ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

De tar auktionsjakten till Skåne

  • Knut Knutson och Magnus Bexhed. Foto: Carl-Johan Söder/Daniel Nilsson

Radarparet Knut Knutson och Magnus Bexhed trappar upp striden om de bästa föremålen på auktionsmarknaden.

I januari öppnar Uppsala Auktionskammare kontor mitt i Malmö.

”Det är investering på miljonnivå i alla fall, jag vågar inte säga exakt hur stor ännu, men jag är övertygad om att den lönar sig. Skåne är en av de absolut viktigaste regionerna, både vad gäller säljare och köpare”, säger Magnus Bexhed, vd i Uppsala Auktionskammare.

2012 flyttade företaget in i Riksbankens gamla hus i Uppsala efter att Knut Knutson köpt fastigheten. Det följdes upp med en storsatsning på Stockholm 2014 med nya lokaler på Nybrogatan och nu är det alltså dags att öppna ett kontor mitt i centrala Malmö.

”Det här blir ytterligare en pinne på stegen för Uppsala – det kan man lugnt säga”, svarar Knut Knutson.

När Di får tag på honom sitter han i bilen med en målning av Isaac Grünewald som sällskap, på väg från ett hembesök i Sala. Han ska lasta av i Uppsala, fortsätta färden till Skåne och sedan vidare till Köpenhamn. Det är ett ständigt kringflackande för att få ihop auktionerna.

”Fortfarande händer det att folk ringer och frågar: ’åker ni utanför Uppsala?’. ’Vadå’, svarar jag – ’Vi är ju nästan aldrig i Uppsala”, säger Knut Knutson.

Kontoret i Malmö blir ett viktigt nav i jakten på konst och antikviteter. Huvudsyftet är att få in mer konst och antikviteter värda 10.000 kronor och uppåt. Uppsala Auktionskammare har på senare år stärkt sin position inom fine art, objekt av hög kvalitet. På auktionen i december klubbades konst för drygt 80 miljoner kronor, 30 procent över samlat utrop. Beslutet att inte satsa på nätauktioner har gett utdelning.

”Vi konkurrerar inte med online. Vi jobbar med kvalitet och det är viktigt att göra en korrekt katalogisering, lägga tid på marknadsföring och sedan visa objektet på bästa sätt. Inte bara ta en målning och köra in den i ett tavelfack i ett industriområde utanför Stockholm”, säger Magnus Bexhed.

Han beskriver Skåne som en kornbod.

”Under det senaste decenniet har några av våra absolut främsta försäljningsuppdrag tecknats i Skåne och det fortsätter så. Jag var nere nu i veckan och tog in nya objekt, samtidigt som jag skrev på hyresavtalet.”

De nya lokalerna ligger vid Drottningtorget i Sjöbergska palatset. Det blir 100 kvadratmeter plus lika mycket lager. Kontoret öppnar i januari. Konkurrensen mellan de tre stora auktionshusen hårdnar därmed och lönsamheten är redan pressad. Uppsala Auktionskammare har länge drivits med småländsk sparsamhet.

”Jag tankar ju på Ingo”, säger Knut Knutson och berättar att det hänt att han rullat in på en mack med tom tank.

Tyck till