Annons

De trodde på seger för Donald Trump

Inför tisdagens val i USA trodde de flesta att demokraternas Hillary Clinton skulle bli USA:s nästa president. Men det fanns även de som förutspådde Donald Trumps seger flera månader före valet.

Bild:Claes-Göran Flinck, Anders Wiklund / TT

När det på onsdagsmorgonen stod klart att USA:s nästa president heter Donald Trump kom det som en chock för många. De flesta opinionsundersökningar, spelbolagens odds och majoriteten av experterna pekade på att demokraternas Hillary Clinton skulle gå segrande ur valet.

Donald Trumps seger kom dock inte som en överraskning för alla. Tidigare i veckan skrev entreprenören Bert Karlsson en debattartikel i Di där han pekade på att det fanns en uppenbar chans att Donald Trump skulle bli vald till USA:s nästa president.

Även statsvetaren och USA-kännaren Axel Hadenius, professor emeritus vid Uppsala Universitet, skrev i en analys förra veckan att Donald Trump skulle stå som segrare.

”Väljarstödet för Trump har underskattats i mätningar”, skrev han i analysen.

Sverige tidigare finansminister Anders Borg var dock ännu snabbare med att göra en korrekt analys. Redan i samband med seminariet Di Bank i slutet av maj förutspådde han att Donald Trump skulle bli nästa person att ta plats i Vita huset.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?