De skapar gräddfil vid noteringar: ”Intresset från våra kunder är starkt”

Stockholmsbörsen är urstark och suget på att tjäna pengar vid nynoteringar stort. 

I det läget inleder Söderberg & Partners och ABG Sundal Collier ett samarbete som ger kunder möjligheten att vara med i så kallade ”pre-ipo placings”, alltså finansieringsrundor tätt inpå en börsnotering.

Jonas Ström, vd för ABG Sundal Collier och Joel Grönberg, vd för Söderberg & Partners Wealth Management
Jonas Ström, vd för ABG Sundal Collier och Joel Grönberg, vd för Söderberg & Partners Wealth ManagementFoto:Söderberg & Partners

”Intresset från våra kunder är starkt. Vi har inom vår förmögenhetsförvaltning 250 miljarder i kapital som vi ger råd kring hur de ska investeras. Det här ger oss en exklusiv tillgång till ytterligare investeringsmöjligheter”, säger Joel Grönberg, vd för Söderberg & Partners Wealth Management.

Samarbetet som kommunicerades på torsdagsmorgonen ska enligt de båda bolagen sättas igång omgående.

”Det här är startskottet och vi börjar omgående titta på de transaktioner som vi har i vår pipeline. Förhoppningsvis är vi igång direkt efter årsskiftet med några livetransaktioner”, säger Jonas Ström, vd på ABG Sundal Collier ABG +2,35% Dagens utveckling .

För investmentbankens del innebär samarbetet inget nytt när det kommer till arbetssätt, säger han. 

”Vi ser Söderberg & Partners som en part i det här bland andra institutionella och stora investerare. Som i alla andra sammanhang har vi en diskussion med institutionen i fråga om det passar deras klientbas. Det blir case by case”, säger Jonas Ström.

Från rådgivnings- och kapitalförvaltningsfirmans håll lyfts de ökade möjligheterna med att komma in tidigare i processen fram.

”Nu kan vi tidigare bedöma vilka case som passar våra specifika kunder. Genom att vi kommer in i diskussionen tidigare får vi en möjlighet att engagera oss på ett helt annat sätt”, säger Joel Grönberg och fortsätter,

”Vi tror från bägge sidor att det leder till bättre affärer för våra kunder.”

Joel Grönberg menar att riskbedömningen för rådgivningsfirmans kunder hanteras enskilt från fall till fall.

”Våra kunder har alla olika risktolerans”, säger han.

På en glödhet börs är suget efter nya rekordnoteringar stort. Investmentbankens vd menar dock att valet av tidpunkt för det nya samarbetet inte har något gemensamt med marknadens ökade intresse för finansieringsrundor vid nya börsnoteringar.

”I den bästa av världar hade vi gjort det här mycket tidigare och det har inget med att det kommer mycket noteringar just nu. Med handen på hjärtat, i en stark marknad med hög riskaptit har vi många institutioner som vill ta det här vi kan erbjuda till Söderberg & Partners redan nu. Vi vill skapa ett långsiktigt samarbete som gör att vi tillsammans tar marknadsandelar”, säger Jonas Ström.

 

 

 

 


Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?