Annons

De startar nytt kvinnligt nätverk: "Vi är inte få och vi är inte små"

På kvinnodagen 8 mars lanseras det nya kvinnliga nätverket 17 – en plattform för entreprenörer vars företag omsätter över 50 miljoner kronor.

Medgrundaren Maria Mattsson Mähl vill visa omvärlden att det finns fler kvinnliga företagare än många tror. ”Vi är inte få och vi är inte små.”

Maria Matsson Mähl, Monica Lindstedt och Jessica Löfström.
Maria Matsson Mähl, Monica Lindstedt och Jessica Löfström.Bild:Evelina Carborn

”Vet du att du är en av de 17?” Den frågan ställde Monica Lindstedt, grundare av serviceföretaget Hemfrid, till Jessica Löfström i Almedalen förra året. De var båda där för att föreläsa om företagande.

Frågan fick Jessica Löfström, ägare av bemanningsföretaget Expanderamera, att lägga grunden till det som i dag är 17 – nätverket för kvinnliga företagare.

Siffran 17 syftar på att det bara finns just så många kvinnor i Sverige som grundat och drivit bolag som omsatt över 50 miljoner kronor, enligt Monica Renstig på Womens Business Research Institute,

Men Jessica Löfström ifrågasatte påståendet.

”Jag tänkte att det måste finnas fler och om det inte gör det då måste jag göra något åt det. I dag vet vi att det finns fler så nu efterlyser vi de kvinnorna”, säger Jessica Löfström.

Jessica Löfström tog kontakt med Maria Mattsson Mähl, grundare av utbildningsföretaget Alpha CE, och tillsammans började de leta fram kvinnor som själva startat och byggt upp ett företag från grunden. Nu har de lyckats hitta ett 40-tal företagare.

”Det initiala syftet är att klustra oss och visa för andra att vi är inte få och vi är inte små”, säger Maria Mattsson Mähl.

Även om nätverket vänder sig till kvinnor med stora företag kommer de också att skapa kontakter med ägare som inte riktigt når upp till 50 miljonersgränsen. Så kallade ”bubblare” som nätverkets grundare hoppas kunna sporra och inspirera till att våga mer.

”Det finns något slags strukturellt i att kvinnor inte ska låta för mycket, ta för mycket plats eller satsa för mycket. Vi vill att kvinnor ska våga tänka större”, säger Maria Mattsson Mähl.

Det är just att tänka större som de hoppas få fler kvinnor att göra.

”Vi vill inte att de bara ska våga bygga små bolag, bygg stort! Har man ett bolag som omsätter 5 Mkr så är det inte en jäkel som lyssnar på dig, omsätter du 50 Mkr så har du fortfarande inte så stor påverkan men omsätter du 500 Mkr då helt plötsligt har du en plattform som du kan ändra världen ifrån, och vi tror att fler kvinnor behöver komma in i den maktpositionen”, tycker Jessica Löfström

”Den verkliga makten sitter i ledningen eller ägandet och det är där man har något att säga till om i slutet av dagen”, säger Monica Lindstedt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NorrenergiAnnons

Snart streamar Norrenergi förnybar kyla till Bromma

Bild: NCC
Bild: NCC

Utbyggnaden av fjärrkyla till området vid Bromma Blocks är i full gång. Expansionen innebär att Norrenergi kan tillgodose den växande efterfrågan på förnybar kyla hos många företag i Bromma.

Bygg- och fastighetsbolaget NCC var först ut med att teckna avtal. Det omfattar fastigheten Hangar 5 med cirka 50 000 kvadratmeter kontor, kommersiella lokaler och hotell. Två exempel på aktörer som etablerar sig där är Maxi ICA Stormarknad och Biz Apartment lägenhetshotell.

 – Det känns oerhört roligt att vi bygger ut vår kyla till Bromma, och är med och bidrar till regionens hållbara utveckling. Vår värme är sedan tidigare utbyggd till Bromma, bland annat till Bromma flygplats, så nu kan vi erbjuda både värme och kyla här – något som kunderna brukar efterfråga, säger Maria Carvinge, marknadschef på Norrenergi.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Norrenergis förnybara kyla till Bromma. 

Helt förnybar kyla

Norrenergis fjärrkyla är helt förnybar och produceras bland annat med hjälp av frikyla, vilket innebär att man använder kallt bottenvatten från Lilla Värtan. Spillvatten från Bromma reningsverk är en annan energikälla som används för att producera både värme och kyla.

Även Norrenergis fjärrvärme står sig väl miljömässigt och är nästan helt förnybar, till cirka 99 procent. Den är dessutom märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

– Vi ser att våra tjänster fjärrvärme och fjärrkyla hjälper kunderna i deras hållbarhetsarbete, bland annat då man lätt uppnår höga nivåer i de olika systemen för miljöcertifiering av byggnader, säger Maria Carvinge. 

Tack vare Norrenergis fjärrvärme och fjärrkyla kan städerna växa hållbart. Väljer man fjärrvärme står Norrenergi för kontinuerlig utveckling enligt senaste teknik och miljöprestanda som minskar miljöpåverkan och sänker kostnader för både kunder och Norrenergi. Väljer man en alternativ uppvärmningsform som en värmepump köper man den teknik som är aktuell vid köptillfället.

– Vi säger att vi streamar värme och kyla. Tjänsterna levereras över nät, vilket innebär att vi kan dra en parallell till streaming av musik och filmer. Med digitaliseringen och en ökad uppkoppling av kundcentraler kan vi hjälpa kunden att optimera sin energianvändning ännu mer – något som sparar både pengar och miljö.

Fortsatt expansion

Expansionen av fjärrkylnätet gör det möjligt för många fastighetsägare i denna del av Bromma att få förnybar kyla. På sin väg från Solnaverket till Bromma Blocks-området passerar fjärrkylan bland annat Ulvsunda industriområde. 

– Det krävs stora investeringar att dra rör så här långt, och vi tror att det finns många företag i Ulvsunda industriområde som vill ha kyla. Efterfrågan på förnybar fjärrkyla är stor och vi för samtal med ett flertal fastighetsägare.

Norrenergi har ambition att fortsätta expandera i framtiden.

– Vi följer alltid stadsplaneringen såväl i Solna som i Sundbyberg och närliggande kommuner. Det finns flera spännande utbyggnadsområden i Västerort som vi hoppas kommer välja värme och kyla från Norrenergi, avslutar Maria Carvinge.

Fjärrkylan till Hangar 5 beräknas vara utbyggd hösten 2020.

Fakta: Norrenergi

Kärnverksamhet: Fjärrvärme och fjärrkyla

Försäljning värme: cirka 1 000 GWh /år

Andel förnybart: cirka 99 %

Försäljning kyla: cirka 70 GWh/år

Andel förnybart: 100 %

Antal brukare: fler än 100 000 människor

Ägare: Solna stad (2/3) och Sundbybergs stad (1/3)

Antal anställda: 79 personer

Omsättning: cirka 790 Mkr per år

www.norrenergi.se

Mer från Norrenergi

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norrenergi och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?