ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör

De ska skapa världens första gingård

  • STORA PLANER. ”När jag plockar enbären så blir jag så lugn, det är den bästa avkopplingen. Jag har älskat att vara ute i naturen här på Furillen ända sedan jag var barn”, säger Elisabeth Hellström. Foto: Amanda Lindgren
  • Foto: Amanda Lindgren
  • Foto: Amanda Lindgren
  • Foto: Amanda Lindgren
  • Foto: Amanda Lindgren

Nu är det dags för nästa generation Hellström att sätta ön Furillen ännu tydligare på kartan.

Elisabeth Hellström skapar just nu en gotländsk gin, av ingredienser som hon plockar själv på ön.

Det är en av de regnigare dagarna på länge på Gotland, men vädret bekommer inte Elisabeth Hellström. Hon tar på sig gummistövlarna och går ut i det karga men samtidigt viltbevuxna landskapet med sin väska.

På vägen pekar hon ut både backtimjan och vildrosor, som hon också brukar plocka för att smaksätta sin gin. Men i dag är det enbär som ska plockas.

Filmteam, modefotografer, journalister och turister från hela världen har redan upptäckt Furillen, ön med sitt karga kalklandskap på norra Gotland där Elisabeth Hellströms pappa Johan Hellström under 20 år har skapat en unik plats, Fabriken Furillen, i det gamla kalkbrottet.

Här stod fabriksområdet länge övergivet, Johan Hellström upptäckte det i samband med att han som modefotograf besökte Gotland. Han såg genast potentialen, inte minst för mode- och reklamfotograferingar och filminspelningar.

”Det här var en tid när jag hade 265 resdagar om året och reste över hela världen. Jag hade börjat inse att jag inte skulle kunna hålla på så för evigt”, säger Johan Hellström.

Att vara på en plats som var fantastisk för foto insåg han skulle göra honom mer stilla. Då kunde jobben komma till honom i stället för att han skulle resa till dem.

”Det är många som har fascinerats av platsen men jag var den första som kontaktade ägaren Cementa och ville köpa hela industriområdet, och som dessutom hade en tydlig idé.”

Johan Hellström fick köpa fabriksområdet och familjen flyttade från Göteborg till Gotland. Några år senare fick han förfrågan om att köpa hela ön Furillen, 583 hektar spektakulär natur.

Johan Hellström har byggt upp ett designhotell och en restaurang, och alltid varit mycket noggrann med detaljerna och arbetat tätt tillsammans med andra gotländska företagare.

De senaste åren har Elisabeth Hellström varit hotellansvarig på somrarna och övriga delen av året studerat på Handels. Nu har hon tagit sin examen och ansluter till företaget på heltid.

Hennes primära uppgift är att driva ett gindestilleri. Fabriken Furillen har redan haft en egen gin under ett antal år, men den har bara gått att köpa i deras egen restaurang och bar.

”Nu är det dags att ta ett steg till”, säger Elisabeth Hellström.

”Vår gin är en produkt som fångar Furillen. Det fina med gin är ju att man kan välja själv vad man vill ha i den och vi har experimenterat oss fram med enbär, fläder, vilda rosor och örter. Allt växer här omkring oss. Vi behöver inte odla något själva, inte bespruta något. Vi använder bara naturen.”

Att bygga ett eget destilleri insåg de skulle bli kostsamt. Då kom Elisabeth Hellström i kontakt med Gute vingård på södra Gotland och där visade det sig finnas ett destilleri som inte användes. Där huserar nu Furillens gin.

Samtidigt har Johan Hellström jobbat intensivt med att ta fram en mobil, kompakt bar inklusive serveringstank till ginen.

”Planen är att först lansera produkten i samband med olika events. Det kan vara modevisningar, konserter, galleriöppningar och andra speciella händelser. Då kan man få ha vår bar där, där allting är tillverkat här, av Furillens eget material”, säger Johan Hellström.

Han visar konceptet där ginvagnen åtföljs av ihoppfällbara bord och bänkar, och där till och med detaljer som vasen på borden, de levande ljusen av bivax och de handblåsta glasen är tillverkade på Gotland. Så småningom kommer även en mindre förpackning som ska säljas på Systembolaget.

I projektet är återigen flera lokala entreprenörer involverade, som byggnadssnickare, smeder och glasblåsare.

”Vi dras med i varandras kreativitet. Det är fantastiskt”, säger Johan Hellström.

Viktiga aspekter i hela processen är miljö och hållbarhet, som finns med i tänket redan från start. Leveranser ska ske med den nyinköpta elbilen och längre transporter ska alltid ske så miljövänligt det går.

”Vi försöker att tänka sunt och göra det på riktigt, inte bara prata om miljön”, säger Johan Hellström.

Elisabeth Hellström har många planer för fortsättningen.

”Min vision är att skapa världens första gingård. Det finns ju massor av vingårdar som man kan komma att besöka men inget motsvarande med gin. Jag vill att man ska kunna komma hit och följa med mig och plocka ingredienserna; bären och de vilda örterna. Man kan bo här, äta middag här, och så får man vara med när ginen destilleras och sedan köpa Furillens gin på Systembolaget.”

 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer