1515
Annons

De smäller upp ett skyddsrum på fyra veckor

De jobbar med skydd och säkerhet varje dag – men när den största krisen i modern tid slog till stod Skyddsrumsspecialisten till en början handfallna. 

Coronaåret vändes dock till framgång när Gasellbolaget satsade på nya produkter och en offensiv expansionsstrategi.

Kaj Lindblom och Patric Forsberg har båder kontor och skyddsrumsverkstad under jord i Solna.
Kaj Lindblom och Patric Forsberg har båder kontor och skyddsrumsverkstad under jord i Solna.Foto:Jesper Frisk

Det ser ut som ett helt vanligt kontor, men i den här källarlokalen i ett industriområde i Solna norr om Stockholm är det skyddsrum i allra högsta säkerhetsklass som utvecklas. För att ett skyddsrum ska vara säkert finns det flera krav. Ett är att en 250 kilos bomb ska kunna detonera fem meter från skyddsrummet utan att någon i skyddsrummet tar skada. Utöver det ska det stänga ute radioaktiv strålning och andra gifter.

”Det ska vara ren luft att andas i skyddsrummet under den tiden vi ska vara där”, säger Kaj Lindblom, som driver Skyddsrumsspecialisten ihop med Patric Forsberg.

I modern tid, när den svenska befolkningen inte har behövt utnyttja något av landets många skyddsrum, kan deras verksamhet te sig överflödig. Men varje år utförs besiktningar av de befintliga skyddsrummen i Sverige för att säkra att de fortsätter att hålla rätt standard och skyddsnivå. Dessutom byggs ofta skyddsrum när nya fastigheter uppförs. I båda de lägena anlitas Skyddsrumsspecialisten för att göra utförliga beräkningar och ta fram komponenter som skyddsrummen ska utrustas med.

”För att vi ska få tillåtelse att fortsätta tillverka komponenterna som ska gjutas in måste MSB eller Totalförsvarets forskningsanstalt besiktiga varje komponent på produktnivå”, förklarar Kaj Lindblom.

Vad är det för typ av tester de gör?
”Vi vet ju allt, men vissa grejer är hemliga”, säger Patric Forsberg.

”Men det är ganska gedigna tester. Filtret ska ju ta allt från senaps- till saringaser exempelvis”, säger Kaj Lindblom.

Foto:Jesper Frisk

Genom historien har hoten mot Sverige och behovet av skyddsrum förändrats. Det har varit allt från krig till bombflygplan och kärnvapenhot. I takt med det har också kraven på vad skyddsrummen rent fysiskt ska stå emot ökat.

”Vad som ska finnas inne i ett skyddsrum har också varierat över tid. Tidigare har det funnits sjukvårdsutrustning till exempel, men det är helt borttaget i dag”, säger Kaj Lindblom.

De två entreprenörerna lärde känna varandra på en annan skyddsrumsfirma 2012. Några år senare köpte de dåvarande Sune Ström AB, ett företag som många i skyddsrumsbranschen kände till trots att firman då var liten. 

De senaste åren har Skyddsrumsspecialisten haft gott om uppdrag, och i fjol utsågs bolaget till Gasellföretag. Men tillväxtresan höll på att ta stopp när den första stora samhällskrisen på länge slog till och coronapandemin kopplade greppet om Sverige och världen i mars 2020. Under just denna kris kom inte skyddsrummen till användning. För bolaget blev det dessutom några oroliga månader när det stod klart att MSB drog in alla besiktningar av skyddsrum under pandemin. 

”Vår första reaktion var 'vad händer?', men vi började snabbt slicka våra sår och fokusera på hur vi skulle lösa situationen”, säger Patric Forsberg.

Lösningen blev att lägga om strategin för verksamheten och jobba mer kundfokuserat samt hitta alternativa försäljningssätt. Ett exempel på det är att man har utvecklat och förberett sig för att sälja nyckelfärdiga skyddsrum.

”Det blir som en 'drag and drop'-lösning för arkitekterna som enkelt ska kunna föra in dem i sina ritningar. Vi kan leverera ett fullt fungerande skyddsrum från ax till limpa på fyra veckor”, säger Patric Forsberg.

Under 2020 har man också expanderat till Göteborg och Malmö, och det finns planer på att etablera sig utomlands.

Foto:Jesper Frisk

”Vi tror att det finns ett behov och ett intresse utanför Sveriges gränser när vi tittar på den hotbild som finns runt om i världen”, säger Patric Forsberg.

Men om bolaget redan har ingått i några samtal med eventuella köpare utanför Sverige kan duon inte avslöja.

”Det finns vissa utvecklingsplaner, men det råder lite sekretess kring det”, säger Kaj Lindblom.

Satsningarna under coronaåret har burit frukt, och 2020 fortsatte bolaget att växa – dessutom med förbättrad lönsamhet. 

”Vi är mycket starkare nu än om pandemin inte hade inträffat. Vi omsätter mer och vi tjänar mer pengar trots allt som skett. En dag kommer även pandemin att vara över och då kommer vi att få tillbaka jobben och intäkterna som myndighetsbesiktningarna gav oss”, säger Kaj Lindblom och Patric Forsberg fyller på: 

”Men vi sätter oss inte ner och lutar oss tillbaka och tänker: 'vad bra, nu rullar den här bollen och allt fungerar' för det. Då tror jag att utvecklingen stannar av. Så det är ett konstant petande som gäller för att vi ska hålla farten”, säger Patric Forsberg.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?