1515

De skyddar känslig information – ”finns myndigheter som inte skött sig”

ENKÖPING. Det ökade behovet av att skydda känslig information har lyft konsult- och säkerhetsbolaget till nya höjder.

”Det finns myndigheter som inte riktigt har skött sig som man borde”, säger grundaren Nina Rothman. 

Men konsten att skydda känslig information ligger inte i tekniken – utan i metoden. 

Mathias Eriksson och Nina Rothman driver konsult- och säkerhetsbolaget Rödsvart - Uppsala läns Gasellvinnare.
Mathias Eriksson och Nina Rothman driver konsult- och säkerhetsbolaget Rödsvart - Uppsala läns Gasellvinnare.Foto:Jack Mikrut

”Jag brukar säga att jag jobbar med it. Sedan brukar ingen fråga något mer”, skämtar Mathias Eriksson, ena halvan i duon som grundat företaget Rödsvart.

Vi sitter i ett konferensrum med dubbla dörrar och förstärkta fönster – så att ingen utanför kan tjuvlyssna. Årets Gasellvinnare i Uppsala län är nämligen konsulter inom it-säkerhet och därför omfattas verksamheten delvis av sekretess. 

”Kortfattat hjälper vi organisationer och myndigheter att kryptera information. Vi installerar av staten godkända krypteringssystem, utbildar personal och håller systemen i drift tills dess att personalen kan sköta det på egen hand”, säger duons andra hälft Nina Rothman. 

”Allt är förstås inte skyddsvärt, med det gäller att ha koll på vad som är känsligt så att man kan prata öppet om det andra”, säger Mathias Eriksson.

Foto:Jack Mikrut

Under pandemin har en stor del av arbetet handlat om att bistå kunderna med val av rätt utrustning och metodik för ett säkert distansarbete när många jobbat hemifrån. Själva teknikdelen är inte så komplicerad, säger Nina Rothman, utan utmaningen ligger i att lära ut och cementera ett gediget säkerhetstänk hos användarna. 

”Det spelar ingen roll hur bra teknik vi har om man inte har fått in metoden och beteendet hos människan. En säker mejlkorg gör ingen skillnad om du läser mejlen på tåget där folk kan se din skärm, än mindre en säker lina om du pratar i telefon på en öppen plats.”

Nina Rothman och Mathias Eriksson träffades för drygt tio år sedan, då som anställda på ett annat konsultbolag. Tankarna på att starta en egen firma växte fram över tid.

”Vi kände helt enkelt att vi kunde göra det bättre i egen regi”, säger Mathias Eriksson och fortsätter: 

”Sedan hade vi spetskompetens inom signalskydd, ett område där vi också såg stor potential. Beroende på var man står blåser vindarna olika, vi hörde vinden blåsa åt ett håll och det gjorde den rejält.”

Företagarresan har dock inte varit spikrak. Det första bolaget grundade duon 2012 och efter ett antal fusioner med andra verksamheter fick de sällskap i ägarledet. Men det var svårt att få allas viljor att förenas mot ett gemensamt mål. Efter två år tog de beslutet att fortsätta för egen maskin.

”Det var en vändpunkt för oss. När vi startade om 2016 hade vi mognat i vårt företagande på ett helt annat sätt. Vi hade fått ett annat lugn och en annan säkerhet i att driva bolag, och en mycket klarare bild och målsättning”, minns Nina Rothman, och säger att prövningarna varit många under årens lopp.

Foto:Jack Mikrut

En av dem kom inför julhelgerna 2018. Ett annat företag hörde plötsligt av sig och hävdade att deras bolagsnamn, Insego AB, utgjorde varumärkesintrång.

”Först tänkte vi att det här ska vi också klara av. Men det visade sig svårt att vinna den där striden. Vi hade inga bra odds,” säger Mathias Eriksson.

Lösningen blev att lämna det gamla namnet bakom sig.

”Vi har lärt oss otroligt mycket av varje motgång och inser att utan dem hade vi inte varit där vi är i dag. Till exempel varumärkesskyddade vi självklart vårt nya namn”, säger Nina Rothman med ett skratt. 

Sedan 2016 har omsättningen gjort ett rejält hopp. I bokslutet över 2020 skrevs den till drygt 40 miljoner kronor, en ökning med 458 procent sedan 2017. 

”Vi har gjort många bra jobb lite längre tillbaka i tiden. Och i den här branschen får man ofta uppdrag på gott renommé. Många jobb har ramlat in under 2020, samtidigt som vi också hittat bra underleverantörer”, säger Mathias Eriksson. 

Omsättningsökningen beror delvis på ny lagstiftning och ett större generellt fokus på frågor som ligger inom deras affärsområde, säger Nina Rothman.  

”Det finns myndigheter som inte riktigt har skött sig som man borde. Men nu har fler fått upp ögonen och insett att det här är viktigt. I dag är man också mer benägen att lägga pengar på detta”, säger hon.

”Alla intrång som har skett över tid gör vårt säljarbete enklare, kan man väl också säga.”  

Samtidigt bidrar även satsningarna på ett nytt totalförsvar till växtvärk i branschen. Utmaningen framöver blir att få in arbetskraft med rätt kompetens. I värsta fall kan bristen sakta ned tillväxttakten. 

”Vi vill fortsätta växa, men växa med vadå? Det hjälper inte att vi rekryterar från ett annat bolag, utan hela branschen behöver ett inflöde av ny och kunnig arbetskraft”, säger Mathias Eriksson.  

Arbetskraftsbristen till trots är han positiv till framtiden. Många av bolagets uppdrag som kräver fysisk närvaro har lagts på hög under pandemin och Rödsvart kommer att ha fullt upp i höst. 

Rådet till andra företag som vill växa är att ha ett tydligt syfte med tillväxten, att inte växa bara för sakens skull.

”Sedan ska man absolut utvärdera sin idé, vision och plan med jämna mellanrum, men inte alltför ofta. Jag tror att man ska försöka hålla fast vid det man har tänkt sig från början så gott det går”, säger Nina Rothman. 

 


Innehåll från HSBAnnons

Här forskar HSB om hur vi ska bo i framtiden

HSB Living Lab i Göteborg är en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende.
HSB Living Lab i Göteborg är en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende.

Vilket bostadsbolag vågar bygga ett bostadshus som i  själva verket är ett enda stort labb för att testa innovativa, på gränsen till omöjliga, idéer?

Svaret är HSB. Hundraåringen som var först med moderniteter som sopnedkast och gemensam tvättstuga.

Läs mer om framtidens hållbara boende

På utsidan ser det ut som ett visserligen modernt men ändå helt vanligt flerbostads­hus där det ligger på en kulle i centrala Göteborg. Men skenet bedrar. Huset rymmer nämligen HSB Living Lab, en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende, allt medan husets invånare lever sina vanliga liv mitt i  forskningsprojekten.

– Vi har en lång historia av innovation och av att vara först med nya, moderna lösningar, och med HSB Living Lab fortsätter vi på den linjen. Vi har till exempel infört byggnadsintegrerade solceller, ­moderna tvätt­studios och ett energieffektivt sätt att förvärma ventilationsluften i våra bostäder tack vare den forskning som ­sker där, förklarar Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund.

Hundra forskningsprojekt

Tanken med HSB Living Lab är att testa och utveckla alla möjliga aspekter av framtidens boende. De cirka hundra forskningsprojekten undersöker allt från hur vi människor på enklast möjliga sätt kan dela vårt hem och våra saker för att minska klimatpåverkan och bostadsbrist, till hur digitala bikupor kan främja den biologiska mångfalden. Lägg därtill projekt som undersöker hållbar avfallshantering med sensorer, hur människor agerar med robotar i hemmet, byggnadsintegrerade solceller och mer sociala tvättstugor så inser man hur otroligt mycket kunskap som genereras här.

– Det här kommer verkligen att vara ett starkt bidrag till ett mer hållbart boende och en mer hållbar fastighetsbransch över huvud taget, men det har också potential att förflytta hur vi tänker kring vad ett hem och en bostad är, säger Pernilla Bonde.

Pernilla Bonde, vd för HSB ­Riksförbund.
Pernilla Bonde, vd för HSB ­Riksförbund.

Och det är ingen slump att det är just HSB som har vågat utveckla det här levande forskningslabbet.

– Vi är underifrånstyrda och tror på lokalt, agilt agerande. Idéer och initiativ får flöda ganska fritt i vår organisation, och i det här fallet var det en lokal eldsjäl i Göteborg som hade en idé, och i HSB fanns modet, viljan och vanan att satsa på sådana idéer. Dessutom är HSB en organisation där lönsamhet är viktigt men som framförallt styrs av viljan att skapa värde för medlemmarna. Idén är att återinvestera vinsten för att hela tiden vara en innovativ, nytänkande samhällsbyggare, det är ett naturligt sätt för HSB att jobba.

Vågar tro på människors idéer

– Men kunskap som inte omsätts gör ingen större nytta. Därför har HSB också satsat på att hitta sätt att föra ut forskningsresultaten från HSB Living Lab i organisationen, säger Pernilla Bonde.

– Bland annat håller vi precis på att sätta upp ett nätverk av lokala ambassa­dörer. De har som särskilt uppdrag att säkerställa att kunskaperna går ut i hela ­landet. Vi har också flera piloter igång där forskningsresultat från HSB Living Lag testas ute i vanliga bostadsrättsföreningar. Allt är verkligen möjligt om man bara vågar tro på människors idéer.

Läs mer om framtidens hållbara boende 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?