Annons

De tänker bli köksmaskinernas Apple

Trots en redan dominant spelare på kolsyremaskinsmarknaden har köksmaskinsbolaget Aarke vuxit med 1.249 procent de senaste fyra åren. Nu satsar de på en rad nya produkter på temat vatten.

”Vi kommer ta över större delen av köksbänken”, säger grundaren Jonas Groth.

Carl Ljungh och Jonas Groth grundade Aarke.
Carl Ljungh och Jonas Groth grundade Aarke.Foto:Jesper Frisk

På Aarkes kontor, nedanför Skanstullsbron med utsikt över hamnen, smids planer inför framtiden. Nya produkter designas och andra testas i automatiserade maskiner. Kolsyremaskinerna, som var Aarkes första och till en början enda produkter, har blivit kända för sin enkla och stilrena design. 

Grundarna Carl Ljungh och Jonas Groth har bakgrund i industridesign och drev länge en designbyrå tillsammans som tog fram produkter åt andra varumärken. Det var där idén om att starta eget föddes.

”Vi såg en hälsotrend i början av 2010-talet i att man dricker mindre läsk och mer vatten. Miljöproblemet med engångsplast uppmärksammades och dessutom startade en inredningstrend som tog extra fart i köket. Där någonstans började resan”, säger Carl Ljungh.

Varumärket lanserades 2013 men det tog tre år att utveckla den första kolsyremaskinen. Förutom att de fortsatte att driva designbyrå under de åren, var det tid som gick till att utforma en affärsplan och göra research, vilket Jonas Groth tror är en faktor till framgången. 

”Vi hade gjort grovjobbet och en bra analys av branschen över vad som fattades. Vi skrev en affärsplan som vi har följt steg för steg”, säger han.

Genom kontakter de fått under åren som konsulter hittade de snabbt distributörer för maskinerna. Efter ett och ett halvt år hade de nått marknaderna de hade siktat in sig på. 

”Nyckeln till att vi har haft en så snabb ekonomisk utveckling och sålt så många produkter är att vi gick globalt direkt via distributörer. Vi hade bara 13 kunder till en början”, berättar Carl Ljungh. 

Sedan i somras är Pernilla Ekman vd.
Sedan i somras är Pernilla Ekman vd.Foto:Jesper Frisk

I dag har Aarke sålt över 1 miljon kolsyremaskiner och produktionen är utspridd på många håll i världen. Men i början var det annorlunda.

”Vi stod på produktionslinan för de första 5.000 maskinerna och tillverkade och testade alla personligen. Vi säkrade att kvaliteten var tillräckligt bra och var den inte det så justerade vi det. Hade vi inte varit så noggranna hade vi inte suttit här i dag”, säger Jonas Groth. 

Att produkterna ska hålla över tid och kunna repareras beskriver de som en del av affärsidén. En del av kontoret är avsedd för verkstaden där produkterna testas för att säkerställa att de håller många år framöver. Men hållbarheten tar sig uttryck på andra sätt också.

”Vi försökte hitta en tidlös och neutral design som vare sig känns retro eller modern. För förutom att de måste vara miljömässigt hållbara så måste de hålla för ögats slitage så att man inte tröttnar på dem”, säger Carl Ljungh.

Från början låg fokus på kolsyremaskiner, vilket successivt har breddats med bland annat vattenrenare och smaksättningar. Men att bygga en grund som enproduktsföretag beskriver Carl Ljungh som en fördel.

”Om man vill göra något i världsklass så måste man bli expert på det man gör och avgränsa sig. För det är komplicerat att göra något som är bra och inte bara har en fin design. Det är en viktig lärdom”, säger han.

Samtidigt finns det ett annat varumärke som länge har varit nästintill synonymt med kolsyremaskiner – Sodastream. Hur är det att konkurrera med dem?
”Det är en David och Goliat-historia egentligen, men när det finns en dominant spelare så finns det alltid plats för en utmanare. Den rollen har vi tagit och gjort allt annorlunda från Sodastream – namnet, estetiken och marknadsföringen”, säger Jonas Groth.

Den första anställningen gjordes 2018 och sedan dess har Aarke vuxit snabbt till att i dag ha 45 anställda. Mellan 2018 och 2021 ökade omsättningen från 20 till 272 miljoner kronor, motsvarande 1.249 procent. Tillväxtfarten resulterade i att bolaget också utsågs till Gasellföretag 2022. Carl Ljungh beskriver att det skett en stor förändring när det vuxit.

”När man är två killar som startat företag och är i en startup-fas så behöver man inte så mycket verktyg, man kommer långt med sunt förnuft och att testa sig fram. Men när man är 45 personer, har varit igång flera år och är i en tillväxtfas så förväntas det skötas professionellt med rutiner, programvara och system för allt”, säger han.

Han berättar att de förbereder sig för att växa ännu mer. I somras tog de in en ny vd, Pernilla Ekman, som har lång erfarenhet av tillväxt internationellt från en rad andra bolag. Hon har bland annat varit vd för högtalarjätten Zound industries. Hon berättar att Aarke är på väg in i en ny fas.

”Just nu pågår ett stort arbete på flera områden. En del är att formulera vårt budskap där vi har vatten och hållbarhet som den röda tråden. En annan är att vi vill bygga ett hållbart bolag för framtida tillväxt och då måste vi bredda antalet produkter”, säger vd:n.

Foto:Jesper Frisk

Eftersom tanken är att Aarkes produkter ska hålla länge blir det en sällanköpsvara. Det har gjort att de behövt hitta alternativa intäktskällor.

”Vi vill få in våra kunder i Aarke-världen och erbjuder därför en prenumerationstjänst på kolsyrepatroner och snart även på filter till vattenrenaren”, säger Pernilla Ekman.

I år är tio år sedan ni registrerade varumärket, var är ni om ytterligare tio år?
”Då är vi hushållsapparaternas Apple”, säger Jonas Groth och fortsätter:

”Vi vill fokusera på att ha kvar vatten som vår röda tråd, men vi kommer nog ta över större delen av köksbänken i slutändan”, säger Jonas Groth.

Carl Ljungh fyller i att han hoppas att de ska kunna behålla samma känsla i produkterna som finns i dag.

”Omsättningsmässigt hoppas vi att vi kommer ha nått väldigt höga mål, men det viktigaste är att de produkter vi då har på marknaden har samma själ och lika mycke tanke i sig som den första produkten. Om vi är lika stolta över allt vi gör då kommer vi kunna finnas kvar länge”, säger han.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera