1515

De ställde om produktionen för att hjälpa vården – fick inget sålt

Ett femtiotal bolag som snabbt ställde om sin produktion till att tillverka skyddsutrustning i början av coronakrisen fick inte produkterna sålda, enligt arbetsgivarorganisationen Svensk industriförening. Det rapporterar Ekot. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Ett av företagen som i början av våren tog emot samtal från sjukhus och regioner med en vädjan att börja tillverka skyddsutrustning var Plasticprodukter. 

”Det kunde låta så här ungefär: Hur snabbt kan ni få fram 150 visir? Vi behöver dem nu!”, säger Anders Tobiasson, delägare i företaget, till Ekot. 

Men trots att de tidigt ställde om för att kunna tillverka hundratusen visir i månaden kom inga order in. 

”Vi ringde till myndigheterna och frågade varför beställningarna uteblev, och svaret var att de hade upprättat fullständiga, viktiga värdekedjor till Kina, så vi var tvungna att exportera vår produkt i stället. Det är tråkigt att inte få vara med och göra den insatsen som vi trodde vi gjorde för Sverige”, säger Anders Tobiasson till Ekot. 

Ett femtiotal bolag anmälde i början av krisen att de kunde ställa om till att börja tillverka skyddsutrustning, enligt Svensk industriförening. Men företagens produkter blev aldrig sålda när de ersattes av leveranser från Kina.

”Ja, det finns en stor lagerhållning av sjukvårdsmaterial i Sverige i dag som bara står och samlar damm”, säger Svensk industriförenings vd Sanna Arnfjorden Wadström. 

Det är kommunerna och regionerna som ansvarar för inköp, men även Socialstyrelsen ska stötta vården vid akut brist. 

Erik Magnusson, inköpschef på Socialstyrelsen, säger till Ekot att pris, tillgänglighet och kvalitet spelat in, men att han har förståelse för att bolagen kan känna sig svikna. 

”Det var en väldigt ny och väldigt oklar situation som vi stod inför. Vilket behov av materiel skulle behövas? Hur länge? Hur skulle världsmarknaden se ut? Det fanns en rad frågetecken, och därför sändes de signalerna från regeringen och även myndigheter att här behöver vi nog få till stånd en svensk produktion”, säger han. 

Näringsminister Ibrahim Baylan har avböjt att kommentera nyheten till Ekot. 

 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Standarder säkerställer en elektrifierad framtid

Skiftet till en grön, digital och elektrifierad framtid innebär att många industrier står inför stora utmaningar. I arbetet med att skapa gemensamma lösningar är standarder som är anpassade till behov och förutsättningar viktiga verktyg.

SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation utsedd av regeringen att ansvara för standardisering inom det elektrotekniska området i Sverige. Alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet för att tillsammans med kollegor i andra länder ta fram standarder som lever upp till globala krav. 

Försprång som skapar konkurrenskraft 

Deltagare i standardiseringsarbetet får ett försprång som skapar konkurrenskraft när Sverige och världen ställer om till ny, innovativ och miljövänlig teknik. SEK representerar Sverige inom IEC och CENELEC vilket ger medlemmarna möjlighet till global påverkan.

– Det är samma princip i Sverige som globalt, ju fler som är med och bidrar med synpunkter desto bättre blir standarderna. Samtidigt är det viktigt att arbeta fram standarder ur ett brett spektrum, inte bara tekniskt, för att få med aspekter som exempelvis etikfrågor kring självkörande fordons beteende eller hur el genereras på ett hållbart sätt. Vårt uppdrag är att skapa medvetenhet kring elektriska och elektroniska installationer och produkter, säger Bettina Funk, Teknisk expert – Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC), på SEK Svensk Elstandard. 

Alla har ett intresse i standardiseringsverksamheten 

Standarder ger insyn i vad som gäller och bidrar med kunskap till alla. Till exempel kan ett testlab bli medlem för att få veta vilka framtida parametrar som kommer krävas och en produkttillverkare för att hålla sig uppdaterad kring vilka nya standarder som kommer kräva förändring i produkter eller tjänster. Att vara med under standardiseringsarbetet innebär en tidig inblick och möjlighet att påverka så att man, när standarden fastställs, är redo med en anpassad produkt eller tjänst. 

– Som deltagare får man även ett bra nätverk då man tillsammans med andra som arbetar med elektrifieringsfrågor diskuterar utmaningar och lösningar. Våra deltagare ligger i framkant gällande teknologiutvecklingen och befinner sig ett steg före alla andra, säger Bettina. 

Är man informerad om vad som gäller för de produkter som hanteras är det lätt att göra rätt.

– Vi har certifieringar och olika behörighetskrav för de som hanterar exempelvis elinstallationer. Men just när det gäller nya saker, så som elbilsladdare, har vi handböcker för vad som gäller vid en installation. Det är information som man lätt kan ta till sig och sedan ha som underlag vid diskussion med de som ska installera exempelvis elbilsladdaren eller solcellspanelerna, säger Bettina.

All information om svensk standardisering inom elområdet går att hitta på www.elstandard.se

Om SEK Svensk Elstandard

SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?