Annons

De tjänade mest på sina värdepapper

Danderyd och Lidingö. Så heter kommunerna där invånarna gjort störst vinster på att sälja värdepapper. I snitt sålde den genomsnittliga Danderydsbon aktier och fonder för omkring 293.000 kronor under 2016.

Det visar en sammanställning som Nyhetsbyrån Siren gjort tillsammans med SCB.

Bild:TT

I snitt drog varje svensk in 42.836 kronor i vinst på att sälja fonder, aktier och andra värdepapper under 2016. Längst ner på listan hamnar Olofström i Blekinge län med 3.382 kronor i snitt per invånare och etta på listan finns Danderyd med 293.176 kronor. På andra plats hamnar Ystad på skånska sydkusten med 219.035 kronor i genomsnittlig vinst per invånare.

”Det är framför allt välmående kommuner med fler högutbildade och höginkomsttagare som har hittat till fond- eller aktiesparande, medan kommuner med fler låginkomsttagare har halkat efter”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza AZA +4,37% Dagens utveckling Bank till Nyhetsbyrån Siren.

Om stora börsbolag har sitt säte i kommunen färgas invånarnas investeringar av det, visar sammanställningen.

I Sandvik SAND -3,04% Dagens utveckling en med 6.000 anställda på Sandvik hade 17 procent av invånare sålt värdepapper under 2016. Det placerar Gävleborgs län på en fjärdeplats över de län i Sverige med störst andel personer som sålt värdepapper. 

”Det är intressant att det även finns en del bubblare, kommuner som har börsbolag med en stark anknytning till trakten. I till exempel Sandviken har Sandvik i många år varit en viktig arbetsgivare. Insjön i Leksands kommun är Clas Ohlssons hemmahamn. Här tror jag att det är många sparare som är lokalpatrioter och har köpt aktier i de bolagen. Det kan också vara så att många av de anställda har haft incitamentsprogram, som har lett till att aktieägandet har blivit mer spritt”, säger Johanna Kull.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?