ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

De startar nytt kvinnligt nätverk: "Vi är inte få och vi är inte små"

  • Maria Matsson Mähl, Monica Lindstedt och Jessica Löfström. Foto: Evelina Carborn

På kvinnodagen 8 mars lanseras det nya kvinnliga nätverket 17 – en plattform för entreprenörer vars företag omsätter över 50 miljoner kronor.

Medgrundaren Maria Mattsson Mähl vill visa omvärlden att det finns fler kvinnliga företagare än många tror. ”Vi är inte få och vi är inte små.”

”Vet du att du är en av de 17?” Den frågan ställde Monica Lindstedt, grundare av serviceföretaget Hemfrid, till Jessica Löfström i Almedalen förra året. De var båda där för att föreläsa om företagande.

Frågan fick Jessica Löfström, ägare av bemanningsföretaget Expanderamera, att lägga grunden till det som i dag är 17 – nätverket för kvinnliga företagare.

Siffran 17 syftar på att det bara finns just så många kvinnor i Sverige som grundat och drivit bolag som omsatt över 50 miljoner kronor, enligt Monica Renstig på Womens Business Research Institute,

Men Jessica Löfström ifrågasatte påståendet.

”Jag tänkte att det måste finnas fler och om det inte gör det då måste jag göra något åt det. I dag vet vi att det finns fler så nu efterlyser vi de kvinnorna”, säger Jessica Löfström.

Jessica Löfström tog kontakt med Maria Mattsson Mähl, grundare av utbildningsföretaget Alpha CE, och tillsammans började de leta fram kvinnor som själva startat och byggt upp ett företag från grunden. Nu har de lyckats hitta ett 40-tal företagare.

”Det initiala syftet är att klustra oss och visa för andra att vi är inte få och vi är inte små”, säger Maria Mattsson Mähl.

Även om nätverket vänder sig till kvinnor med stora företag kommer de också att skapa kontakter med ägare som inte riktigt når upp till 50 miljonersgränsen. Så kallade ”bubblare” som nätverkets grundare hoppas kunna sporra och inspirera till att våga mer.

”Det finns något slags strukturellt i att kvinnor inte ska låta för mycket, ta för mycket plats eller satsa för mycket. Vi vill att kvinnor ska våga tänka större”, säger Maria Mattsson Mähl.

Det är just att tänka större som de hoppas få fler kvinnor att göra.

”Vi vill inte att de bara ska våga bygga små bolag, bygg stort! Har man ett bolag som omsätter 5 Mkr så är det inte en jäkel som lyssnar på dig, omsätter du 50 Mkr så har du fortfarande inte så stor påverkan men omsätter du 500 Mkr då helt plötsligt har du en plattform som du kan ändra världen ifrån, och vi tror att fler kvinnor behöver komma in i den maktpositionen”, tycker Jessica Löfström

”Den verkliga makten sitter i ledningen eller ägandet och det är där man har något att säga till om i slutet av dagen”, säger Monica Lindstedt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer