1515
Annons

De startar nytt kvinnligt nätverk: "Vi är inte få och vi är inte små"

På kvinnodagen 8 mars lanseras det nya kvinnliga nätverket 17 – en plattform för entreprenörer vars företag omsätter över 50 miljoner kronor.

Medgrundaren Maria Mattsson Mähl vill visa omvärlden att det finns fler kvinnliga företagare än många tror. ”Vi är inte få och vi är inte små.”

Maria Matsson Mähl, Monica Lindstedt och Jessica Löfström.
Maria Matsson Mähl, Monica Lindstedt och Jessica Löfström.Bild:Evelina Carborn

”Vet du att du är en av de 17?” Den frågan ställde Monica Lindstedt, grundare av serviceföretaget Hemfrid, till Jessica Löfström i Almedalen förra året. De var båda där för att föreläsa om företagande.

Frågan fick Jessica Löfström, ägare av bemanningsföretaget Expanderamera, att lägga grunden till det som i dag är 17 – nätverket för kvinnliga företagare.

Siffran 17 syftar på att det bara finns just så många kvinnor i Sverige som grundat och drivit bolag som omsatt över 50 miljoner kronor, enligt Monica Renstig på Womens Business Research Institute,

Men Jessica Löfström ifrågasatte påståendet.

”Jag tänkte att det måste finnas fler och om det inte gör det då måste jag göra något åt det. I dag vet vi att det finns fler så nu efterlyser vi de kvinnorna”, säger Jessica Löfström.

Jessica Löfström tog kontakt med Maria Mattsson Mähl, grundare av utbildningsföretaget Alpha CE, och tillsammans började de leta fram kvinnor som själva startat och byggt upp ett företag från grunden. Nu har de lyckats hitta ett 40-tal företagare.

”Det initiala syftet är att klustra oss och visa för andra att vi är inte få och vi är inte små”, säger Maria Mattsson Mähl.

Även om nätverket vänder sig till kvinnor med stora företag kommer de också att skapa kontakter med ägare som inte riktigt når upp till 50 miljonersgränsen. Så kallade ”bubblare” som nätverkets grundare hoppas kunna sporra och inspirera till att våga mer.

”Det finns något slags strukturellt i att kvinnor inte ska låta för mycket, ta för mycket plats eller satsa för mycket. Vi vill att kvinnor ska våga tänka större”, säger Maria Mattsson Mähl.

Det är just att tänka större som de hoppas få fler kvinnor att göra.

”Vi vill inte att de bara ska våga bygga små bolag, bygg stort! Har man ett bolag som omsätter 5 Mkr så är det inte en jäkel som lyssnar på dig, omsätter du 50 Mkr så har du fortfarande inte så stor påverkan men omsätter du 500 Mkr då helt plötsligt har du en plattform som du kan ändra världen ifrån, och vi tror att fler kvinnor behöver komma in i den maktpositionen”, tycker Jessica Löfström

”Den verkliga makten sitter i ledningen eller ägandet och det är där man har något att säga till om i slutet av dagen”, säger Monica Lindstedt.

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Modeskaparen Issey Miyake död

Den japanske modeskaparen Issey Miyake har avlidit, 84 år gammal. Hans internationella karriär sträckte sig över mer än 50 år.

Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.
Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.

Issey Miyake var en av flera unga japanska designers som nådde framgång i Paris från mitten av 1970-talet. Han blev främst känd för klädmärket som bär hans namn.

Modelegendaren avled den 5 augusti, meddelar en av hans medarbetare. Enligt hans egen önskan ska han redan ha begravts med endast anhöriga närvarande. Det ska inte finnas några planer på en större ceremoni.

Issey Miyake stod bakom bekväma kläder i avant garde-stil. Bland annat gjorde han kläder med veck som var permanenta och som inte skrynklade.

Han gjorde även över 100 svarta polotröjor till den legendariske Apple-chefen Steve Jobs.

Issey Miyake föddes i Hiroshima 1938 och överlevde atombomben som fälldes där 1945. Han talade sällan om händelsen, men i en artikel om nedrustning han skrev i The New York Times 2009 bröt han tystnaden.

”När jag blundar kan jag fortfarande se saker som ingen någonsin borde uppleva: ett starkt rött ljus, det svarta molnet kort därefter, människor som springer åt alla håll och desperat försöker fly”, skrev han.

”Jag har aldrig valt att dela mina minnen eller tankar om den dagen. Jag har försökt, men utan framgång, att lägga dem bakom mig och har föredragit att tänka på saker som kan skapas, inte förstöras, och som bringar skönhet och glädje.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera