ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Presidentvalet i USA

De står på Trumps sida

  • Ronie Berggren. Foto: Privat

Donald Trump skulle vara en udda fågel i svensk politik. Men både här hemma i Sverige och i USA finns svenskar som stöttar den frispråkige affärsmannen.

Den svenske entreprenören Tim Borgqvist har bott periodvis i USA sedan slutet på 1980-talet.
Numera delar han tiden mellan Malmö och Florida, där han går på kampanjmöten för Donald Trump. Han beskriver en kväll med Trump i talarstolen som en stand up-show.
”Äntligen någon som bryter tristessen, och bryter av mot de fega lobbyisterna och lögnaktiga politikerna som bara sitter där i Washington”, säger Tim Borgqvist.

Hans entusiasm för Donald Trump möts ofta av starka reaktioner hemma i Malmö.
”De vet ingenting om honom som person”, säger Tim Borgqvist.
Han är framför allt kritisk till Hillary Clinton och nämner bland annat mejlskandalen som plågat hennes kampanj det senaste året. Men Tim Borgqvist tilltalas också av Trumps ekonomiska politik.

Där skiljer han sig från Ronie Berggren, en Örnsköldsviksbo som driver en blogg och podd om amerikansk politik. Han kampanjade för president George W Bush 2004. Den här gången har han valt att stanna hemma men stödjer Donald Trump i valet.
Ronie Berggren beskriver sig själv som en frihandelsanhängare men säger att Donald Trump fångar upp väljare som fått känna av baksidorna av globaliseringen.
”Fabriker flyttar utomlands och så vidare”, säger han.

Både Ronie Berggren och Tim Borgqvist tycker att svenska medier varit dåliga på att rapportera kring republikanska politiker och Donald Trump i synnerhet. Samtidigt medger de också att det finns berättigad kritik.
Tim Borgqvist har inga problem med Trumps retorik, men beskriver vissa påhopp på enskilda politiker som klantiga.

Ronie Berggren beskriver Donald Trumps sätt att prata som ”fruktansvärt”, men tycker att fokus bör ligga på sakpolitiken. Han jämför med Rysslands Vladimir Putin och den syriske presidenten Bashar al-Assad.
”De är ganska lugna personer men mycket otrevligare än Trump”, säger han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies