov. 

”För att kunna jobba så här måste vi ha kontinuitet, att vi inte är för många som går till varje kund. Det är en viktig nyckel för att bygga relationerna”, säger Aron Kristoffersson. 

”Om vi ska sitta på ett möte och prata om hur vi ska få Agda att leva måste vi känna henne”, tillägger Frida Nilsson. 

Under åren som företagare har grundarna ägnat mer tid åt organisationen än att skriva tillväxtplaner. Det förklarar också företagets framgång, menar de. 

”Är det något vi gjort rätt är det att våga lita på folk. Vi har fantastiska medarbetare som tar ansvar, kommer med idéer och genomför dem utan att vi är inblandade”, säger Aron Kristoffersson. 

En annan nyckel till de senaste fyra årens framgångar är beslutet att plocka in en extern styrelseordförande, Eva Wetterstrand. Hon har lång erfarenhet från chefstjänster i den kommunala sektorn. 

”Hon har gett oss struktur och energi när vi behövt det”, säger Frida Nilsson.

Förhoppningen är att Aleva ska kunna fortsätta att utvecklas och växa kommande år. När svenskarna blir allt äldre ökar behoven i hela sektorn. 

”Vi tror att hela äldreomsorgen måste förändra sitt arbetssätt. Det går inte att köra på i samma hjulspår”, säger Aron Kristoffersson. 

”Äldreomsorg är inte så hett. Samtidigt är många som kommer till oss, som aldrig har jobbat i hemtjänsten, helt lyriska. Det är ett fantastiskt jobb men har inte den status som det förtjänar”, säger Frida Nilsson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera