1515
Annons

De tar in miljard i motvinden

”Det är inte busenkelt att resa pengar till life science-fonder. Det finns många som man tycker skulle kunna visa intresse, men som inte gör det”, konstaterar Magnus Persson som trots allt precis dragit in en dryg miljard till Eir Ventures första fond.

Eir Ventures grundare Stephen Christgau, Amanda Hayward, Andreas Segerros och Magnus Persson.
Eir Ventures grundare Stephen Christgau, Amanda Hayward, Andreas Segerros och Magnus Persson.Foto:Thomas Rönn

”Det har inte hänt på många, många år i Sverige. Mig veterligen inte sedan Healthcap startade för 25 år sedan”, konstaterar Magnus Persson, en av fyra grundare till venture capital-bolaget Eir Ventures, och syftar på att de precis har stängt sin första miljardfond som ska investera i life science-sektorn.

”Vårt mål var att få in 125 miljoner euro och vi nådde 122, så det är vi nöjda med. Vi har investerare som vi är väldigt stolta att ha fått med på båten.”

När han beskriver hur intresset ser ut från investerarhåll, förstår man dock varför det är så sällsynt med kapitalstarka, svenska riskkapitalbolag fokuserade på life science.

”De investerare som brinner för venture capital och life science kunde vara fler”, säger Magnus Persson lite syrligt och fortsätter.

”Det är inte busenkelt att resa pengar till life science-fonder. Det är ett hårt arbete. Det finns många som man tycker skulle kunna visa intresse, men som inte gör det, som AP-fonderna och försäkringsbolagen. Det tycker jag är tråkigt, att inte sådana stora institutioner ser att det inte bara kan ge en bra avkastning utan också är lite av en nationell välgärning.”

Han konstaterar att Eir Ventures visserligen nyligen fått sällskap av Sound Bioventures, ett helt nystartat svenskt venture capital-bolag inriktat på utveckling av särläkemedel.

”De har en nästan identisk investerarbas som vi. Det är ju kul, men visar också att det är en väldigt begränsad investerarskara som finns och som är intresserade och som tycker det är viktigt och tror att det går att tjäna pengar i sektorn.”

Eir Ventures har så här långt nio bolag i portföljen.

”Det är väldigt i linje med vad vi sagt till våra investerare och som passar med vår profil.”

”Vi har ju haft ett börsår med stigande värderingar vilket också smittat av sig på de mer mogna privata bolagen. Det har inneburit att vi gjort lite mer affärer i ganska tidiga bolag eftersom värderingarna generellt blivit lite för höga. Vi har tittat på en del av bolagen som gått till börsen och konstaterat att värderingarna inte har känts långsiktigt hållbara.”

Det betyder att av de nio bolagen i portföljen i dag är fem seed-investeringar i tidiga bolag, ”rena akademiska spin-offs” och fyra som är mer mogna.

Betydligt större utbud än kapital är det dock av investeringsobjekt.

”Vi får mer än en propå per dag från bolag. Det är fler än 400 bolag som vi synat det senaste året. Så det råder ingen brist på idéer. Och kvaliteten är genomgående högre än när jag höll på för 10-15 år sedan.”

Eir Ventures låter sig dock inte lockas att investera alldeles för vitt och brett.

”Även om vårt mandat är att jobba relativt brett inom life science med allt från läkemedelsutveckling till digital hälsa så har vi ändå stannat i den lilla del som vi tycker att vi behärskar bäst och det är läkemedelsutveckling.”

När Magnus Persson sammanfattar life science-året 2021 kan han konstatera ett skifte i sentimentet.

”Börsens bioteknikindex gick ju väldigt starkt de tre första kvartalen i fjol. Intresset för life scienceinvesteringar fortsatte att stärkas i spåren på pandemin. Men sedan, under sista kvartalet, har det mattats lite. Det tycker jag att vi märker, det är inte lika lätt att göra börsintroduktioner för små life science-bolag längre. Riskvilligheten har naggats lite i kanten. Att det gick åt pipsvängen för Oncopeptides tror jag haft en stor betydelse här. Det lade sordin på alltsammans och gjorde att många investerare drog öronen åt sig.”

En annan nyhet i branschen den senaste tiden har varit det misslyckade budet på Sobi, som däremot pekar åt andra hållet.

”Jag kan inte annat än tänka att det är långsiktigt positivt för branschen. Ett, att det har kommit ett bud, med premie. Två, att en ägare säger att det är för billigt. Det talar för värdena som dessa ser i Sobi, och att de synliggörs”, menar Magnus Persson.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?