Annons

De tjänar mest i Sverige

Ane Maersk McKinney Uggla, som är vice ordförande i A.P. Møller-Mærsk A/S, taxerade den överlägset högst lön i Sverige i fjol. Hon bor i Stockholm med sin familj och betalar därmed skatt i Sverige, trots att hon arbetar för Maersk-koncernen i Danmark. Det skriver Dagens Nyheter.

Bild:Colourbox

Maersk-arvtagerskan taxerade 321 miljoner kronor i lön 2016, vilket avser inkomståret 2015. Taxeringen för 2016 blev nyligen klar och i begreppet lön ingår inkomst av tjänst såsom lön, bonus, arvoden och andra typer av ersättningar.

Utöver den hisnande lönen hade hon 571 miljoner kronor i inkomst av kapital, enligt taxeringen för 2016. Utdelning från aktier, inkomster från försäljning av företag eller fastigheter är exempel på vad som räknas som inkomst av kapital.

Totalt har Ane Maersk McKinney Uggla skattat för närmare en miljard kronor i totala inkomster, vilket innebär att hon har bidragit med 252 miljoner kronor till den svenska staten och hennes hemkommun Stockholm. Det innebär att hon är en av landets största enskilda skattebetalare.

För att kvala in bland de tjugo bäst avlönade börsbolagscheferna krävdes en inkomst på minst 20 miljoner kronor under inkomståret 2015. För de allra flesta har lönerna skjutit i höjden under det granskade året, bland annat till följd av byte av tjänst.

Men för några på listan har inkomsterna minskat. SEB-chefen Annika Falkengren taxerade nästan 7 miljoner kronor mindre år 2016 jämfört med 2015. Även SKF:s styrelseordförande Leif Östling och Autoliv-chefen Jan Carlson tappar stort i lön.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?