Tanken är att odla maltkorn med ett lågt koldioxidavtryck genom att använda gödseljätten Fertiberias ”gröna” gödningsmedel. Bolaget bygger just nu sin första konstgödselfabrik utanför hemlandet Spanien, på Hertsön i Luleå, där de ska använda förnybar vätgas i tillverkningen istället för fossilgas som vanligtvis används.
Förutom förpackningar står jordbruket för en av de största andelarna av bryggeriers klimatpåverkan, och så är det även för Heineken. När bolaget nu har satt mål om att ha en koldioxidneutral värdekedja till 2040 tar de därför sikte på odlingen.
Enligt Heineken gör projektet, som döps till ”Green Malt”, att de blir det första bolaget i världen att brygga öl med så koldioxidsnålt framtagen malt.
Nu pågår försök på odlingar i Andalusien, med förhoppningen att gödningsmedlet ska kunna förbättra skördens kvalitet och kvantitet.
”Att uppnå koldioxidneutralitet i hela vår värdekedja är en enorm utmaning och för att lyckas med det behöver vi engagerade samarbetspartner som Fertiberia”, säger Etienne Strijp, vd för Heineken España i ett uttalande.
”Det här projektet kommer sedan att kunna användas som bästa praxis inom vår koncern.”
Varje år orsakar svenskars konsumtion av alkoholhaltiga drycker utsläpp på i snitt 52 kg per person, där män står för merparten, enligt forskningsinstitutet Rise.
Öl är generellt bättre än vin för klimatet, men ändå strävar bryggerijättarna efter att dra sitt strå till stacken. I höstas meddelade även Carlsberg att de siktar på nettonollutsläpp till 2040. Då hade bolaget redan minskat sina utsläpp med 40 procent sedan 2015.