Annons

De ställde om produktionen för att hjälpa vården – fick inget sålt

Ett femtiotal bolag som snabbt ställde om sin produktion till att tillverka skyddsutrustning i början av coronakrisen fick inte produkterna sålda, enligt arbetsgivarorganisationen Svensk industriförening. Det rapporterar Ekot. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Ett av företagen som i början av våren tog emot samtal från sjukhus och regioner med en vädjan att börja tillverka skyddsutrustning var Plasticprodukter. 

”Det kunde låta så här ungefär: Hur snabbt kan ni få fram 150 visir? Vi behöver dem nu!”, säger Anders Tobiasson, delägare i företaget, till Ekot. 

Men trots att de tidigt ställde om för att kunna tillverka hundratusen visir i månaden kom inga order in. 

”Vi ringde till myndigheterna och frågade varför beställningarna uteblev, och svaret var att de hade upprättat fullständiga, viktiga värdekedjor till Kina, så vi var tvungna att exportera vår produkt i stället. Det är tråkigt att inte få vara med och göra den insatsen som vi trodde vi gjorde för Sverige”, säger Anders Tobiasson till Ekot. 

Ett femtiotal bolag anmälde i början av krisen att de kunde ställa om till att börja tillverka skyddsutrustning, enligt Svensk industriförening. Men företagens produkter blev aldrig sålda när de ersattes av leveranser från Kina.

”Ja, det finns en stor lagerhållning av sjukvårdsmaterial i Sverige i dag som bara står och samlar damm”, säger Svensk industriförenings vd Sanna Arnfjorden Wadström. 

Det är kommunerna och regionerna som ansvarar för inköp, men även Socialstyrelsen ska stötta vården vid akut brist. 

Erik Magnusson, inköpschef på Socialstyrelsen, säger till Ekot att pris, tillgänglighet och kvalitet spelat in, men att han har förståelse för att bolagen kan känna sig svikna. 

”Det var en väldigt ny och väldigt oklar situation som vi stod inför. Vilket behov av materiel skulle behövas? Hur länge? Hur skulle världsmarknaden se ut? Det fanns en rad frågetecken, och därför sändes de signalerna från regeringen och även myndigheter att här behöver vi nog få till stånd en svensk produktion”, säger han. 

Näringsminister Ibrahim Baylan har avböjt att kommentera nyheten till Ekot. 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?