De ska skydda dig mot Skatteverket

Den nya organisationen Rättvis skatteprocess ska hjälpa småföretagare som hamnat i skattetekniska bekymmer. En av de som valt att stötta initiativet ekonomiskt är miljardären och investeraren Rune Andersson.

Flera framstående skattejurister har nu startat organisationen Rättvis skatteprocess. De ska erbjuda gratis rättshjälp till småföretagare som hamnat i trångmål med Skatteverket.

”Småföretagare och privatpersoner far illa i skattemål. Det sker rätt ofta. Men det är svårt att försvara sina egna rättigheter och här vill vi kliva in och hjälpa”, säger vd:n Carl Göransson.

Den som utreds av Skatteverket har nämligen inte rätt till ett offentligt finansierat ombud – till skillnad från i brottsmål. Men utan en jurist kan det vara svårt att som ensam privatperson bevisa sin oskuld, eftersom tvisterna ofta är väldigt komplexa, menar Carl Göransson.

”En duktig skattejurist kan kosta dig flera 1.000 kronor i timmen.”

Han upplever att allt fler småföretagare hamnar i tvister med Skatteverket trots att de försökt göra rätt för sig. Ofta beror det på bristfällig upplysning från handläggare på myndigheten, uppger organisationen.

”Vi har en skattelagstiftning i dag som är otydlig och svårtydd. När man inte ens kan få tydliga besked alla gånger från Skatteverket kring vad som gäller, är det svårt att som småföretagare pricka rätt”, säger vd:n Carl Göransson.

Bakom iniativet Rättvis skatteprocess står flera namntunga jurister. Det handlar bland annat om Sven-Åke Bergkvist, som är delägare i den jättelika advokatbyrån Mannheimer Swartling, och Henrik von Sydow, omvärldsanalytiker på Carnegie som tidigare också varit moderat riksdagsledamot.

Verksamheten ska framöver vila på donationer från privatpersoner och företag. Men redan nu har man fått finansiell uppbackning från näringslivsprofiler som miljardären Rune Andersson. Han äger genom sitt holdingbolag Mellby Gård stora aktieandelar i bland annat friskolekoncernen Academedia och modekedjan Kappahl.

För tillfället har Rättvis skatteprocess tagit sig an tre olika fall. Men Carl Göransson betonar att organisationen nu letar efter fler rättprocesser att driva:

”Jag är övertygad om att det finns fler människor därute som behöver vår hjälp”, konstaterar han. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?