ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör

De smider på arvet efter Arvikafestivalen: ”Handlar om att bli bäst”

  • Foto: Amanda Lindgren
  • Mattias Mörnesten, vd för Liveside event som föddes ur Arvikafestivalenoch i dag hyr ut festivalutrustning. Foto: Amanda Lindgren

Tio år efter starten har evenemangsleverantören Liveside Event mognat.

”Nu är det mindre cirkus och mer företag”, säger vd Mattias Mörnesten som till och med planerat in semester.

Arvikafestivalen var fram till konkursen 2011 en institution i Musiksverige som lockade som mest över 22.000 besökare till Arvika. Festivalen lever dock kvar i de bolag som uppstod runt festivalen. Ett är biljettföretaget Tickster som i dag har runt 40 anställda, ett annat är Liveside Event som levererar utrustning till evenemang.

Livesides grundare Mattias Mörnesten och Tomas Fändriks träffades när de jobbade ideellt med Arvikafestivalen. Då hyrde festivalarrangörer in bodar och staket från bygguthyrare som inte var vana vid att leverera till evenemang. Duon såg att det inte fanns några renodlade evenemangsbyggare och tänkte att de kunde göra något annorlunda och bättre för arrangörer.

”Jag har gjort det här hela mitt liv. Jag började jobba med Arvikafestivalen när jag gick i gymnasiet och sedan har jag aldrig haft ett 'riktigt' jobb’”, säger Mattias Mörnesten.

Från början var tanken med Liveside Event att bli en helhetsleverantör till evenemang där arrangören kunde hyra allt ifrån toaletter och staket till säkerhet. Men de senaste åren har bolag renodlat sin verksamhet. I dag handlar det främst om att hyra ut och bygga tält och golv till främst musik- och idrottsevenemang som till exempel festivalen Way Out West, Svenska Rallyt och golfturneringen Nordea Masters.

”Vi har sålt av elmaterial, staket och toaletter. Oavsett vad jag gör handlar det om att bli bäst, och man kan inte bli bäst på allt. Då får man smalna av och bli ännu bättre på det man har kvar”, säger Mattias Mörnesten och fortsätter:

”I perioder har kvaliteten blivit lidande när vi varit för breda. Min målsättning har varit att företaget ska bli mindre personberoende, mindre cirkus och mer företag.”

2017 var ett rekordår då Liveside Event hade tre stora arrangemang – Bråvallafestivalen, Håkan Hellströms turné och ridsport-EM i Göteborg – som alla var engångshändelser. Därför blev 2018 mycket tungt då omsättningen föll med cirka 30 procent när de stora evenemangen inte gick att ersätta. Nedgången förvärrades av att Nordea Masters också bytte leverantör.

Fjolåret blev därmed det hitintills sämsta resultatmässigt och bolaget tvingades till en stor omorganisation.      

”Vi har tvingats dra ned kostymen men nu är vi på banan igen. Försäljningen ligger på rimliga nivåer och jag ser inte att det nästa år blir stora förändringar på kundsidan”, säger Mattias Mörnesten som gläds åt att han fått tillbaka Nordea Masters som kund i år.

”Målsättningen är att vi ska ha en grundverksamhet som bygger på långsiktiga avtal med kunderna. Det är de långsiktiga kundrelationerna som bygger företagets verksamhet.”

  • Liveside bygger tält och taket till arrangemang. Foto: Amanda Lindgren

Men Liveside Event gör ändå engångsjobb, tidigare i år byggde bolaget alpina VM i Åre. Det var ett välkommet vinterjobb för ett bolag vars verksamhet är koncentrerad till sommarhalvåret. Svenska Rallyt som går på hemmaplan i Värmland är bolagets enda återkommande vinteruppdrag.

”Vi har haft en tanke om att få in fler återkommande vinterjobb, men det har inte blivit så”, säger Mattias Mörnesten.

På vintern går i stället verksamheten på sparlåga på lager och huvudkontor som nyligen flyttades till större och billigare lokaler i Jössefors utanför Arvika.  Här kan företaget samla all sin utrustning under ett tak. 

I år blir det också extra lugnt i höst, för första gången sedan starten 2009 ska alla i företaget ta semester när sommarsäsongen är över.

”Vi har bestämt att alla i företaget ska få fem veckors semester. Vi har blivit ett mognare bolag, bara det att vi ska ha semester känns vuxet”, säger Mattias Mörnesten.

Ska du själv ha semester?

”Tanken är så i alla fall. Jag brukar planera in min semester kring jul och nyår, men det är alltid ändå någon som ringer. Men jag är ju inte heller killen som stänger av mobilen.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer