Annons

De spräcker budget efter budget

STOCKHOLM.
Man kan tävla i allt – sport, budgetarbete och företagande. Den mentaliteten har gjort Vgroup Ställning och Väderskydd till Västernorrlands snabbast växande Gasellföretag 2022. 

”Vinna är härligt”, säger vd och grundare Björn Lewander.

Björn Lewander och Martynas Drulia.
Björn Lewander och Martynas Drulia.Foto:Joey Abrait

Björn Lewander och Martynas Drulia, som står bakom Vgroup Ställning & Väderskydd, har en kraftig dos tävlingsinstinkt i sig. Björn Lewander gick på skidgymnasiet i Åre och har tävlat på elitnivå i Norden. Martynas Drulia har varit med i flera racertävlingar som bland annat kartläsare. När de kör runt oss i varsin bil för att titta på några av bolagets pågående projekt tävlar de, för skojs skull, om vem som kommer först. Och vinnarmentaliteten har smittat av sig även i företagandet.

”Vi tävlar nu också, om nya projekt, nya kunder, att lyckas med projekt inom budget och tid. Vi vill vinna, men aldrig tumma på säkerheten. Att vinna är härligt”, säger Björn Lewander.

Det är också en av förklaringarna till att Vgroup Ställning & Väderskydd i år har utsetts till Gasellvinnare i Västernorrlands län, efter att ha ökat omsättningen med över 300 procent den senaste fyraårsperioden. Femårsbudgeten som gjordes 2020 är redan spräckt. Och den nya femårsbudgeten som gjordes 2021 ser också ut att uppnås i förtid. 

”I budgeten för 2020-2025 skulle vi nå 40 miljoner kronor slutåret, men det gör vi redan 2022. För år 2026 har vi budgeterat en omsättning på 100 miljoner kronor, men det når vi nog tidigare”, konstaterar Björn Lewander.

Björn Lewander startade bolaget i sin hembygd Domsjö för cirka tio år sedan med hjälp av ett startkapital från sin far. Då handlade det om små ställningar för villor och mindre fastigheter. I dag gör de främst stora komplicerade ställnings-, områdes- och väderskyddsarbeten.

”Vår specialitet i dag är stora avancerade ställningskonstruktioner, broar, vattentorn, och frihängande väderskydd över till exempel parkeringsgarage och innergårdar vid totalrenoveringar där man inte kan få lastavbäring direkt mot marken”, berättar han.

Det som lockar både honom och kompanjonen Martynas Drulia med arbetet är att man snabbt ser resultat samtidigt som bolaget bidrar till samhällsbygget.

”Min drivkraft är att skapa något som är kvar när vi inte finns. Det är ganska fint att åka runt med sina barn och säga att det och det har vi byggt”, säger Björn Lewander.

Totalt har bolaget hunnit med nära 1.000 projekt sedan starten.

”Många är ganska korta och intensiva, men en liten ställning kan vara lika viktig för en kund som en gigantisk. Det får man aldrig glömma”, säger Björn Lewander.

För tillfället är företaget bland annat med och bygger nya Skurubron i Nacka i Stockholm, hela kvarter på Östermalm och det kommer att vara inblandat när teletornet i Farsta rivs. Just nu renoveras också vattentornet på Ekerö. Första etappen ska vara klar i slutet av oktober. Då påbörjas demonteringen av ställningarna med vindskydd som i cirka ett år ringlat sig runt de bärande pelarna, sammanlagt ett tiotal våningar med stegar och transporthiss. Ställningarna, som tog fyra och en halv vecka att bygga, beräknas ta cirka tre veckor att riva.

”Man skulle kunna tro att det gick snabbare att riva men vi kan aldrig tumma på säkerheten. Dessutom måste vi packa materialet smart till nästa bygge”, förklarar Björn Lewander.

Därefter är det dags att bygga ställningar runt själva vattenreservoaren. Till sommaren 2023 ska hela renoveringen av vattentornet från 1960-talet vara klar.

Foto:Joey Abrait

En av de stora utmaningarna för Vgroup Ställning & Väderskydd är att hitta personal. En annan är en beläggningsgrad på 90 procent på ställningsmaterial. Många bolag skulle jubla över en sådan efterfrågan, men i längden hämmar det tillväxten. Därför har bolaget precis flyttat till en ny större depå.

”Att slå budget så snabbt som vi har gjort är inte bara bra. Det ger en del växtvärk och huvudvärk.”

Björn Lewander, som i dag också är avdelningsordförande för branschföreningen Byggcheferna, lockades till branschen av en kompis och ett ställningsjobb i Norge.

”Jag började som anställd montör. Men jag ville vara bättre i en bransch som på den tiden hade vissa problem med sin seriositet, vilket fick mig att byta arbetsgivare ofta och till slut starta eget.”

I början drev han bolaget samtidigt som han fortsatte att vara anställd. Det var inte förrän Martynas Drulia, som han plockat in som delägare, sade åt honom att satsa helhjärtat på Vgroup Ställning & Väderskydd som omsättningen fick en rejäl skjuts.

”De 200 procent jag satsade på att dubbelarbeta kunde jag nu lägga på företaget, bearbetning av kunder med mera och det gav utdelning”, säger Björn Lewander.

Framgångsreceptet är, enligt Björn Lewander, effektivare försäljningsmetoder, mer synlighet genom tydligt loggade bilar och att man lägger stor vikt vid ordning och reda i allt från anbudsförfarande till montörernas utrustning. Om skyddsutrustningen är fräsch är det mycket större chans att den används, konstaterar ägarduon.

”Vi har snäppet högre priser, men levererar bättre kvalitet. Kunderna tjänar på det ändå eftersom vi jobbar effektivare, vilket är ett bra säljargument”, fyller Martynas Drulia i.

Flexibilitet och tillgänglighet utanför ordinarie arbetstid och närvaro har lönat sig.

Foto:Joey Abrait

”Tydlighet och transparenta prismodeller utan dolda kostnader är en medveten strategi, som burit frukt. Därtill är kontoret närmare arbetsplatserna än på många andra ställen och jobben får hellre ta en timme mer och bli bättre än att gå snabbt. Vi vill att man ska jobba länge hos oss, vi är med på byggena, försöker känna av om något inte är bra och fånga upp det.”

Är man tävlingsmänniska tävlar man ofta mot andra. Hur gör två tävlingsmänniskor för att tävla ihop?
”Martynas är mycket människa, duktig på att hantera personal och kunder, van att ha många bollar i luften och att få ihop allt. Han är lite förnuftet medan jag lägger de längre planerna och visionerna. Han är kartläsaren och jag chauffören”, säger Björn Lewander och fortsätter:

”Sedan är det roligt att ha någon att dela framgången med och vi vill ju båda vinna.”

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera