ANNONS:
Till Di.se

De ska skydda dig mot Skatteverket

Den nya organisationen Rättvis skatteprocess ska hjälpa småföretagare som hamnat i skattetekniska bekymmer. En av de som valt att stötta initiativet ekonomiskt är miljardären och investeraren Rune Andersson.

Flera framstående skattejurister har nu startat organisationen Rättvis skatteprocess. De ska erbjuda gratis rättshjälp till småföretagare som hamnat i trångmål med Skatteverket.

”Småföretagare och privatpersoner far illa i skattemål. Det sker rätt ofta. Men det är svårt att försvara sina egna rättigheter och här vill vi kliva in och hjälpa”, säger vd:n Carl Göransson.

Den som utreds av Skatteverket har nämligen inte rätt till ett offentligt finansierat ombud – till skillnad från i brottsmål. Men utan en jurist kan det vara svårt att som ensam privatperson bevisa sin oskuld, eftersom tvisterna ofta är väldigt komplexa, menar Carl Göransson.

”En duktig skattejurist kan kosta dig flera 1.000 kronor i timmen.”

Han upplever att allt fler småföretagare hamnar i tvister med Skatteverket trots att de försökt göra rätt för sig. Ofta beror det på bristfällig upplysning från handläggare på myndigheten, uppger organisationen.

”Vi har en skattelagstiftning i dag som är otydlig och svårtydd. När man inte ens kan få tydliga besked alla gånger från Skatteverket kring vad som gäller, är det svårt att som småföretagare pricka rätt”, säger vd:n Carl Göransson.

Bakom iniativet Rättvis skatteprocess står flera namntunga jurister. Det handlar bland annat om Sven-Åke Bergkvist, som är delägare i den jättelika advokatbyrån Mannheimer Swartling, och Henrik von Sydow, omvärldsanalytiker på Carnegie som tidigare också varit moderat riksdagsledamot.

Verksamheten ska framöver vila på donationer från privatpersoner och företag. Men redan nu har man fått finansiell uppbackning från näringslivsprofiler som miljardären Rune Andersson. Han äger genom sitt holdingbolag Mellby Gård stora aktieandelar i bland annat friskolekoncernen Academedia och modekedjan Kappahl.

För tillfället har Rättvis skatteprocess tagit sig an tre olika fall. Men Carl Göransson betonar att organisationen nu letar efter fler rättprocesser att driva:

”Jag är övertygad om att det finns fler människor därute som behöver vår hjälp”, konstaterar han. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies